Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

artur125 napisał:

Jak podwyżki ,to tłumaczą, że ceny gazu w górę. Teraz gaz w dół, to może nawóz stanieje🤣

Chyba pojdzie do gory, w panstwowych spolkach to nie dziala.

Opublikowano (edytowane)

Dziś miałem w planach kupić nawozy i  okazało się że mocznik po 1600 zł !!!!!!!!!!!! Przecież to istny skandal !!, tłumaczą się,tym że ceny gazu w górę, a od nowego roku ma być jeszcze drożej, dlatego producenci nie dowożą nawozów, bo czekają na lepszą cenę !!!

Saletra 1240 brutto

Edytowane przez TheMariko12
Opublikowano (edytowane)

UOKIK i wszystkie inne instytucje które powinny panować nad cenami rynkowymi mają to chyba w nosie od X lat, gdzie oni są jeśli chodzi o rynek trzody, pieczywa? gdy coś z tych surowców drożeje to od razu szał i wszystkie stacje trąbią o podwyżce z wyżej wymienionych surowców produktów a gdy za rok cena spada co stanu pierwotnego to ceny stoją nadal w miejscu, słonina w sklepie pod 10zł a rolnik za trzodę dostaje 3,6zł a jak ponad 130kg waży to 2,5zł gdzie tu sprawiedliwość? już jemy zagraniczne kotlety a co będzie za 5-10 lat? strach pomyśleć, jak nie wykończą nas ASFem to wykończą samą ceną. Jeśli chodzi o pieczywo to tłumaczą cenami paliwa a my jeździmy na wodzie? Się zastanawiam co pośrednicy robią z pieniędzmi chyba ściany w domu wyklejają nimi

Edytowane przez proxy8441
  • Like 2
Opublikowano
prezes naczelnik państwa tez przestał z koszykiem chodzić do sklepu. Inflacja tez im pewnie wyjdzie 2.5%. A kto mówił, że państwo nie działa i truł o układzie. Dobra nie ma co narzekać, bo to nie ten temat. Niemniej ciekaw jestem co wpłynęło na tak duży wzrost ceny nawozów.
Opublikowano

Aktis napisał:

prezes naczelnik państwa tez przestał z koszykiem chodzić do sklepu. Inflacja tez im pewnie wyjdzie 2.5%. A kto mówił, że państwo nie działa i truł o układzie. Dobra nie ma co narzekać, bo to nie ten temat. Niemniej ciekaw jestem co wpłynęło na tak duży wzrost ceny nawozów.

Social, social wszystko przez ten social...

Opublikowano

Od 13 listopada do dzis w lokalnym punkcie sprzedazy nawozow saletra poszla o 50 zl w górę , saletrosan 30 zl , polifoska 6 25 zl . Ceny rok temu byly srednio oo150zl/ tona nizsze i teoretycznie rok temu nie bylo takich znizek plonu jak w tym sezonie . W tym roku niektore rejony kraju to naprawdę tylko siasc i płakać bo susza zniszczyla wszystko , a nawoz drozszy bo co tam , chlop zaplaci bo musi cos rozsiac ...

Nosz kur*a i to nie są nowe dostawy tylko nawoz ktory na placu lezy miesiąc .

Ja to tam nie wiele kupuje ale szlag mnie trafia jak 3/4 doplat trzeba oddac i wyrzucic w bloto . 

Ten rok daje ostro po d*pie rolnikom , susza , ceny w zniwa pszenicy 670zl , teraz ta sama pszenica 820zl - postednik (skup) zarobil , rolnik traci .

Dali suszowe i od razu cena nawozu w gorę bo trzeba to odzyskac , tylko krakania o suszowym bylo duzo a o coraz wiekszych kosztach srodkow produkcji to cisza .

Opublikowano

Raczej 120 a nawet 150% dopłat na nawozy pójdzie. U niektórych pewnie jeszcze więcej.

500kg saletra, 300 polifoska 6, 100 kizeryt i dolistnie mikro mocznik i siarczan mg.  O wapnowaniu nie wspominając.

Opublikowano

U mnie była 600 i 650, a jednemu gościowi który miał dług za śor do spłacenia w rozliczeniu gość na początku żniw 550 zapłacił. To zasłyszane, ale wśród chłopów na targu głośno było.

Opublikowano
21 minut temu, Agrest napisał:

Raczej 120 a nawet 150% dopłat na nawozy pójdzie. U niektórych pewnie jeszcze więcej.

500kg saletra, 300 polifoska 6, 100 kizeryt i dolistnie mikro mocznik i siarczan mg.  O wapnowaniu nie wspominając.

Kolego to ile zbieracie z hektara po 10 ton czy więcej pszenicy ?

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez sumek666
      Witam, 
      Czy ktoś użytkuje lub planuje używać płynny nawóz ASL? Co sądzicie na ten temat? 
      http://agrotrader.pl/oferta/asl-plynny-nawoz-organiczno-mineralny-ID244225.html
      Pozdrawiam 
      Sumek
    • Przez gosciu506
      Witam 
      Czy używa ktoś nawozu Alzon neo 46 czy wart jest swojej ceny  i czy zeczywiscie sa niższe straty azotu czy to tylko dobry bajer wymyslony przez handlowców?
      Cena na tą chwilę 1720-1740zł brutto  gdzi emocznik mozna kupić po 1620zł 
    • Przez Ramzes1987x
      Witam panowie co sądzicie to tym nawozie?producent niby Yara i jest to ponoć import z Norwegi czy Niemiec i sprowadzany luzem a u nas przesiewany (bo przywożony jest nie do końca dobrze zgranulowany a ten odsiew osobno sprzedawany głównie sadownikom) i pakowany w BigBagi.Cena okazyjna bo 1300zł netto.Sprzedawca się zarzeka że skład w 100% prawdziwy i z wysoką przyswajalnością i że musi być wszystko byc prawdziwe bo już nie jedną kontrolę miał dzięki uprzejmości konkurencji i bez problemu może dać próbki nawozu

• Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
  • Dodaj nową pozycję...
v