Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rolnik masz rację tylko jak przekonać sąsiadów i rolników w całej Polsce aby nie kupować ,ty i paru nie kupi coś tam urośnie im a inni zapożyczą się a kupią aby mieć te 6-7-8 ton z ha i ceny będą i tak niskie zboża ,ja jeszcze nie kupiłem ale dużo ze wsi już ledwo żniwa koniec i do dzisiaj co się w okolicy w punktach pokaże wykupuje bo podrożeje i firmy zadowolone i ceny podnoszą co kilka dni

Opublikowano

Saletra amonowa 1300zł

Saletrzak 1200zł

Mocznik 1600zł, ale już nie było na stanie i następna dostawa będzie droższa. Jeszcze trochę a cena w przeliczeniu na czysty składnik nie będzie najniższa w moczniku....

Ceny brutto

Opublikowano

marian, nie trzeba się umawiać, jednego już dziś nie stać na nawozy, drugi weźmie kredyt, trzeci kupi za oszczędności, ale to 1 rok. Za rok wszyscy będa w takiej samej sytuacji. Produkcja przy tej cenie nawozów i ropy będzie droga, co musi mieć odzwieciedlenie w cenie zbóż, bo jak nie, to Premier zamiast zobaczyć nasz podatek dochodowy, zobaczy gospodarstwa ogłaszające upadłość. :(

Opublikowano

wszystko oki. sól potasowa jesli kupuje ja firma musi zapłacic 23% vat-u bo nie jest to traktowane jako nawóz tylko substancja chemiczna. potem jak sprzeda to rolnikowi to rolnik musi podpisac oswiadczenie ze jest rolnikiem i faktura powinna byc na 8% a róznice vat u musi mu zwrócic US.

Opublikowano

Lubelskie, wczoraj kupione, dziś płacone

Mocznik 1600

Saletra puławska 1250

Saletrzak tarnów 1220

Saletrzak z borem 1300

polifoska 6 2000

Ceny po drobnych negocjacjach w malutkim punkcie sprzedaży w zapadłej wiosce:) Dziś już 50 zł drożej.

Opublikowano (edytowane)

Kupujcie kupujcie, tylko po żniwach nie płaczcie że tona zboża 400 zł. Bo ta cena z ostatnich 2 lat to tylko dzięki Bogu że dał trochę klęski suszy i podtopień, bo tak już dawno byłoby pozamiatane.

Edytowane przez Rolnik1973
Opublikowano
Kupujcie kupujcie, tylko po żniwach nie płaczcie że tona zboża 400 zł. Bo ta cena z ostatnich 2 lat to tylko dzięki Bogu że dał....

A to dzięki Niemu straciłem część pszenicy w zeszłym roku jak przeszło gradobicie?

Trochę dziwne sformułowanie przyznasz sam.

Opublikowano

Bo w naturze musi się wyrównać, ja też straciłem 2 ha bo wymokło. Było by za dobrze jakby się urodziło, a tak nie ma klęski urodzaju i zboże i świnie wreszcie na plusie. A jak było z kartoflami 2 lata dobra cena to ludziska nasadzili w tym roku myśląc że się nachapią i co? Cena że lepiej spaść niż sprzedać.

Opublikowano

to i tak nie wszystkie nawozy może się coś zyska lub straci jak to w rolnictwie ale według mnie puki euro drogie to nawozy tak szybko nie stanieją lepiej eksportować niż tanio sprzedać(takie moje zdanie)

Opublikowano (edytowane)

farmermf --> to tani ten mocznik masz. Ja tydzień temu kupowałem w Agroloku po 1730 brutto.

Wykupiłem cały mocznik, fosforan amonu i Can z Yary jaki mieli. Obecnie nie mają tych nawozów i nie wiadomo kiedy będą mieli.

A w małych punktach w mojej okolicy to nawet niema co się pytać kiedy mocznik czy sól będą mieć. A zakłady mimo że mało co mają to ciągle podnoszą cenniki. Także podejrzewam że na wiosnę będzię sajgon a fosforan może dojść do 3000zł

Edytowane przez marekgizio
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez sumek666
      Witam, 
      Czy ktoś użytkuje lub planuje używać płynny nawóz ASL? Co sądzicie na ten temat? 
      http://agrotrader.pl/oferta/asl-plynny-nawoz-organiczno-mineralny-ID244225.html
      Pozdrawiam 
      Sumek
    • Przez gosciu506
      Witam 
      Czy używa ktoś nawozu Alzon neo 46 czy wart jest swojej ceny  i czy zeczywiscie sa niższe straty azotu czy to tylko dobry bajer wymyslony przez handlowców?
      Cena na tą chwilę 1720-1740zł brutto  gdzi emocznik mozna kupić po 1620zł 
    • Przez Ramzes1987x
      Witam panowie co sądzicie to tym nawozie?producent niby Yara i jest to ponoć import z Norwegi czy Niemiec i sprowadzany luzem a u nas przesiewany (bo przywożony jest nie do końca dobrze zgranulowany a ten odsiew osobno sprzedawany głównie sadownikom) i pakowany w BigBagi.Cena okazyjna bo 1300zł netto.Sprzedawca się zarzeka że skład w 100% prawdziwy i z wysoką przyswajalnością i że musi być wszystko byc prawdziwe bo już nie jedną kontrolę miał dzięki uprzejmości konkurencji i bez problemu może dać próbki nawozu

• Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
  • Dodaj nową pozycję...
v