Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

UUU to drogo ten RSM, chyba że w cenie pojemnik, ale zwykle chcą zwrotu. Nie dalej jak miesiąc temu kupiłem z sąsiadami auto RSM po 940 brutto. Tyle by poszedł w górę w miesiąc?

Opublikowano

a te banki sa zwrotne czy możesz sobie zostawić? bo u nas RSM 32% luzem kosztuje 1050zł

Bańki jakby kupujesz, a potem jak zwrócisz to oddadzą flotę:) ale nie wiem ile kosztuję pojemnik:)

Opublikowano

Panowie mam pytanie czy sól potasowa +superfosfat lub fosforan nadają się do siewu na wiosnę czy raczej zastąpić je polifoską i czy w tym roku opłaca się mieszać sól z fosforanem lub superfosfatem.

Opublikowano

Przy workach się bardziej napracujesz, aniżeli przy wiaderku wysypując z bb do rozsiewacza.

Saletrosan 1055 netto. Sól potasowa 1350 netto, saletrzak canwil 1030 netto.

To fakt odkryłem to dopiero rok temu sypiac fosforan litewski z bb do podsiewacza qq, a potem polski 200 zł droższy z worków 50 kg, no i faktycznie lżej i taniej z bb. 

Opublikowano

orientujecie się z czego pochodzi MgO i SO3 w luboplonie kalium? czy to dolomit i gips?

luboplon kalium 1030zł/t,

korn kali 1140zł/t,

sól potasowa 60% 1300zł/t,

NPK 8-20-30 (niby yara) 1490zł/t,

NPK 7-20-30 1420zł/t,

polidap 1720zł/t,

polifoska 6 1450zł/t,

dlaczego importowane nawozy są droższe od krajowych?

Opublikowano

Kolego Może dla Tego że nauczyli sie w zeszłym roku ze Rolnicy kupowali nawozy tańsze ze wschodu a Polskie stały na Placu ??Widać nie chcą w Tym roku wpuścic Kapitału z zagranicy z Nawozami ale według mnie to dobrze bo Importowane pójdą w  dół :)Tylko sie cieszyć Pozdrawiam 

Opublikowano

orientujecie się z czego pochodzi MgO i SO3 w luboplonie kalium? czy to dolomit i gips?

luboplon kalium 1030zł/t,

korn kali 1140zł/t,

sól potasowa 60% 1300zł/t,

NPK 8-20-30 (niby yara) 1490zł/t,

NPK 7-20-30 1420zł/t,

polidap 1720zł/t,

polifoska 6 1450zł/t,

dlaczego importowane nawozy są droższe od krajowych?

Pod koniec listopada fabryki na wschodzie podniosły ceny swoich nawozów o 100-150zł/t przez co nie są konkurencyjne cenowo wobec polskich nawozów które dany zakład kupił wcześniej w niższej cenie.

Opublikowano

Saletra Pulan 34%  worki 30kg-1250/t

Polifoska 8              worki 50kg-1650/t

Kupowałem tydzień temu

Saletra Pulan 34%  worki 30kg-1250/t

Polifoska 8              worki 50kg-1650/t

Kupowałem tydzień temu

Opublikowano

Też się zastanawiam nad tym saletrosanem ale chcąc dać na start pod oziminy około 50 kg czystego N za saletrosan zapłacę 260 zł a za saletrę 200 zł więc różnica dość istotna. Saletrosan liczę po 130zł a saletrę po 133 zł za 100 kg. Tylko z kolei saletrosan ma siarkę która z tego co się orientuje pomaga w pobieraniu azotu. Co byście wybrali?

Opublikowano

saletrosan daje się głównie pod rzepak na wiosnę (I dawka), w tamtym roku dawałem pod oziminy i było ok, ale w tym roku posieję kizeryt (zawiera siarkę i magnez) wczesną wiosną i saletrę na pierwszą dawkę

Opublikowano (edytowane)

Dziwne że azot drożeje.Ogarną się jak po tego rocznych oziminach jak im zostałał NPK.Teraz azot będzie szedł z Białorusi a Puławy za swą pychę zostaną ze swoim do następnego roku.Ja w tym roku kupiłem całego tira NPK z Białorusi tylko dlatego że Polskie firmy nie widziały ile już brać za swój NPK.ZROBIE TAK SAMO Z KUPNEM AZOTU I NAMAWIAM KAŻDEGO ROLNIKA DO KUPNA BIAŁORUSKIEGO JEŚLI PUŁAWY SIE NIE OPANUJĄ!.

Edytowane przez BRUTAL
Opublikowano

Jak myslicie kupić przed nowym rokiem czy poczekać jak ropa tanieje to nawozy tez powinny??

Jak myslicie kupić przed nowym rokiem czy poczekać jak ropa tanieje to nawozy tez powinny??

Opublikowano

Jak bierzesz całego tira to zapłacisz minimalną marże i będzie zadowolony ten co sprzedaje.Tylko trzeba wiedzieć po ile jest w danym momencie.Okres zimowy jest najlepszym okresem do zakupu NPK także masz cały miesiąc na tańsze kupno.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez sumek666
      Witam, 
      Czy ktoś użytkuje lub planuje używać płynny nawóz ASL? Co sądzicie na ten temat? 
      http://agrotrader.pl/oferta/asl-plynny-nawoz-organiczno-mineralny-ID244225.html
      Pozdrawiam 
      Sumek
    • Przez gosciu506
      Witam 
      Czy używa ktoś nawozu Alzon neo 46 czy wart jest swojej ceny  i czy zeczywiscie sa niższe straty azotu czy to tylko dobry bajer wymyslony przez handlowców?
      Cena na tą chwilę 1720-1740zł brutto  gdzi emocznik mozna kupić po 1620zł 
    • Przez Ramzes1987x
      Witam panowie co sądzicie to tym nawozie?producent niby Yara i jest to ponoć import z Norwegi czy Niemiec i sprowadzany luzem a u nas przesiewany (bo przywożony jest nie do końca dobrze zgranulowany a ten odsiew osobno sprzedawany głównie sadownikom) i pakowany w BigBagi.Cena okazyjna bo 1300zł netto.Sprzedawca się zarzeka że skład w 100% prawdziwy i z wysoką przyswajalnością i że musi być wszystko byc prawdziwe bo już nie jedną kontrolę miał dzięki uprzejmości konkurencji i bez problemu może dać próbki nawozu

• Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
  • Dodaj nową pozycję...
v