Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

No chyba to jest powszechnie wiadome, że nikt saletry nie będzie w to miejsce dawał.

Opublikowano (edytowane)

Witam,ja kilka dni temu rozrzuciłem karuzelą i na to dałem talerzówkę, tylko jest dość ciężka talerzówka i się nie tak żle zrobiło i wałki słomy były spore i jakoś poszło tylko, obroty karuzeli dałem wysokie, to częściowo kruszyło słomę a myślę aby do karuzeli zamontować noże to by cieło słomę, bo nie mam sieczkarni przy kombajnie ;) Pozdrawiam.

Edytowane przez wieslaw16
Opublikowano

Mocznik ma tendencje do ulatniania w formie amoniaku i co za tym idzie do strat. Zwłaszcza duża wilgotność powietrza, temperatura i rosa która rozpuszcza mocznik zwiększają jego ulatnianie dlatego najlepiej jak najszybciej wymieszać go z glebą po zastosowaniu.

Opublikowano

Witam ! Mam pewien problem. Gdyż nie wiem co zastosować na ściętą słomę . Co będzie najkorzystniejszym rozwiązaniem na słomę . Czy spryskać EM-em i lekko przyorać lub stalerzować . Czy macie jakieś inne propozycje ? Proszę o szybką pomoc !

Opublikowano

Ja gdzieś czytałem, że mocznik to niezbyt dobre rozwiązanie ponieważ owszem rozłoży słomę ale jak to by powiedzieć za bardzo i jakiejś wielkiej korzyści w postaci pruchnicy z tego nie będzie ale ile w tym prawdy to nie wiem.

Opublikowano (edytowane)

Jeśli ziemia nie jest jakoś bardzo zakwaszona to wystartczy tylko wymieszać słomę z ziemią(Talerzówką albo gruberem) i dopiero zaorać,jak się tego nie zrobi to na dnie bruzy będzie grubsza warstwa słomy i zacznie gnić zamiast się rozkładać.

Chyba że kombajn ma jakąś słabą sieczkarnie,wtedy zawsze może być kłopot.

Edytowane przez LukaszC5
Opublikowano

ponoć lepiej posypać wapnem niż mocznikiem, ponieważ bakterie rozkładające resztki pożniwne pozyskują wolny azot, a w kwaśnej glebie powstają związki fitotoksyczne

Opublikowano

Jeśli zostawie pociętą słome na ściernisku przez 4-6 tygodni  aby zastosować glifosat nie stace składników z tej słomy czy lepiej przejechać talerzówką ?

Lepiej wykonać jakiś zabieg. Po pierwsze pobudzi się chwasty do wzrostu i później zabieg chemiczny będzie skuteczniejszy i efektywny, a po drugie zacznie się proces rozkładu słomy, co pozwoli na przedostanie się składników pokarmowych do gleby

Opublikowano

Pewno że lepiej talerzówka, a nawet wskazane. A zamiast palantaeco zastosuj zwykłe wapno na te słomę i będzie 100% lepiej dla portfela i pola.

Opublikowano

Pewno że lepiej talerzówka, a nawet wskazane. A zamiast palantaeco zastosuj zwykłe wapno na te słomę i będzie 100% lepiej dla portfela i pola.

Dobre!!! :) , trzeba gonic naciągaczy ,,super specyfików,,

Opublikowano

Wśród rolników od dawna pojawiają się pytania. Co z tą słomą?

Czy sama się rozłoży w glebie? 

Czy dodać azot lub inny preparat wspomagający? 

Jaki z tego będzie efekt dla gleby i dla roślin?  

Środowiska naukowe wielokrotnie dostarczały nam cennych informacji, również dotyczących sposobów zagospodarowania słomy.

Spośród tych, które ukazały się w ostatnim czasie za godne szczególnej uwagi polecamy badania prowadzone w Katedrze Podstaw Produkcji Roślinnej i

Doświadczalnictwa Uniwersytetu Technologiczno – Przyrodniczego w Bydgoszczy.

http://www.ugmax.pl/...y_korzysci.html

Z wyrazami szacunku i uznania – firma BOGDAN