Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

na szczęście kupiłem już nawozy zaraz po żniwach, 65 ton RSM32 po 970zł/t, 20 ton Saletrosanu pod rzepak po 1250zł/t i 5 ton potasu po 1500zł/t ... więcej nie kupuje :P

obecne windowanie cen jest normalne, od 1 grudnia ruszyły dopłaty więc automatycznie ceny w górę, ON podrożał to i nawozy drożeją... itd... normalka jak co roku <_<

Opublikowano

saletra po 1350zł/t , 6,5 t

saletrzak po 1250zł/t , 9,5 t

polifoska 4 1800zł/t 6,5 t

sól 2000 zł/t 2 t

mocznik kupie pozniej około 2,5 tony bo teraz 1650 zł/t ;/ a w maju jest tanszy .

dodam ze jesienia kupilem pod zboza ozime prawie 3 tony polifoski 4 po 1750 zł.

jak policzylem wszystkie nawozy ktore sieje (nie liczac nawozów pod buraki ktore daje cukrownia na debet) wydam w tym roku około 47 - 48 tys na niecałe 70 ha zboza.

Opublikowano (edytowane)

Nie ukrywam ze to mój pierwszy rok z RSM, zakupiłem w tym roku dwa zbiorniki metalowe o pojemności 2700 litrów każdy (wchodzi do nich po 35 ton RSM32 bo 1000 litrów to 1320 kg roztwór). RSM32 w ujemnych temperaturach się krystalizuje ale nie zamarza, RSM28 ponoć dopiero od -16 się krystalizuje , dziwne co nie ? żeby zrobić RSM28 trzeba rozrzedzić RSM32 wodą w odpowiednich proporcjach. u nas i tak nie ma jakichś mega mrozów a jak są to krótkotrwałe. S

Sprzedawca i zarazem znajomy powiedział mi ze na wiosną wystarczy go wymierzać np. pompa. Zbiorniki kosztowały 12tys netto co przy moim zapotrzebowaniu na azot zwraca się po roku bo RSM jest o 200 zł tańszy od saletry a działanie jest niemal natychmiastowe

Edytowane przez BARABUS
Opublikowano

Dobra jak nie chcecie wierzyć to nie co moje to moje...tylko mogę powiedzieć, że ziarno było grubsze od pszenicy.Ale wy i tak w to nie uwierzycie obszarnicy dążący za wszelką cenę do zysku.To jak świnie w korycie do żarcia:)

Bez obrazy ale studiujesz chyba filozofie... jest taka zasada ze musisz dac i azot i fosfor potas i mikroskladniki niewazne czy mniej czy wiecej ale trzeba, a tu wynika ze masz prod roslinna i 100 kg saletry i plony z wymarznietego zboza 6t, a z niewymarznietego to pewnie 10-12 ton Ci sypie chyba ze na ukrainie mieszkasz, nie opowiadaj bajek kolego juz nie jednych takich monndrali widzialem w tym roku moj sasia tez dal tylko po 150 kg mocznika i wogole potasu itp no i rzeczywiscie plon niebagatela ok 1,5-2 t i 5 bel slomy z ha mial wiec to jest oplacalnosc jak nic, narobic sie paliwa spalic i g... zebrac. A co do cen nawozow to dzis kupilem yara mila sklad podobny do polifoski 6 i dawalem po 1820 brutto a polifoska u nas ponad 2200 wiec moze sie warto i uwas koledzy rozejrzec za yara.

Opublikowano

Nie ukrywam ze to mój pierwszy rok z RSM, zakupiłem w tym roku dwa zbiorniki metalowe o pojemności 2700 litrów każdy (wchodzi do nich po 35 ton RSM32 bo 1000 litrów to 1320 kg roztwór). RSM32 w ujemnych temperaturach się krystalizuje ale nie zamarza, RSM28 ponoć dopiero od -16 się krystalizuje , dziwne co nie ? żeby zrobić RSM28 trzeba rozrzedzić RSM32 wodą w odpowiednich proporcjach. u nas i tak nie ma jakichś mega mrozów a jak są to krótkotrwałe. S

Sprzedawca i zarazem znajomy powiedział mi ze na wiosną wystarczy go wymierzać np. pompa. Zbiorniki kosztowały 12tys netto co przy moim zapotrzebowaniu na azot zwraca się po roku bo RSM jest o 200 zł tańszy od saletry a działanie jest niemal natychmiastowe

To to ja wszystko wiem bo używam RSMU32 od 5lat, więc pytam czy zmniejszyłeś stężenie do 28%. Ja kupuje dopiero w marcu ze względu na krystalizację bo na wschodzie -30 to nie rzadkość. Przy -10 krystalizuje się bez problemu, a same ganianie pompą to nie za bardzo pomaga. Jak masz wolne miejsce w zbiorniku to wart by było dodać wody i wymieszać. Tylko wodę wprowadzaj na dno beczki, anie na górę. Ile wody na tysiąc litrów trzeba dodać jest w temacie o Rsmie.

Opublikowano (edytowane)

GRAND1984

Dobra kolego, pochwal się w jakiej cenie i co najważniejsze jakie nawozy posiadasz? Czy transportujesz to na Dolnyśląsk (ilość- ok 25 t) ?

Daruj sobie następnym razem takie pierd.lenie w stylu

Co ty kurw@ myślisz, iż ludzie związani z rolnictwem nie myślą ?!?!

Edytowane przez murtek
Opublikowano (edytowane)

Ewidentna reklama, dzwoniłem to podał mi normalną cenę jaką bym uzyskał w innych punktach sprzedaży. A jeszcze do tego jak miałeś mi na PW napisać to mi nie napisałeś.

Edytowane przez milanreal1
caps lock
Opublikowano

GRAND1984

Dobra kolego, pochwal się w jakiej cenie i co najważniejsze jakie nawozy posiadasz? Czy transportujesz to na Dolnyśląsk (ilość- ok 25 t) ?

Daruj sobie następnym razem takie pierd.lenie w stylu

Co ty kurw@ myślisz, iż ludzie związani z rolnictwem nie myślą ?!?!

No MURTEK3 Wiszę kultura osobista na poziomie klamki ale co zrobić wróbel nigdy orłem nie zostanie a szczególnie w intelekcie- do modera wg mnie ta wiadomość również powinna być usunięta nie sądzisz???

w tym punkcie kupiłem saletrę w cenie 1360 brutto

saletrzak 1260 , mocznik 1650 może te ceny nie są szałowe ale przynajmniej ma towar a ty INTELEKCIE BĘDZIESZ CZEKAŁ NA OSRANY KONIEC pomijam że pewnie czekasz na dopłaty bo pewno bida aż piszczy...

Jak ktoś reklamuje to też usuwam.

słowa w poprzednich postach typu AMPOL_MEROL i AGROLOK to nie reklama?

czyżby moderator był stronniczy??? NIe ładnie nie ładnie

Opublikowano

Witajcie, kupiłem kilka samochodów nawozów na handel i wszystko nie weszło pod dach pod gołym niebem została saletra i saletrzak ustawiłem je na paletach i przykryłem folią od kiszonki , jak myślicie to wystarczy żeby bez szkody przezimowały? Proszę o rady bo trochę się martwię

kolo a tego już się pozbyłeś?

Opublikowano

Tylko GRAND1984 jest taka różnica, że to my rolnicy polecamy te firmy, bo one są rzetelne i naprawdę mają konkurencyjne ceny.

Jak chcesz reklamę to wejdż na allegro i sobie ogłoś swoją saletrę, a nie piszesz głupoty, że koleś chyba nie zna się na cenach że ma wyjątkowo tanio, a jak dzwonie podaje mi cenę droższą niż w innych skupach lub podobną. Więc po co ten szum? Te bajki....

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez sumek666
      Witam, 
      Czy ktoś użytkuje lub planuje używać płynny nawóz ASL? Co sądzicie na ten temat? 
      http://agrotrader.pl/oferta/asl-plynny-nawoz-organiczno-mineralny-ID244225.html
      Pozdrawiam 
      Sumek
    • Przez gosciu506
      Witam 
      Czy używa ktoś nawozu Alzon neo 46 czy wart jest swojej ceny  i czy zeczywiscie sa niższe straty azotu czy to tylko dobry bajer wymyslony przez handlowców?
      Cena na tą chwilę 1720-1740zł brutto  gdzi emocznik mozna kupić po 1620zł 
    • Przez Ramzes1987x
      Witam panowie co sądzicie to tym nawozie?producent niby Yara i jest to ponoć import z Norwegi czy Niemiec i sprowadzany luzem a u nas przesiewany (bo przywożony jest nie do końca dobrze zgranulowany a ten odsiew osobno sprzedawany głównie sadownikom) i pakowany w BigBagi.Cena okazyjna bo 1300zł netto.Sprzedawca się zarzeka że skład w 100% prawdziwy i z wysoką przyswajalnością i że musi być wszystko byc prawdziwe bo już nie jedną kontrolę miał dzięki uprzejmości konkurencji i bez problemu może dać próbki nawozu

• Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
  • Dodaj nową pozycję...
v