Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 godzin temu, KrowieBieszczady napisał:

@leszek1000 No dokładnie, chłop zobaczy ze koncentrat 40% białka, handlowiec mu jeszcze zamydli bardziej oczy, a popatrzysz w skład i białko w większość z mocznika. Najlepiej robić samemu ze zbóż, śruta rzepakowa, witaminy i kreda, ew można dać z 10% premiksu i wtedy obniżyć ilość śruty rzep i wyrzucić witaminy i tez będzie 

koncerny wmawiają rolnikom  ze białko jest najważniejsze i strzygą jeleni, potem cwaniaki układają rolnikom zbilansowane dawki dla bykow tak jak krowom dojnym które daja po ponad 30 litrów mleka.... szkoda tylko ze z takiego byka zostanie tylko obornik ...

8 godzin temu, adamek1942 napisał:

Gorzej bo w tym roku problem z sianem jest w wielu gospodarstwach hehe  kiszonka z kukurydzy jako tako jest, bez treściwej by się nie obeszło ??

jesli masz kiszonke z qq z dużą iloscią ziarna i do tego dobrej jakosci sianokiszonke to lepiej na tym wyjdziesz nie dajac zadnej tresciwej niz ci którzy wala nie wiadomo ile zboża i koncentratów.... tylko najlepiej jakby miały jednoczesnie dostep do tego i do tego

Opublikowano
21 godzin temu, ozzborn napisał:

na co komu jakies sano czy inne bzdety w żywieniu opasów ?

Ja nie wiem zczego te chłopy mają zyski chyba sprzedajść obornik bo dając drogi premix i 3 worki soi jeszcze hf owi to nic niezostaje

Opublikowano

Jak skąd ? Dopłaty , suszowe , 500 , różne restrukturyzacje , ONW , ekologia , ptaszki .... W ciul tego .. I to wszystko dzięki "dobrej zmianie" . Tylko ta łunia przeszkadza i różne takie bioasekuracje wprowadza . :ph34r:

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Niektórym to nawet obornik nie zostaje:) Jak tylko narzekają i nic nie robią to się nie opłaca. Ja utrzymuje się tylko z opasow i mi się opłaca jak widać na zdjęciach.

juz tak sie nie chwal zebys za rok czy dwa roboty nie szukał jak cena rypnie 😂 a poza tym to ty sie utrzymujesz z dopłat tylko o tym nie wiesz .... wystarczy zabrac ci dopłaty i juz cienko spiewasz .... zaraz by sie okazało ze z samych opasów to na nawóz nima

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano
31 minut temu, ozzborn napisał:

jesli masz kiszonke z qq z dużą iloscią ziarna i do tego dobrej jakosci sianokiszonke to lepiej na tym wyjdziesz nie dajac zadnej tresciwej niz ci którzy wala nie wiadomo ile zboża i koncentratów.... tylko najlepiej jakby miały jednoczesnie dostep do tego i do tego

nie no ty niedługo będziesz karmił samą słomą byki których nie masz 😅

jak kiedyś pisałem że białko w sianokiszonce jest tanie to ryczałeś że sianokiszonka nic nie warta 

coś terapia samą kukurydzą i soją się nie udała ?  😅...jak ty pierdzielisz jak wiatr zawieje 😉

Opublikowano
2 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

Hahaha tak wszystko kupiłem z dopłat;) Coraz bardziej się osmieszasz:) Za rok czy dwa jeszcze bardziej Cię zazdrość będzie Cię skręcać;) A tak apropo zaraz zobaczycie jaki efekt daje dawanie paszy tresciwej opasom

wiesz gdybym wychował sie w miescie od małego to bym łykał te twoje kity jak pelikan... ale tak nie jest 😂

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, marko-kolo napisał:

nie no ty niedługo będziesz karmił samą słomą byki których nie masz 😅

jak kiedyś pisałem że białko w sianokiszonce jest tanie to ryczałeś że sianokiszonka nic nie warta 

coś terapia samą kukurydzą i soją się nie udała ?  😅...jak ty pierdzielisz jak wiatr zawieje 😉

srednia 750 kg z czego 18 miechów u mnie a 21 miechów od urodzenia to chyba nie taka zła terapia co ?

co do sianokiszonki to jeszcze trzeba ją miec, ja łak nie mam, jak ktos ma to ok

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, ozzborn napisał:

srednia 750 kg z czego 18 miechów u mnie a 21 miechów od urodzenia to chyba nie taka zła terapia co ?

i co sprzedałeś te parę sztuk raz na 2 lata  i giieee zostało tak jak piszesz 😅

dla mnie to możesz napisać że 850 średnia ..jak ja wiem że to ściema i tyle 

Edytowane przez marko-kolo
Opublikowano (edytowane)

nie wazne ile sprzedałem .... czy 10 czy 100 to i tak giee zostaje

jezeli z byka bez dopłaty zostaje 500 złoty to i 100 szt nie pomoże

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano
15 minut temu, ozzborn napisał:

juz tak sie nie chwal zebys za rok czy dwa roboty nie szukał jak cena rypnie 😂 a poza tym to ty sie utrzymujesz z dopłat tylko o tym nie wiesz .... wystarczy zabrac ci dopłaty i juz cienko spiewasz .... zaraz by sie okazało ze z samych opasów to na nawóz nima

Już się tak nie napinaj jak plandeka na żuku tylko sprzedawaj bydło i szukaj roboty, bo nie rozumiem jak możesz krytykować hodowle opasów, a sam trzymać byki skoro jest tak tragicznie.

A wracając do tematu jeden zarobi na byku 300zł inny 1000zł, rolnictwo to w obecnych czasach nie tylko robota fizyczna, ale jednak trzeba trochę czasem użyć głowy ;) 

Opublikowano

Jak mleko było po 1zł na Podlasiu to syn sąsiadów mojej rodziny powiedział że nie ma co się martwić kryzysem tylko trzeba umieć mleko za 20gr za litr produkować te same myślenie u Jarka a takich jest wielu i potem się dziwić że jest jak jest na wsi.