Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

zastanawiam się co teraz robić, pod kukurydzę chciałem rozsiać po tonie kredy, ale teraz będzie to prawie nałożone z aplikacją azotu (max 2 tygodnie różnicy), rozrzucę wapno + sól potasowa płytko to wymieszam i przed samym siewem wykonam jeszcze jedną uprawkę (12-15cm) a cały fosforan amonu zaaplikuję podsiewaczem czy w związku z takim rozkładem terminów zaniechać wapnowania czy też z fosforem nic się nie stanie?

Opublikowano

Ja ostatnio dusłyszałem że ktoś daje w podsiewacz kredę granulowaną i fosforan amonu. Gdy na mojej twarzy pojawił się uśmiech on zdziwiony zapytał o co mi chodzi. Odparłem iż jest to co najmniej niepoprawne, wtedy on powiedział że się na tym nie zna, ale QQ i tak mu rośnie rewelacyjnie i nic nie będzie zmieniał. A QQ faktycznie ma ok.

Opublikowano

Każda gleba zawiera pokarm przydatny roślinom, jednak gdy podłoże jest zbyt kwaśne lub zasadowe, składniki odżywcze mogą być dla roślin niedostępne. Kwasowość lub zasadowość gleby określa się terminem pH. Większość gleb plasuje się między 4 pH (kwaśna), a 8 pH (zasadowa). Zanim więc wysiejemy lub posadzimy rośliny, warto zbadać pH ziemi w ogródku, by roślinom odpowiednio dobrać stanowisko. Test pH łatwo przeprowadzić przy pomocy prostego zestawu, dostępnego w każdym sklepie ogrodniczym.

Aby zwiększyć zasadowość gleby o 1 pH, należy dostarczyć 300 g wapna gaszonego na 1 m kw. gleby (jesienią). Można stosować również nawozy wapniowo-magnezowe lub mieloną kredę. Aby zwiększyć kwasowość gleby o 1 pH, należy dodać 70 g siarczanu amonu na 1 m kw. gleby (efekt wystąpi po 2 miesiącach). Podłoże można również zakwaszać torfem.

Opublikowano (edytowane)

ale już z lipcowo-sierpniowym terminem dostawy kosztuje tyle co nordkalk, parametry 53% CaO i 90% reaktywność mają zbliżone, pytanie brzmi jakie są frakcje i wilgotność

Edytowane przez kissmy...
Opublikowano

Jak przywozili mi w sierpniu to suche i sypało się super, wyglądało jak piasek na plaży. Bardzo drobne, ideał. Byłem bardzo zadowolony.

Jak brałem na wiosnę i siałem po żniwach to już był minimalny problem. Jednak mokre to już nie tak super i nie tak ładnie się rozsiewało, i tak jakby się rozpuszczało,

Opublikowano

ostatnio posialem wapno polecone przez znajeomego. Kredowe granulowane w cenie 490 zł za tone. wsypalem go okolo 400 kg na 0,5ha. Zobaczymy jakie beda efekty. Warte to jest tej kasy czy nie?

Opublikowano

Nie bardzo warte aż 490 zł. O ile wapno granulowane jest drogie to Twoje było nadzwyczaj drogie. Sprzedający niezłą marżę naliczył. Ja także wysiałem wapno, kredowe pyliste praktycznie zero wilgotności w dawce 2t/ha. Zadyma jak nic, dobrze że prąd powietrza szedł w inną stronę niż zabudowania, bo chyba bym musiał do kosztu zakupu i rozwiezienia wapna doliczyć koszt mycia okien ludziom.

Opublikowano

ja mysle ze i tak najekonomiczniej jest kupwac krede w postaci surowej (Mielnik) wiadomo trzeba odjac wode, trudnosci z wysiewem ale tak jak u mnie około 90zł/t to nie 500zł :). Wody około 15-20% A reaktywnosc super. Po roku nie ma sladu po wapnie po wyoraniu , a jednak weglan mielony ze skały lezy sobie ten grysik może kiedys sie rozłozy :) Na jesienei bede robiłbadnia porównawcze bo stosowąłem kredy surowa 4t i weglan milony z koplani Bukowa i Morawica po 5t. ciekawy jestem efektów. NA jednej z dziłek mam posiany rzepak kredy byłą rozsiana rok wczesnij i tam gdzie nic nie chiało rosnac to rzepaczek lalka :) wiec chyba kreda działa :)

Opublikowano

A to ciekawe bo co by nie mówić to parametry to wapno ma dobre, jedynie cena jest z kosmosu.

Może pH miał wysokie i efekt nie był widoczny, im niższe pH tym lepszy efekt wapnowania i tym szybciej zachodzi reakcja odkwaszania.

Opublikowano

ja mysle ze i tak najekonomiczniej jest kupwac krede w postaci surowej (Mielnik) wiadomo trzeba odjac wode, trudnosci z wysiewem ale tak jak u mnie około 90zł/t to nie 500zł :). Wody około 15-20% A reaktywnosc super. Po roku nie ma sladu po wapnie po wyoraniu , a jednak weglan mielony ze skały lezy sobie ten grysik może kiedys sie rozłozy :) Na jesienei bede robiłbadnia porównawcze bo stosowąłem kredy surowa 4t i weglan milony z koplani Bukowa i Morawica po 5t. ciekawy jestem efektów. NA jednej z dziłek mam posiany rzepak kredy byłą rozsiana rok wczesnij i tam gdzie nic nie chiało rosnac to rzepaczek lalka :) wiec chyba kreda działa :)

jestem ciekaw wynikow twoich obserwacji, jak nie zapomnisz to podziel sie nimi. No ty mozesz sobie kupowac krede za 90 zł bo masz blisko. Ja mam za 150 ale moim zdaniem tez warto. Mowicie ze az tyle wody w tym wapnie? A co do siania to u mnie sie dobrze sialo na jesieni i az tak strasznie nie pylila ta kreda.

Opublikowano

A to ciekawe bo co by nie mówić to parametry to wapno ma dobre, jedynie cena jest z kosmosu.

Może pH miał wysokie i efekt nie był widoczny, im niższe pH tym lepszy efekt wapnowania i tym szybciej zachodzi reakcja odkwaszania.

nie wprowadzaj ludzi w błąd im niższe pH tym proces odkwaszania przebiega wolniej.

Opublikowano

proces przebiega szybciej w niższym pH- szczególnie jeżeli wapno jest słabiej rozdrobnione , wtedy powierzchnia każdego ziarenka wchodzi w reakcję z otoczeniem i im więcej kwasu w tym otoczeniu tym szybciej zeźre to ziarenko - tak działają kwasy, im mocniejszy kwas tym reakcja gwałtowniejsza .

Opublikowano

Czytam wasze posty i jestem pod wrażeniem, niestety i mnie się oberwało- odebrałem wczoraj badania gleby gdyż moje pszenżyto grenado miało problem z krzewieniem się siew 16-20.09.2012. Mam gleby średnie i cięzkie gliniaste dośc podmokłe kl.III a i b trochę IVa , wyniki laboratyryjne powaliły mnie z nóg 3,9-4,3 a mam tego 35 ha do odkwaszenia!! :((

Moje pytanie do was czy 3t wapna tlenkowo-magnezowego CaO 47% MgO 27% aby wrzucić około 2 t czystego CaO

Czy kreda mielona suszona 53% rektywn, 98% kreda w ilości 3,5 -4t na ha .

Nie mam doświadczenia w kredzie czy mogę ją zastosować po orce wymieszać gruberem na 15 cm i zasiać ponownie zboże w monokulturze?

Tlenek standardowo w ściernisko gruber i jazda z kredą nie mam doświadczenia , czy kreda dostarczy lepiszcza ?

Prosze was o poradę jak widze jak glin zatruwa to pszenżyto aż nie chcę mi się chodzić na pole.

pozdrawiam i czekam na pomoc.

Mam na mysli pH 3,9-4,3 czekam z niecierpliwością na pomoc Agronoma w mojej kwesti wiem że jest zwolennikiem kredy ::))) widziałem efekty po dwukrotnym zastosowaniu kredy pod przedplon gdzie był w nastepstwie uprawiany rzepak poletko kontrolne szerokość 2 przejzadów rcw 1 ha róznica w plonowaniu 0,8 tony 3,2 a 2,4

pozdr/

Opublikowano

po pierwsze zrób tak:

- zakup sobie z pół tony kredy granulowanej i rozpuść ją w wodzie i zrób oprysk tego co już wymaga natychmiastowego wapnowania. Najlepiej zakup z polcalcu bo jest najlepiej przemielona , pozostałe mają dużą ilość krzemieni i możesz mieć problem z zapychaniem dysz . To powinno pomóc na jakiś miesiąc a koszt minimalny. ( będziesz miał to samo co oprysk naturalcrop-em w ilości 100x )

-równolegle rozsiej po pół tony granulatu kredowego na hektar może być : polcalc, kzk, omg, pollux, omaya gradeI, lub jakieś inne

Nie używaj żadnego wapna magnezowego bo zostaniesz w tym samym miejscu co jesteś i nic się nie zmieni a kasa poleci.

Po drugie :

- Po żniwach zastosuj jakieś dobre i tanie wapno pyliste( może być nordkalk fast, minerał ) i wymieszaj humus .

taka moja rada :)

pozdro

Opublikowano

Ile max mogę dać kredy z firmy Minerał 4t 4X50 Cao kupiłem kawał ziemi niestety zakwaszonej, czy jest mozliwośc podniesienia ph z 4 do 5,1 takim wapnowaniem 2t czystego CaO w postaci weglany (kreda) jednorazowo tlenku bym sie obawiał przewapnowanie a kreda?

Pozdr..

Dziekuję za poradę granulat już amówiony jedzie :))

PS

Czy kreda może już podnieść pH pod rosliny następcze jare? z kim nie rozmawiam wszyscy granulat - kreda nikt nie mówi o tlenkach mnie na studiach uf prawie 20 lat temu uczyli glina - tlenek, piach weglan nikt nie mówił o kredzie :))) maczki na łaki to były wówczas :)))