Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A Ty myślisz że zaw. CaO w wapnie z danej kopalni jest stała ? Zawsze są różnice, zadne złoże nie jest jednorodne, nawet odcień barwy sie zmienia.. Wierzbica rzut beretem od Morawicy.

Opublikowano
11 godzin temu, mraukot napisał:

A Ty myślisz że zaw. CaO w wapnie z danej kopalni jest stała ? Zawsze są różnice, zadne złoże nie jest jednorodne, nawet odcień barwy sie zmienia.. Wierzbica rzut beretem od Morawicy.

Po to jest atest aby produkt trzymał parametry i 04 prawicy ma minimum 53% CaO i tak ma być w każdej sprzedanej tonie! A te 37% co piszesz to napewno nie to samo i tylko mielą lepiej aby to wogóle sprzedać ....

Opublikowano

Sprawdź kiedy ostatnio było atestowane wapno z Morawicy 🤔 Jeśli te 37 % CaO (swoją drogą nie spotkałem się jeszcze z taką zawartością w wapnach z pokładów jurajskich) jest w postaci tzw. mączki, to praktycznie całość jest aktywna w glebie. W przypadku np. Morawicy, frakcja mniejsza niż 0,5 mm. stanowi ok 55 % całkowitej masy, czyli mamy ok. 30 % faktycznie działającego produktu. Reszta to balast dla gleby.

Opublikowano
15 minut temu, BENNY82 napisał:

Po to jest atest aby produkt trzymał parametry i 04 prawicy ma minimum 53% CaO i tak ma być w każdej sprzedanej tonie! A te 37% co piszesz to napewno nie to samo i tylko mielą lepiej aby to wogóle sprzedać ....

Chyba nie doczytaĺeś i źle interpretujesz. 

W karcie charakterystyki masz 38%Ca. Nie CaO o którym myślisz. 

Skład tego wapna jak najbardziej ok. 97 %CaCO3 co da ponad 50% tlenku

Opublikowano
22 godziny temu, Agrest napisał:

Chyba nie doczytaĺeś i źle interpretujesz. 

W karcie charakterystyki masz 38%Ca. Nie CaO o którym myślisz. 

Skład tego wapna jak najbardziej ok. 97 %CaCO3 co da ponad 50% tlenku

Atest jest chyba z 20 roku i całkowite CaO podane 53% ale nie mam teraz w ręku poza tym 04 wapna muszą mieć minimum 50% CaO aby spełniać te normę o ile się nie mylę i wilgotność maks 10% ale pisze z pamięci. Poza tym nie wiem co jest na rzeczy bo każdy przewoźnik kręcił nosem jak pada hasło Morawica i proponował coś z kopalni obok bo niby to samo ale atestu tego wapna nie widziałem. A co do frakcji Morawicy to ma wiele do życzenia trochę robią ludzi w bambuko bo frakcji powyżej 0,5 mm ma być maks do 6% a jest 50 na 50

Opublikowano (edytowane)

To jaka macie opinie o Morawicy podsumowując? Zawsze brałem kredę, a w tym roku zastanawiam się nad węglanem właśnie z Morawicy.. a co do krecenia nosem.. chodzi o to, że raz tam się czeka godzinę raz 10 

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano
Kubawww napisał:

To jaka macie opinie o Morawicy podsumowując? Zawsze brałem kredę, a w tym roku zastanawiam się nad węglanem właśnie z Morawicy.. a co do krecenia nosem.. chodzi o to, że raz tam się czeka godzinę raz 10 

jeśli podobna cena i chcesz szybko podnosić ph to brałbym dalej kredę, jeśli na spokojnie bez cisnienia na szybkie podniesienie ph i morawica wychodzi taniej to morawica bedzie ok. morawica teraz jeszcze,e bez kolejek ale w sezonie to ja unikam tej kopalni chyba że na noc pauzę tam wykręcić 😄

Opublikowano (edytowane)

Biały jak bym chciał zamówić wapno tak początkiem żniw to już będziesz zawalony robotą?

teraz lepiej?

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano
10 minut temu, bialy2005 napisał:

jeśli podobna cena i chcesz szybko podnosić ph to brałbym dalej kredę, jeśli na spokojnie bez cisnienia na szybkie podniesienie ph i morawica wychodzi taniej to morawica bedzie ok. morawica teraz jeszcze,e bez kolejek ale w sezonie to ja unikam tej kopalni chyba że na noc pauzę tam wykręcić 😄

Magnes i ogień 😂 twoja ta czerwona scania euro 6 z patelką? Ładna 👍

Opublikowano (edytowane)

Biały, a chcieć się tak konkretnie dogadać, to dzwonić? może teraz bym zamówił. dwa składy. @bialy2005

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano

Możesz dzwonić, pisać sms 602 888 262 lub tu na pw pisac. z Zamówisz to będzie już na liście kolejkowej i jak będzie pasować to się przywiezie.

danielursus3p napisał:

10 minut temu, bialy2005 napisał:

Magnes i ogień 😂 twoja ta czerwona scania euro 6 z patelką? Ładna 👍

Ta czerwona e6 nie przyjmuje magnesu😜

Opublikowano
Dnia 26.06.2021 o 22:11, mraukot napisał:

W przypadku np. Morawicy, frakcja mniejsza niż 0,5 mm. stanowi ok 55 % całkowitej masy, czyli mamy ok. 30 % faktycznie działającego produktu. Reszta to balast dla gleby.

a nie ma tak, że bedzie dzialac ale dopiero po paru latach? mowa o tej grubszej frakcji

Opublikowano
31 minut temu, bialy2005 napisał:

Ja zawsze przyjmowałem ze działa tylko ta część do 0.5mm, reszta to balast. W kredzie jest znowu dużo wody i mniejszy procent CaO. t Trzeba sobie to przeliczyć, wszystko kwestia ceny.

Biały za nastepny kurs 5% rabatu dla mnie za to co załatwiłem Ci klienta pafnucego 😛😛😛 

pafnucy szykuj dobra linę i mfa 😛😛

C209D7A5-F685-42CC-A3D8-C9F3E4F1836A.jpeg

Opublikowano
9 godzin temu, bialy2005 napisał:

Możesz dzwonić, pisać sms 602 888 262 lub tu na pw pisac. z Zamówisz to będzie już na liście kolejkowej i jak będzie pasować to się przywiezie.

Jest tam u was chłopak co wygrywa odpowiednie oprogramowanie w tacho, w inny sposób sobie można poradzić  xD

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, radekz200 napisał:

Biały za nastepny kurs 5% rabatu dla mnie za to co załatwiłem Ci klienta pafnucego 😛😛😛 

pafnucy szykuj dobra linę i mfa 😛😛&key=4ddd69c9f7bf45ccd6f227bb8d175ae1005&key=4ddd69c9f7bf45ccd6f227bb8d175ae1005

C209D7A5-F685-42CC-A3D8-C9F3E4F1836A.jpeg

już zamówione. rabatu nie dostałem. 😥

po za tym to raczej nie Twoja zasługa że u Niego.

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano
danielursus3p napisał:

9 godzin temu, bialy2005 napisał:

Jest tam u was chłopak co wygrywa odpowiednie oprogramowanie w tacho, w inny sposób sobie można poradzić  xD

Oprogramowaniem tego się nie robi, ale na wszystko Polak znajdzie sposób😀

Opublikowano
Dnia 22.06.2021 o 07:47, Jano7711 napisał:

Węglanowe z kopalni Głuchowiec, jakieś opinie? Jak ze zmieleniem? Niby na papierze ma spoko parametry. Cena z dostawą do LPU niecałe 80zł

Właśnie dojechała wywrotka z Głuchowca, dużo drobniejsze od Morawicy.