Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Cześć , mam pytanie odnośnie Tarnogranu PK ? Jakie macie opinie na temat tego nawozu.  Wiadomo to nie Polifoska , azotu niema, przelicajac skladniki wychodzi podobna cena .

Stosujecie ten nawoz ?

Opublikowano

Rozpuszczalnosc 5% fosforu w Tarnogranie wystepuje w  kwasach mineralnych. Reszta w wodzie i obojetnym cytrynianie amonu. Jesli chodzi o te kwasy mineralne to chyba nie bdbd to szybko dostepne dla zboz tak ? Tarmogran PK 12-23 (6-4-10) za 1000zl , Polifoska 6-20-30  (7) 1600zl

Opublikowano

Zdecydowany plus na korzyść polifoski. W jednej granuli masz wszystkie składniki, równomierna granulacja więc równy rozsiew, nie pyli.

Jakbyś dobrze przeliczył to i dużo taniej wyjdzie. Zauważ że najdroższym składnikiem jest fosfor, a tego w polifosce masz zdecydowanie więcej.

Dla mnie potafoski tarnograny to najgorsze nawozy.  Kiedyś były jeszcze superfoski, nie wiem czy są, ale tam jeden worek potrafił być czerwony od soli a w drugim sam superfosfat - taka dokładność zmieszania :D. No i oczywiście dużo frakcji pylistej.

Opublikowano

Akurat od x lat stosujemy Polifoski roznego rodzaju. Jesienia tylko na 2 ha kupilem Tarnogran  25 NPK zeby zobaczyc jakie bd efekty.  Fakt pylisty byl, zostawilem kontrole na polu tzn ok 10m nie dosialem nawozem i albo mi sie zdaje albo juz mozna zaobserwowac  roznice we wzroscie roslin. Obok kawalek tej samej ziemi wysiana Polifoska  i roznicy niema miedzy roslinami. Przez to pytam jakie Wy macie opinie.

1 godzinę temu, Agrest napisał:

Zdecydowany plus na korzyść polifoski. W jednej granuli masz wszystkie składniki, równomierna granulacja więc równy rozsiew, nie pyli.

Jakbyś dobrze przeliczył to i dużo taniej wyjdzie. Zauważ że najdroższym składnikiem jest fosfor, a tego w polifosce masz zdecydowanie więcej.

Dla mnie potafoski tarnograny to najgorsze nawozy.  Kiedyś były jeszcze superfoski, nie wiem czy są, ale tam jeden worek potrafił być czerwony od soli a w drugim sam superfosfat - taka dokładność zmieszania :D. No i oczywiście dużo frakcji pylistej.

Ja przeliczalem koszt 200kg Tarnogranu i 150 kg Polifoski akurat zeby bylo mniej wiecej po rowno skladnikow . Tarnogran  PK ma wiecej dodatkowych skladnikow jeszcze.

Opublikowano

Akurat jeśli sypiesz co roku tej Polifoski z 250kg to nie zauważysz tego gołym okiem i napewno nie po roku stosowania.Jak chcesz to tak z 3 lata na tym kawałku zrób test to może i coś zauważysz.Osobiście nie uważam tych tarnogranów,lubofosek i tego typu nawozów.Cena świadczy o towarze.Sam sypie Poli 6,Białoruski 7-20-30,Dominator i w tym roku może Ultre spróbuje kupić.

• Like 1
Opublikowano
Dnia 19.03.2018 o 18:43, ASZv3 napisał:

To chyba na termin sierpień 2020 ;)

Albo z agroloku :D a tak poważnie to jak brutto z terminem do końca roku to  nawet dobra cena. 

Opublikowano

Dokładnie - możesz mieś problem z wysiewem - na pewno nie w wiatr. ale różnica w cenie może zrekompensować niewygodę.

Opublikowano
Dnia 23.03.2018 o 18:34, thor1984 napisał:

Zakupionu mocznik z Azotów po 820 zł/t

W jakich opakowaniach Ci przywieżli ten mocznik?

Mi dzisiaj przywieźli 21 ton Pulrea po 1195 brutto. Tylko widzę że nie ma plomb na big bagach a zawsze były. Troche podejrzane. 

Dodam że towar przez firmę AGRA zamawiiany i oni są dealerem grupy azoty. Co o tym myśleć?

Opublikowano

Z tego co się dowiedziałem to nie zakładają plomb na Pulan, Pulrea i Pulsar. 

Nawozy w big begach produkowane w Puławach posiadają wkładki polietylenowe zgrzewane i nie są zakładane plomby.
Dotyczy to nawozów: Pulan, Pulrea, Pulsar. Należy jednak zwracać uwagę, czy wkładka polietylenowe nie jest uszkodzona. Przed zgrzaniem jest odsysane powietrze z big begów w celu ich nie uszkadzaniu przy ich piętrowaniu / układaniu w warstwach.

10 minut temu, thor1984 napisał:

Ja sam przywoziłem bo brałem tylko 2 tony. A nawóz był w big bagach. Co do plomb to big bagi były zaplombowane. 

a co pisze na big bagu?

Opublikowano

kolego ja brałem mocznik nwt z jakiegoś tam przesiewu nie ten "normalny" mocznik. Ta foliowa wkładka w której jest nawóz jest rozcięta od góry ale zaplombowana. A u Ciebie jeśli ta foliowa wkładka jest cała i nie nosi jakichś oznak majstrowania to może nie musi być plomby. Najlepiej podjedź  na jakiś inny skład i zobacz czy na big bagu mocznika jest plomba

Opublikowano

Kupiony cały samochód nawozów w BB z Litwy:

- Mocznik 46% N - 1030 netto - 10 ton,

- Saletra 34.4% N - 930 netto - 10 ton,

- NPK 4-16-34 - 1100 netto - 4 tony.

Podana cena z dostawą.

Opublikowano

Azotowe delikatnie w dół, saletra amonowa Anwil lub Zaksan 1050 brutto z dostawą przy nie wielkich ilościach a w ubiegłym tygodniu były 1080-1090 brutto, chyba się firmy handlowe troszkę zapchały towarem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez sumek666
      Witam, 
      Czy ktoś użytkuje lub planuje używać płynny nawóz ASL? Co sądzicie na ten temat? 
      http://agrotrader.pl/oferta/asl-plynny-nawoz-organiczno-mineralny-ID244225.html
      Pozdrawiam 
      Sumek
    • Przez gosciu506
      Witam 
      Czy używa ktoś nawozu Alzon neo 46 czy wart jest swojej ceny  i czy zeczywiscie sa niższe straty azotu czy to tylko dobry bajer wymyslony przez handlowców?
      Cena na tą chwilę 1720-1740zł brutto  gdzi emocznik mozna kupić po 1620zł 
    • Przez Ramzes1987x
      Witam panowie co sądzicie to tym nawozie?producent niby Yara i jest to ponoć import z Norwegi czy Niemiec i sprowadzany luzem a u nas przesiewany (bo przywożony jest nie do końca dobrze zgranulowany a ten odsiew osobno sprzedawany głównie sadownikom) i pakowany w BigBagi.Cena okazyjna bo 1300zł netto.Sprzedawca się zarzeka że skład w 100% prawdziwy i z wysoką przyswajalnością i że musi być wszystko byc prawdziwe bo już nie jedną kontrolę miał dzięki uprzejmości konkurencji i bez problemu może dać próbki nawozu

• Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
  • Dodaj nową pozycję...
v