Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mocznik 1340 worki BB 1220 

Mocznik import 1300 worki 

Polifoska 8 1550 worki 

Polifoska 6 1500 worki 

Saletrzak 980 worki 

Saletrzak import 940 worki 

Saletra 1160 worki 

Ultra 8 BB 1400 

Opublikowano

Nie o npk litewskim i ultrze na naszym terenie chcą każdemu to wcisnąć 

Opublikowano

Jak można powiedzieć, ze nawóz lepiej działa po samych wschodach? Można niż nie zasiać i wschody będą takie same jak po super hiper nawozie.

Stosowałem aurePio, ultre 8, polifoske 6 i nie widziałem żadnych różnic w roślinach.

Opublikowano
jeszcze tak nie dawno ruski nawoz byl najgorszy z mozliwych. dzisiaj nakleili ladna etykiete, nazwali "Ultra" i zchodzi jak swieze buleczki ;) jak to powiedział pewien przedstawiciel firmy ze srodkami do produkcji "to sie dobrze sprzedaje tak jak saletrosan" :)
Gość podlasiak89
Opublikowano

A co powiecie na temat mocznika ruskiego warto nie warto?

1 godzinę temu, PRIMO napisał:

Mocznik 1340 worki BB 1220 

Mocznik import 1300 worki 

Polifoska 8 1550 worki 

Polifoska 6 1500 worki 

Saletrzak 980 worki 

Saletrzak import 940 worki 

Saletra 1160 worki 

Ultra 8 BB 1400 

U kogo takie ceny?

Opublikowano
58 minut temu, kuba24051 napisał:

jeszcze tak nie dawno ruski nawoz byl najgorszy z mozliwych. dzisiaj nakleili ladna etykiete, nazwali "Ultra" i zchodzi jak swieze buleczki ;) jak to powiedział pewien przedstawiciel firmy ze srodkami do produkcji "to sie dobrze sprzedaje tak jak saletrosan" :)

A co saletrosan zly? 

Opublikowano

Ale jak nawóz NPK rzucony pod korzeń ma mieć wpływ na wschody?! Głupota, nieprawda i jeszcze raz głupota albo przedstawiciel handlowy :)  Pszenica do 3ciego liścia żywi się głównie materiałem zapasowym z ziarniaka także przy wchodach NPK jej wisi i powiewa. Poza tym w momencie wschodów każdy może sobie wyobrazić jak rozbudowany jest system korzeniowy i ile on może pobrać z gleby. Każdy widział jak pszenica może porosnąć na przyczepie, hederze albo ze sprasowanej słomy, gdzie źle kombajn był ustawiony a tam jest tylko woda, gleby nie ma nie mówiąc już o wspaniałym działaniu Elplonu. Także wiesz, bujać to my ale nie nas ;) 
 Nie pamiętam już dokładnie, ale z ciekawości sprawdzałem rozpuszczalność ELplonu i poli6 to w przeliczeniu na czysty składnik polifoska ma lepszą rozpuszczalność. 

Opublikowano

Gdybym nie stosował to bym może wam uwierzył, ze wschodnie nawozy to chłam. Kilka dobrych lat uzywam wschodniego npk w ubiegłym roku także azot. Nie wiem co wam w nim nie pasuje. Granula równa, nie pylą, przyjezdzają nie zbrylone i w plonie to samo. Przedstawiciel sprzedający polskie nawozy nie powie ze wschodnie są tak samo dobre. Każda skroczka swój ogonek chwali.

Opublikowano
po prostu wydaje mi sie ze ludzie placą bo jest dobrze reklamowany i tyle. ja wzialem w zeszlym roku na probe na rzepak i strasznie sie pylił i byly nierówne granule i zrezygnowalem z tego. pozostaje tradycyjnie przy saletrze i siarczanie
Opublikowano

Ja mam w planie właśnie na rzepak i zboża pierwszą dawką saletrosan i później saletra. Na kuku tylko mocznik. A w sumie pod. A w podsiewacz polidap. Taki system u mnie póki co działa. 

Opublikowano

Na cześć pszenicy dawaliśmy na liść flagowy RSM + S w deszczu i bez deszczu to nie było przypaleń bez deszczu natomiast w deszcz okazało się że lekkie były. Na pewno na 1 i 2 dawkę można dawać bez obaw. Oszronionym roślinom też nie szkodzi. W tym roku przerzuciliśmy się na RSM 32 bo jest tańszy azot niż w RSM+S a siarkę uzupełni się kizerytem bo braki magnezu u mnie są.

Opublikowano (edytowane)

Wystarczy oszronienie i 32 pali rzepak i pszenicę też, drugi rok praktykuje to wiem szkoda że zdjęć nie zrobiłem to bym pokazał.Wyjechalem tak po 8 rano bo deszcz nadawali opryskać ostatni kawałek , po kilku dniach ludzie dzwonili że jakiegoś grzyba ma moja pszenica taka żółta odbiła nic nie jej było (chyba).

Edytowane przez mateusz44
Opublikowano
2 godziny temu, podlasiak89 napisał:

A co powiecie na temat mocznika ruskiego warto nie warto?

U kogo takie ceny?

Ja w tym roku wziąłem na próbe no ale póki co nie powiem nic więcej o nim, no chyba że ładne worki są :D

2 godziny temu, melon10641 napisał:

Ale jak nawóz NPK rzucony pod korzeń ma mieć wpływ na wschody?! Głupota, nieprawda i jeszcze raz głupota albo przedstawiciel handlowy :)  Pszenica do 3ciego liścia żywi się głównie materiałem zapasowym z ziarniaka także przy wchodach NPK jej wisi i powiewa. Poza tym w momencie wschodów każdy może sobie wyobrazić jak rozbudowany jest system korzeniowy i ile on może pobrać z gleby. Każdy widział jak pszenica może porosnąć na przyczepie, hederze albo ze sprasowanej słomy, gdzie źle kombajn był ustawiony a tam jest tylko woda, gleby nie ma nie mówiąc już o wspaniałym działaniu Elplonu. Także wiesz, bujać to my ale nie nas ;) 
 Nie pamiętam już dokładnie, ale z ciekawości sprawdzałem rozpuszczalność ELplonu i poli6 to w przeliczeniu na czysty składnik polifoska ma lepszą rozpuszczalność. 

Ja mu tego specjalnie nie pisałem bo jeśli przedstawiciel to i tak nic sobie z tego nie zrobi a jeśli na nieszczęście rolnik, cóż... ciężka droga przed nim o ile posiada tak skromną widzę ale wybaczcie koledzy krew mnie zalewa jak widzę gdy ktoś wypisuje takie głupoty i nie mogę się powstrzymać od komentarza 

• Like 1
Opublikowano

Ja odkąd kierowca przywiózł mi saletrę włocławska z Austrii bo tańsza niż w Polsce stosuje tylko tańsze nawozy czyli zazwyczaj wschodnie i nie widzę różnicy. Polscy producenci nawozu mnie nie szanują to dlaczego ja mam szanować ich? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez sumek666
      Witam, 
      Czy ktoś użytkuje lub planuje używać płynny nawóz ASL? Co sądzicie na ten temat? 
      http://agrotrader.pl/oferta/asl-plynny-nawoz-organiczno-mineralny-ID244225.html
      Pozdrawiam 
      Sumek
    • Przez gosciu506
      Witam 
      Czy używa ktoś nawozu Alzon neo 46 czy wart jest swojej ceny  i czy zeczywiscie sa niższe straty azotu czy to tylko dobry bajer wymyslony przez handlowców?
      Cena na tą chwilę 1720-1740zł brutto  gdzi emocznik mozna kupić po 1620zł 
    • Przez Ramzes1987x
      Witam panowie co sądzicie to tym nawozie?producent niby Yara i jest to ponoć import z Norwegi czy Niemiec i sprowadzany luzem a u nas przesiewany (bo przywożony jest nie do końca dobrze zgranulowany a ten odsiew osobno sprzedawany głównie sadownikom) i pakowany w BigBagi.Cena okazyjna bo 1300zł netto.Sprzedawca się zarzeka że skład w 100% prawdziwy i z wysoką przyswajalnością i że musi być wszystko byc prawdziwe bo już nie jedną kontrolę miał dzięki uprzejmości konkurencji i bez problemu może dać próbki nawozu

• Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
  • Dodaj nową pozycję...
v