Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

"Chłopi" może i mają mniej. Rolnik jak się dobrze gospodarzy na nawozy zawsze powinien mieć środki. Szanujmy sami siebie....

Nie inwestowanie w warsztat pracy to okradanie samego siebie. Jak z zakupem maszyny można poczekać ale o pole jak i hodowlę trzeba dbać. Ciągnik jak ma pusty zbiornik to i po roku po zalaniu paliwa odpali i będzie pracował poprawnie zaś ziemia/hodowla po  roku oszczędzania z dnia na dzień nie zacznie "pracować poprawnie".

Opublikowano

tylko ze musza być zachowane jakieś logiczne relacje pomiędzy cenami srodków do produkcji a cenami płodów rolnych na chwilę obecną i w krótkiej perspektywie tej  relacji nie będzie  chyba że ceny nawozów nie będą zawyżane ale każdy chce nic nie robić a zarobić bo lepiej sprzedać tonę i zarobić 300 zł niż 10 i zarobić też 300 zł

Opublikowano

u mnie nawozy potasowo fosforowe w dół ,

Polifoska 6 - 1510 zł brutto

a azotowe niby od lipca mają być obnizki 

saletra 1185 zł brutto 

z tego co mi wiadomo potasowe mają sie utrzymać w miare na takim poziomie przez jakies 2 msc 

Opublikowano

przecież prawie wszystkim wiadomo iż ceny nawozów w Polsce sa zawyżone a chłop nabija kieszeń producentom i importerom /spróbuj dostać koncesję na import nawozów/koleś daje ją kolesiowi by wspólnie skubać chłopa/

Opublikowano

niech sobie dystrybutorzy podnoszą ceny to się sami ugotują z tymi nawozami ja zmniejszam zakupy myślę iż inni chłopi też powód/spadek cen na produkty rolne/

w czasie kłoszenia była pryskana mieszanka tebu  i ataku plus modus bo omyłkowo posykano czała dawka 450 kg mocznika no i teraz na 4 i 3 liściu od góry są jakies malutkie zółte plamki

też tak myślę jutro polecę małą dawką propikanazolu tani zabieg a efekty mogą być  tak na póbę zostawię kawałek bez prysku

No przy takich dawkach jak podajesz to się nie dziwię,że zmniejszasz zakupy :lol:

ach te wakacje-trzeba rzadziej forum odpalać ;)

Opublikowano

dziś zakupione w Agrolok 12 ton Ultra 8 po 1405 netto

Tak myślicie? to po ile u was by kosztował?

Dodam tylko ze to jest cena z terminem na 4 miesiące,od poniedziałku npk ma  być droższe od 30 do 60 zl

Nie wiem skąd pochodzisz, ale ja jestem z okolic Golubia-Dobrzynia i mi w czwartek Agrolok zaproponował cenę 1418 zł/t brutto  przy ilości 12 t i płatności gotówką (przywóz z portu w Gdyni; ze Szczecina 30 zł drożej).

Z tymi podwyżkami od poniedziałku jest coś na rzeczy, bo potem zadzwoniłem do Ampol Merolu i dowiedziałem się, że MacroSpeed Optima i inne nawozy przez nich sprzedawane od poniedziałku drożeją, bo ceny importowanych ze wschodu idą do góry i reszta producentów ma okazję do podwyżek. 

Za MacroSpeed Optima zaproponowali mi 1470 zł/t brutto (płatność do końca sierpnia 1490 zł/t brutto).

Opublikowano

Nie wiem skąd pochodzisz, ale ja jestem z okolic Golubia-Dobrzynia i mi w czwartek Agrolok zaproponował cenę 1418 zł/t brutto  przy ilości 12 t i płatności gotówką (przywóz z portu w Gdyni; ze Szczecina 30 zł drożej).

Z tymi podwyżkami od poniedziałku jest coś na rzeczy, bo potem zadzwoniłem do Ampol Merolu i dowiedziałem się, że MacroSpeed Optima i inne nawozy przez nich sprzedawane od poniedziałku drożeją, bo ceny importowanych ze wschodu idą do góry i reszta producentów ma okazję do podwyżek. 

Za MacroSpeed Optima zaproponowali mi 1470 zł/t brutto (płatność do końca sierpnia 1490 zł/t brutto).

]

Dolnyslask okolice Wrocławia 

ultra 8 1300 netto scannera

A jakie warunki-całe auto i płatność gotówka pewnie?

Opublikowano

Slyszalem juz nie od jednego ze saletra lipiec, sierpien kolo 800 brutto. W tym momencie fosforan litewski w chemirolu kolo 1500, saletra na pobliskich skupach ponizej 1000, yara pk 20-30 1460 brutto. Płn Mazowsze

Opublikowano

Agricola Szówsko-Jarosław podkarpacie Polifoska 6 1740zł brutto bb, Saletra Pulan 1200zł brutto bb.
Rol Mech Radymno podkarpacie Polifoska 6 1800 zł brutto bb, Saltera Pulan 1300 zł brutto bb.
Ceny cennikowe przy ok 4-5 tonach. 

Opublikowano

Agricola Szówsko-Jarosław podkarpacie Polifoska 6 1740zł brutto bb, Saletra Pulan 1200zł brutto bb.

Rol Mech Radymno podkarpacie Polifoska 6 1800 zł brutto bb, Saltera Pulan 1300 zł brutto bb.

Ceny cennikowe przy ok 4-5 tonach.

To niezle was tam doja mam oferte na polifoske 6 1530 brutto wiec roznica jest ogromna.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez sumek666
      Witam, 
      Czy ktoś użytkuje lub planuje używać płynny nawóz ASL? Co sądzicie na ten temat? 
      http://agrotrader.pl/oferta/asl-plynny-nawoz-organiczno-mineralny-ID244225.html
      Pozdrawiam 
      Sumek
    • Przez gosciu506
      Witam 
      Czy używa ktoś nawozu Alzon neo 46 czy wart jest swojej ceny  i czy zeczywiscie sa niższe straty azotu czy to tylko dobry bajer wymyslony przez handlowców?
      Cena na tą chwilę 1720-1740zł brutto  gdzi emocznik mozna kupić po 1620zł 
    • Przez Ramzes1987x
      Witam panowie co sądzicie to tym nawozie?producent niby Yara i jest to ponoć import z Norwegi czy Niemiec i sprowadzany luzem a u nas przesiewany (bo przywożony jest nie do końca dobrze zgranulowany a ten odsiew osobno sprzedawany głównie sadownikom) i pakowany w BigBagi.Cena okazyjna bo 1300zł netto.Sprzedawca się zarzeka że skład w 100% prawdziwy i z wysoką przyswajalnością i że musi być wszystko byc prawdziwe bo już nie jedną kontrolę miał dzięki uprzejmości konkurencji i bez problemu może dać próbki nawozu

• Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
  • Dodaj nową pozycję...
v