Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Mój 7211 z 1988 roku ma już 11600 mtg i nigdy nawet w nim głowicy nie odkręcałem, myślę że jeszcze sporo pochodzi bez remontu. Ale faktem jest że najdłuższy okres pomiędzy wymianami oleju to 130 mtg olej myślę żę też miał nie najgorszy od 6-7 lat castrol tection(nigdy superolu) ale w zamian za to ciągnik dostaje ostro po du....Wielokrotnie było tak że w czasie prac polowych całymi dniami pracowało się z gazem w podłodze i na blokadzie np.agregacie czy przy oraniu gliny (sporo jej mam) pługiem 3x40 jak nie dawał już rady na dwójce to redukcja i dalej musiał jechać a że opony radialne w dobrym stanie i ciągnik dobrze dociążony to nie było mowy o większtm poślizgu. Do 2004 roku był moim podstawowym sprzętem i pracował na 55 ha w tym 30 ornej w 2004 kupiłem MF 3090 który go zastąpił w cięższych pracach.

Opublikowano

mój kolega sprzedał na uraine dwa 8200 z 96roku. jeden miał 19500 a drugi 17800mth. pomimo tego rapid 6m nie był problemem i kuhn manager 6skibowy na wózku nie miał lekkiego żywota z tymi traktorkami.

wiadomo usterki zawsze są i bedą, ale silnik skrzynia mosty nie dotykane...

a co powiecie na 9500mth w 6920 z 2003r. i na 14000mth w 7810 z 99r???

Edytuj swoje posty!!!

Opublikowano

zetor 7340- 200 mth rocznie

ursus 3512- ok 250 mth rocznie

moim zdaniem żeby można było mówić o ekonomicznym wykorzystaniu ciągnika to powinien on robić conajmniej 500 mth rocznie! u mnie są 2 niewykorzysane ale coż-przecież żadnego z nich nie sprzedam bo oba są potrzebne.....

Opublikowano

Ja mam sasiada co ma pare tys HA i same ursusy i zetory prawie to jak na wiosne ruszaja to uwierzcie ze nie gasna jak sie nie popsuja bo sie tylko kierowcy zmieniaja i smigaja a ja to moze z 400mth wykrece chociaz ostatnio troche wiecej chyba mi sie pojezdziło :D

Opublikowano

C330 to około 250 mtg, 7211 obecnie do 300, kiedyś bywało ponad 400, MF około 300.

TumoK Twoje ciągniki mało co śpią :) i co ? zdecydowałeś się już na jakiś następny ?

mój 500 post :D:) :)

Opublikowano

[połączone]

Proponuje temat w którym można wypisywać jak dane ciągniki liczą mth, bo wiadomo że naliczają róznie a nie każdy zna wszystkie, coś w rodzaju takiej bazy danych żeby można było bardziej miarodajnie porównać np. zużycie paliwa na mth. Najlepiej bez komentarzy (ew. poprawki), jak niżej:

1mth =

Ursus C-330 - 1h przy 1860 obr/min

MF 30xx - 1h niezależnie od obrotów silnika

MF 42xx - 1h przy 2000 obr/min

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez AdrianFanDeutz
      Gdzie mozna kupic ile kosztuje obciaznik do ciagnika na przedni tuz waga jaka mnie interesuje to ok 800kg
    • Przez Dastan
      W zimie poskładałem silnik Cumminsa, robiona głowica, pompa paliwa, wtryskiwacze, nowe pierścienie blok honowany. Przyczyną remontu była zatarta panewka. Od początku dwa cylindry po odpaleniu bardzo kopcą na jasny gryzący dym dopóki się silnik nie zagrzeje potem to nie występuje. Dodam że przed remontem tak nie było.  Pompa ustawiona na znaki. Silnik ma przepracowane 30mtg i dalej to samo, a liczyłem że muszą się pierścienie dotrzeć, ale nie jestem pewny czy to to bo oleju nic nie ubywa. Jak to zdiagnozować? Może źle pierścienie założone? Ale to by brał olej? Kąt wtrysku?
    • Przez KatarzynaJeziorkowska
      dzień dobry,

jestem pośrednikiem kredytowym i pozwoliłam sobie napisać do Państwa z propozycją finansowania skierowaną do Waszej grupy zawodowej a mianowicie - kredyt dla rolników poz zastaw ziemi na max 15 lat
      max kwota BRAK
      pod zastaw hipoteczny
      uproszczone procedury - do 500 tys na oświadczenie o osiąganym dochodzie
      na okres 15 lat
      szybka decyzja
      bez wpisu do bik
      spłacamy inne zobowiązania do 500k na uproszczonej procedurze, powyżej polisa i zestawienie faktur(bez faktur i przelewów;)) konsolidujemy inne zobowiązania wpisane na hipotece
      w każdej chwili możliwa wcześniejsza spłata bez żadnych dodatkowych kosztów hipoteka możliwa i na domu i na ziemi, itd, itp   zapraszam do kontaktu dkfinanse.spzoo@gmail.com tel 695 588 952 w swojej ofercie mam produkty zarówno dla osób z dobrymi bazami bik jak i złymi cała Polska   pozdrawiam   Katarzyna Jeziorkowska DK Finanse sp. z o.o. wpis do KNF RPK037045
    • Przez Fugeo
      Poszukuję sprawdzonych lamp roboczych ledowych na tył ciągnika.  Na chwilę obecną będą założone dwie. Preferowane z wbudowanym złączem typu AMP. Pierwsze jakie znalazłem to takie:
      https://elmoto.pl/lampy-robocze/4562-lampa-robocza-led-4000-lm-owalna-amp-wesem-kat-60-5905445633354.html
      Mogą być? Mają odpowiednią moc, strumień świetlny i kąt?
    • Przez przemyslaw111187
      Witam
      Mam dwie duże przyczepy Pronar 14 ton ciągnik 150km mam problem z wyjechaniem z kukurydzy po kiprowaniu na bok . Jazda prawie na wprost nie ma możliwości wykręcenia na bok lub zajechania drugi raz.Do tej pory miałem mniejsze przyczepy i nie było problemu
      Może ktoś doradzi jaka kolejność i jaka technika wyjeżdżania?
  • Dodaj nową pozycję...
v