Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Stosowaliście wapniak kornicki? Wg bigbaga zalecana dawka to w zależności od gleby i zakwaszenia ok. 1t/ha i tyle zamierzam wysypać. Ktoś miał z tym do czynienia?

Opublikowano

Agronom_kujawy wapno to raczej kredowe, ale jeszcze nie wiem bo to kolega tira ma zamawiać, tylko nie wiem kiedy wapnować, pole nie było wapnowane z 10 lat i była tam łąka, w tym roku chce tam zasiać pszenice ozimą, ale to pole jest zakwaszone więc nie wiem czy nie lepiej zaorać, posypać wapnem i później wymieszać to glebogryzarką i siew :)

Opublikowano

Agronom_kujawy wapno to raczej kredowe, ale jeszcze nie wiem bo to kolega tira ma zamawiać, tylko nie wiem kiedy wapnować, pole nie było wapnowane z 10 lat i była tam łąka, w tym roku chce tam zasiać pszenice ozimą, ale to pole jest zakwaszone więc nie wiem czy nie lepiej zaorać, posypać wapnem i później wymieszać to glebogryzarką i siew :)

zasiej pszenice i daj granulat poglownie - tona na ha. Uratujesz plon ale to wyjscie na krotka mete. Wsyp sobie dobrego wapna weglanowego 5t/ha i bedzie ok ale efektow nie spodziewaj sie juz po kilku miesiacach. Na szybko najlepszy granulat.

Opublikowano

Rozsiałem wczoraj na ściernisko wapniak koszelowski. Ni wiem czy mam talerzować odrazu czy czekać aż się rozpuści? Na początku listopada planuję dać obornik, zaorać i na wiosnę jęczmień. Przed obornikiem może dam jakiś poplon np. tatarke bo mam ziarno.

Opublikowano

Panowie co dać lepiej na ściernisko wapniak koszelowski czy jednak kredę (z Minerału w Trębaczewie). W przyszłym roku na tym polu będzie rosła kapusta więc zależy mi na skuteczności.

Opublikowano

Stosowaliście wapniak kornicki? Wg bigbaga zalecana dawka to w zależności od gleby i zakwaszenia ok. 1t/ha i tyle zamierzam wysypać. Ktoś miał z tym do czynienia?

Dołączam się do pytania.

Po ile kupiłeś?

Opublikowano (edytowane)

agronomie co powiesz o takim sposobie (bo chciałbym w tym roku zgłęboszować i zwapnować) : wapno na ściernisko (ewentualnie ściernisko przejechać gruberem tydz przed przed wapnowaniem) , przejechać głęboszem, po dwóch tyg. nawóz i po kolejnym tyg. siew zestawen aktywnym upr-siew ? czy głębosz nie powyciąga za dużo kamieni pod zestaw aktywny?

Edytowane przez nie
Opublikowano (edytowane)

Agrosulca ma atut taki że jest tania , Co do skuteczności to nie spotkałem się z nikim kto by twierdził że były po tym jakieś efekty , raczej wszyscy kręcą głowami.

Temat Agrosulki był już tu poruszany wielokrotnie , jest to zwykły gips taki jak budowlany .

Bardziej pewny jest Kizeryt który dostarcza siarki i magnezu i zazwyczaj ci co stosują mówią o super efektach.

Ja osobiście wybrał bym pół tony kizerytu zamiast tony agrosulki.

agronomie co powiesz o takim sposobie (bo chciałbym w tym roku zgłęboszować i zwapnować) : wapno na ściernisko (ewentualnie ściernisko przejechać gruberem tydz przed przed wapnowaniem) , przejechać głęboszem, po dwóch tyg. nawóz i po kolejnym tyg. siew zestawen aktywnym upr-siew ? czy głębosz nie powyciąga za dużo kamieni pod zestaw aktywny?

Kamienie- to zależy wszystko od podłoża , jeżeli ziemia w spodzie jest kamienista to na pewno tak. Jeżeli po deszczu na tym polu widać dużo kamieni drobnych -wielkości ziemniaka- to znak że w podłożu jest sporo większych , A jeżeli nie widać to w podłożu większych nie będzie albo będzie mało.

Co do wapnowania przed głęboszowaniem to jest to jakaś metoda ale ja bym tak nie zrobił , lepiej dać wapno po głęboszowaniu ( rozumiem że chodzi o dawkę powyżej 3t na hektar dobrego wapna węglanowego?)

Panowie co dać lepiej na ściernisko wapniak koszelowski czy jednak kredę (z Minerału w Trębaczewie). W przyszłym roku na tym polu będzie rosła kapusta więc zależy mi na skuteczności.

Na ściernisko zdecydowanie lepiej jest dać kredę z minerału, Wapniak koszelowski czy jakikolwiek inny granulat zawsze lepiej dać pod agregat.

Rozsiałem wczoraj na ściernisko wapniak koszelowski. Ni wiem czy mam talerzować odrazu czy czekać aż się rozpuści? Na początku listopada planuję dać obornik, zaorać i na wiosnę jęczmień. Przed obornikiem może dam jakiś poplon np. tatarke bo mam ziarno.

Jak rozsiałeś na ściernisko to nie musisz czekać aż się rozpuści , możesz spokojnie talerzować

Temat tej kredy był tu już poruszany kilkakrotnie, ogólnie myślę że towar jest całkiem niezły z tym że porządny efekt uzyska się po około 5-10 tonach na hektar . Więc ekonomicznie może być z tym kiepsko.

Edytowane przez Agronom_kujawy
Opublikowano

Chłopaki, mam kilka pytań odnoście wapnowania, chce rozrzucić trochę wapna, na 3b,4a,b o odczynie 5.0 do 5,7 chciałbym rzucić kredę z Trębaczewa w ilości ~3t/ha, natomiast na klasie 6z i odczynie 3,6 myślałem o jakimś węglanie w ilości ~6t/ha. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy takie ilości, i rodzaje wapna będą odpowiednie na daną, odpowiednio zakwaszoną glebę, a przy tym przyniosą odpowiednią poprawę odczynu, a co z tym idzę poprawę plonu ?

Opublikowano

Jak najbardziej dobre dawki

Wapnowanie kredą z Minerału Trębaczew jest bardzo efektywne , jest to towar w klasie Nordkalk fast do tego polskiego producenta .

Jak chcesz przyśpieszyć efekt to możesz tą dawkę rozdzielić i część dać pod orkę a część dać pod agregat.

Opublikowano

Panowie ja mam działkę 6ha i chcę zasiać tam rzepak, klasa ziemi 4a, 4b i ph-4;8. Chcę przed siewem dać 1tonę kredy koszelowskiej aby podnieść ph, co jeszcze pasowało by dać? Jakie byście nawożenie zastosowali?

Opublikowano

jakie wapno lepiej zastosować na ściernisko, kreda(2500zł za 25t)

czy może węglanowo-magnezowe (900zł za 25t) klasa ziemi V i VI i trochę IV

odczyn 4 ph, wapno będzie zmieszane gruberem

proszę o pomoc.

Opublikowano (edytowane)

witam

a jak wygląda ta kreda z minerału, dostanie sie ja luzem czy tylko w workach?

i jaka jest jej cena i jak sie to rozsiewa?

Edytowane przez honker
Opublikowano (edytowane)

Panowie mam do was pytanie, planuję w sobote posiać rzepak na stanowisku po pszenicy. Ziemia wapna nie widziała dobre 10lat i chcę posiac pod agregat 600kg kredy granulowanej zmieszaną z polifoską 6. Jak dobrze doczytałem gdzieś w temacie to kredę i polifoskę mieszać mozna? Myślę też na wiosne pogłównie posypać kredą w ilości 400kg/ha (teraz nie moge dać jednorazowej dawki kredy ze względu na ograniczony budżet na zasiewy). Co wy na to? Da to jakis efekt?

Dodam, że ziemia to gł.kl.3 trochę 2.

Edytowane przez andrzejB