Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
11 godzin temu, staszek131415 napisał:

No dużo takich rolników ja nikomu nie broni,ę tylko ten pieniądz nie pracuje w tym czasie a wubiegłym roku kto czekał do wiosny miał taniej

Ubiegły rok był wyjątkiem potwierdzajacym regułę. W 8 przypadkach na 10 zawsze wiosną jest drożej. Załóżmy że zdrożeje jedynie 10%. . Jak w typowo rolniczym gospodarstwie zarobisz ponad 10% w 8 miesięcy? A co będzie gdy cena wzrośnie o 20%? Na czym chcesz przyciąć np 25 % w 8 miesiecy? Jak masz taki biznes to kup nawozy latem za swoje , weź kredyt w banku na kilka % i zarób 20 lub 30. Bez angazowania kapitału własnego będziesz miał dźwignie finansową jak cholera. 

Opublikowano

Pewnie że nie 100% ale angażujesz w nie konkretne pieniądze. Kupujesz auto (24t) saletry po 800 w lipcu -  angazujesz 19200 Pln . Jesli podrożeje o 10% to za ten sam samochód zapłacisz wiosną  21120 PLN. Aby opłącało się czekać powinieneś mieć taki sposób by z tego kapitału w 8 miesięcy zarobić 12-15% z czego 10% pochłonie podwyzka ceny azotu a te 2-5% będzie bonusem za pracujący kapitał. 12% w 8 miesięcy to 18% rocznie. Majac taki pewny biznes powinno sie brać kredyt na 8% i zarabiać 10% rocznie nie angazując ani złotówki.  By być pewnym ze się nie straci to trzeba by mieć biznes w którym te pieniądze wypracuja 30% w 8 miesięcy a i to może być mało bo w tym roku juz od lipca wzrosło o ok 30%. 

• Like 2
  • AgroTeam
Opublikowano
11 godzin temu, gustaww napisał:

niestety taka lokalizacja, nie biorę ilości samochodowych więc koszty zakupu gdzieś dalej wiążą się z wynajęciem auta.

Znajdź sobie kogoś kto Ci to wyśle. Przewóz palety 1t to średnio koszt 150zł wiec kupująć w lecie w dobrej cenie i tak warto

Opublikowano

Ale BB na palecie to 600kg a ja wole BB bo później mi wygodniej pracować. Poszukam kogoś innego w okolicach i najwyżej pojedzie się dwoma przyczepami i po 2 kursy.

• AgroTeam
Opublikowano

gustaww napisał:

Ale BB na palecie to 600kg a ja wole BB bo później mi wygodniej pracować. Poszukam kogoś innego w okolicach i najwyżej pojedzie się dwoma przyczepami i po 2 kursy.

To ile ton łącznie kupujesz? Bo przy wiekszej ilości nawet zlecenie transportu ma sesn

Opublikowano

łącznie z NPK Saletrą i saletrosanem to 12t. tyle że nie zawsze jest kasa na wszystko.

Opublikowano

koledzy ja bym sie tak cenami na wiosne nie przejmował. Ja zawsze kupuje wiosną bo po prostu na jesień mam kredyty i kasy nigdy na to nie miałem. i zawsze ceny są chorendalne np. w tym roku cena wyjsciowa za saletre  wiosną 1250  brutto  a kupiłem po negocjacjach za równo 1000 zł ( wiec zobacie ile oni maja swojej marży, spuscili mi 250 zł jeszcze zarobili. Tylko jest jedna zasada jade do punktu  który daje najnizsza cene z  kasa w kopercie. I mówie ze  mam np. 1050 zł propozycje od kowalskiego i sie pytam czy zejdzie, bo płace odrazu namiejscu  i cena leci w dół aż miło. gorzej jak chcesz z odroczonym terminem płatnosci wtedy mogiła. A biore jakies 12 ton saletry i 5 ton innych nawozów wieloskładnikowych niekupuje bo swój gnój jest.

Mojim zdaniem teraz ceny sa sztucznie zawyżane  i kupowanie na gwałt bo wiosna drozej bedzie to głupota. 

Opublikowano
2 godziny temu, tyran3 napisał:

koledzy ja bym sie tak cenami na wiosne nie przejmował. Ja zawsze kupuje wiosną bo po prostu na jesień mam kredyty i kasy nigdy na to nie miałem. i zawsze ceny są chorendalne np. w tym roku cena wyjsciowa za saletre  wiosną 1250  brutto  a kupiłem po negocjacjach za równo 1000 zł ( wiec zobacie ile oni maja swojej marży, spuscili mi 250 zł jeszcze zarobili. Tylko jest jedna zasada jade do punktu  który daje najnizsza cene z  kasa w kopercie. I mówie ze  mam np. 1050 zł propozycje od kowalskiego i sie pytam czy zejdzie, bo płace odrazu namiejscu  i cena leci w dół aż miło. gorzej jak chcesz z odroczonym terminem płatnosci wtedy mogiła. A biore jakies 12 ton saletry i 5 ton innych nawozów wieloskładnikowych niekupuje bo swój gnój jest.

Mojim zdaniem teraz ceny sa sztucznie zawyżane  i kupowanie na gwałt bo wiosna drozej bedzie to głupota. 

post miesiąca bez dwoch zdan

Opublikowano
2 godziny temu, tyran3 napisał:

Taka pokretna logika mnie  fascynuje. Coś muszę robić źle bo 250 na tonie nigdy mi jeszcze nie opuscili a biore pełne auta

Prawda jest taka ze tej wiosny azoty opusciły ceny . Niektórzy mieli nakupione droższego i usredniali cenę z tańszym ale w cennikach były wysokie ceny bo może ktoś niezorientowany kupi. Można liczyć na powtórkę takiej sytuacji ale moim zdaniem prawdopodobieństwo jest równe  ok 10%

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, thor1984 napisał:

Jeśli chodzi o mocznik to chyba znowu zdecyduję się na Mocznik NWT Z Puław. W tamtym roku brałem pierwszy raz i jakiejś różnicy w działaniu nie widziałem a różnica w cenie spora. 

co to jest "Mocznik NWT" ? Chodziło o pulgran? 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, solek01 napisał:

co to jest "Mocznik NWT" ? Chodziło o pulgran? 

Ten pulgran to jest ciężko dostępny. Okolice białej podlaskiej przez dwa sezony chcialem go kupic ale nigdzie nie było. Zaksan tez ciężko dostać. Te grubsze nawozy wiatr tak nie znosi przy siewie w ścieżkach. 

Edytowane przez WOJTUNIO
Opublikowano
9 godzin temu, gustaww napisał:

Jak daleko masz ten skład z nawozami że Ci nie przywiozą ? Do mnie kilka razy przywoził 24 km bo na auto zabiera 9 BB

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez sumek666
      Witam, 
      Czy ktoś użytkuje lub planuje używać płynny nawóz ASL? Co sądzicie na ten temat? 
      http://agrotrader.pl/oferta/asl-plynny-nawoz-organiczno-mineralny-ID244225.html
      Pozdrawiam 
      Sumek
    • Przez gosciu506
      Witam 
      Czy używa ktoś nawozu Alzon neo 46 czy wart jest swojej ceny  i czy zeczywiscie sa niższe straty azotu czy to tylko dobry bajer wymyslony przez handlowców?
      Cena na tą chwilę 1720-1740zł brutto  gdzi emocznik mozna kupić po 1620zł 
    • Przez Ramzes1987x
      Witam panowie co sądzicie to tym nawozie?producent niby Yara i jest to ponoć import z Norwegi czy Niemiec i sprowadzany luzem a u nas przesiewany (bo przywożony jest nie do końca dobrze zgranulowany a ten odsiew osobno sprzedawany głównie sadownikom) i pakowany w BigBagi.Cena okazyjna bo 1300zł netto.Sprzedawca się zarzeka że skład w 100% prawdziwy i z wysoką przyswajalnością i że musi być wszystko byc prawdziwe bo już nie jedną kontrolę miał dzięki uprzejmości konkurencji i bez problemu może dać próbki nawozu

• Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
  • Dodaj nową pozycję...
v