Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś byłem na polu gdzie zasiany jest już rzepak. Po siewie zlał bardzo deszcz. Dziś patrzyłem, że ziemia jest bardzo zaskorupiona. Ze względu, że pierwszy raz mam zasiany rzepak, powiedzcie mi czy, bardzo utrudni to wschody rzepaku?

jak masz możliwość załóż za ciągnik jakiś lekki wal strunowy i pokrusz tą skorupę z góry, bardzo płytko , leciutko, wjedź w pole jak tylko da się wjechać i nie porobisz dużych kolein ;) . My tez już taka sytuacje mieliśmy i niestety czekaliśmy ze w samo wzejdzie, niestety rzepak nie mógł się przebić i kiełek rósł na okółko i plantacje musiałem zlikwidować. Ci co wjechali walem strunowym , rzepak wzeszedł idealnie

Opublikowano (edytowane)

Od razu po orce uprawiacie i siejecie czy czekacie? Pytam bo u mnie może być taka sytuacja, że od orki do siewu może minąć 2-3 dni.

Edytowane przez Kenu84
Opublikowano

jak masz możliwość załóż za ciągnik jakiś lekki wal strunowy i pokrusz tą skorupę z góry, bardzo płytko , leciutko, wjedź w pole jak tylko da się wjechać i nie porobisz dużych kolein ;) . My tez już taka sytuacje mieliśmy i niestety czekaliśmy ze w samo wzejdzie, niestety rzepak nie mógł się przebić i kiełek rósł na okółko i plantacje musiałem zlikwidować. Ci co wjechali walem strunowym , rzepak wzeszedł idealnie

1. plantacja opryskana,

2. miejscami juz wschodzi wiec za dużo naniszczę,

3. siew około 80 nasion więc nawet przy wschodach 50% obsada nie będzie tragiczna.

Masakra ogólnie. Poczekamy zobaczymy.

Opublikowano

szkoda, że sobie nie zostawiłem własnego rzepaku to bym spróbował. Ciekawe, że mimo wycofania zapraw jakoś ceny nasion nie spadły, a to przecież kilkadziesiąt zł na worku wyjdzie

Różnie Ci powiem, niektóre odmiany trochę spadły, niektóre pozostały na podobnym poziomie a niektóre chyba wręcz zdrożały.

Zalecali 315 g substancji czynne w ochronie rzepaku na 100kg czyli 3,15 g na 1kg

Actara ma 25% substancji czyli na 1000g ma 250g substancji czynnej, z proporcji wychodzi 1000 - 250g , x - 3,15

x=(1000*3,15)/250= 12,6g Actary

Najgorzej że koszt zaprawiania (30zł na 3kg nasion + robota) jest z 4 razy niższy niż koszt oprysku (licząc że min 1 zrobimy)

Brałem max dawkę do zastosowania dlatego wyszedł mi trochę wyższy wynik.

nic tylko kupować i zaprawiać...

Poważnie nad tym się zastanawiam...

z jakiej paki mam ponosić jeszcze wyższe koszty produkcji podczas ochrony??? Jakoś na Ukrainie mogą nawet cyjankiem zaprawiać swoje nasiona a i tak UE to kupi po atrakcyjnych cenach...

żyjemy w kolejnym socjaliźmie pod nazwą UE.

Nikt mi nie wmówi że to chodzi o zdrowie...

tu chodzi o nabijanie kabzy takim gigantom jak Syngenta, BASF, etc itp...

O zdrowie z pewnością nie chodzi, raczej to kolejny efekt głupoty eurourzędników i ekologów.

A czy to takie nabijanie kasy? Cruiser był syngenty, a rejestracje na pchełki, gnatarza itd. ma deltametryna czyli decis z bayera. Gdyby firmy na tym miały zarobić to już zawczasu by wprowadzili jakieś specjalne środki, oczywiście droższe. Ale ten zakaz ma trwać chyba tylko 3 lata.

Opublikowano

ja tam nie zamierzam jeszcze latać z opryskiwaczem na jesienie kilka razy

Jak siejecie rzepak co każdy lejek czyli 12cm czy co 24cm. Mam siewnik Amazone d7 i zawsze siałem co 24 ale widzę, że część rolników nowszymi siewnikami sieje co każdy lejek. Jak w tej chwili zalecają i czy takim siewnikiem da radę siac na wszystkie lejki?

Opublikowano

Jak zaczynałem przygodę z rzepakiem to siałem co drugi lej. To się sprawdza w mieszańcach. Teraz sieję normalnie, każdą leją i jest też ok bo jak siałem co drugą to dużo nasion mi zostawało w skrzyni. Siewnik famarol.

Opublikowano

Na jutro planowałem ruszyć z siewem...

Tylko ja mam jeszcze inną sytuację - Amazone D7/30e mam 35 lejków czyli rozstaw 8,5cm... pytanie siać w każdy czy co drugi?

Opublikowano

Witam. Mógłby Mi ktoś poradzić jak najlepiej zaprawić rzepak na robaka? Chciałem wsypać całe opakowanie tzn. 11 kg do jakiejś miski i wlanie odmierzoną ilość zaprawy i wymieszanie tego ręcznie. Czy tak będzie dobrze?

Opublikowano

a zasailismy rzepak mieszancowy dk extorm i bylo na 6,20 2 paczki ale zostalo nam jeszcze okolo 60 dag to mi sie wydaje troche rzadko wyszedl jakies 2,10 na ha czy lepiej rzadziej siac taki mieszaniec czy gesciej ?

Opublikowano

Mój hybrydowy zalecają 45szt/m2 a kiedyś liczyłem rośliny na polach takiego dużego gospodarstwa to mieli obsadę 27szt/m2 i plony ok 4 t/ha mieli, rzepak ma potężne zdolności do krzewienia , u mnie w jednym miejscu na glinie nie poschodził prawie wcale, ok 20szt/m2 a jak przyszło do młócenia łan zwarty, sypał jak normalnie, lepiej rzadziej niż za gęsto, no chyba że zima zrobi swoje ale to już nie od nas zależy ;)

Opublikowano

A ja się 'pochwale' swoim osiągnięciem... Dzisiaj pierwszy raz w życiu sialem rzepak swoim sprzętem... Po wykonaniu próby kręconej byłem wręcz zdumiony z jaka dokładnością sieje ten siewnik... Co do grama wychodziło na próbie...:-) po skończonej pracy i zasianiu 3ha okazało się że ponad połowa nasion została w siewniku... Jak to możliwe zastanawiali się wszyscy... Okazało się że próba kręcona wykonywana była w funtach bo ktoś przestawij skalę na wadze... Teraz rzepak jest naflancowany... 20szt /m... Jutro jadę przesiewać:-)

Opublikowano

Jeśli odmiana mieszańcowa i skiełkuje równo te 20 szt na metrze to nie ma co przesiewać. Będzie rzepak jak lala. Wiem z własnego doświadczenia. miałem nawet kiedyś obsadę średnio rzędu 15 szt na metrze i z tego plon koło 4.6T. Jeśli populacyjna to może być nieco mało.

Opublikowano

Rzepak wczoraj zasiany-odmiana monolit i "pomylone gary"(Rohan+california). Dawno nie pamiętam abym siał w taką suszę- woj. kuj-pom. Jak tak dalej będzie to będą bardzo słabe wschody szczególnie na glinach. Jak jest tak sucho to lepiej trochę gęściej siać.

Monolit siany na 60szt/m2. Pod pług polifoska 8 i obornik. W tym roku nie pryskam zaraz po siewie ponieważ nie ma sensu pryskać gdy jest tak sucho. Pryskać będę Galerą.

Opublikowano

Dzisiaj zasiałem rzepak i niestety wyszło za mało... obsiałem 3 ha i zostało 1kg rzepaku, jednostka ważyła 9,5 kg wyszło jakieś 2.6 a powinno 3.2 czy bardzo będzie rzadki ? będzie coś z niego? planowałem 55 roślin na m2 a teraz nie wiem czy będzie 35 :( odmiana visby

Opublikowano (edytowane)

będzie w sam raz, ja osobiście jutro planuję siew a na jednym kawałku gdzie mam zamiar posiać to jeszcze żyto stoi oprócz żyta stoi jeszcze pszenica i łubin tragedia :(

ciężko miałem zebrać zboża żeby móc zaorać nie wspomnę o słomie która jest mi potrzebna. Leje średnio co dwa dni. Śląsk

Edytowane przez proxy8441