Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, jak lepiej wykonać rozsiew dolomitu. Na ściernisko i przeorać. Czy też, zaorać - wysiać - wymieszać. Następnie za jakieś dwa tygodnie był by siew zboża.

Opublikowano

siew 5-6 ton tlenkowego wapna to przegiecie zabija sie dzieki temu wszytkie bakterie znajdujace sie w ziemi co spowoduje spadek plonu zamiast poprawe w pierwszym roku ja proponuje pezrz 2-3 lata dawac po ok 2 tony az uzyska sie pozadany efekt . w 1 roku bedzie widac juz roznice w plonie

Opublikowano

Panowie, jak lepiej wykonać rozsiew dolomitu. Na ściernisko i przeorać. Czy też, zaorać - wysiać - wymieszać. Następnie za jakieś dwa tygodnie był by siew zboża.

I jedna i druga opcja dobra. Ja dałem na ściernisko i potraktowałem to talerzówką. A tam gdzie będzie pszenica to tylko rozsiałem i od poniedziałku zaczynam orać pod oziminy

Opublikowano

Przeczytajcie ten artykuł, zastanówcie się i dajcie sobie spokój z tym mielonym kamieniem, nie mówiąc o dolomicie...

http://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/nawozy/artykuly/wyjatkowe-wapno,12651,0.html

Dodam że plantator za zestaw 24t płaci ok 420zł(mój przypadek) lub ok 7zł/t+transport, nie macie wśród znajomych planntatorów?

Opublikowano

co sądzicie o dokładności pomiaru ph sprzętem "ogrodniczym"-czyli płytka plus odczynnik do zakraplania? dziś robiłem pomiary to na jednym kawałku mozaikowatej gleby wychodziło różnica pH do 3 stopni-czyli na cięzszej, glinkowatej ok 6,5-7,5 a 50 metrów dalej na V klasie spadało do 4-4,5. Taka zaleznośc wyszła mi na wszystkich polach- im cięższa gleba tym wyższe ph. traktowac te wyniki jako miarodajne czy szukać błędów metody pomiaru?

Opublikowano

Witam!

Chciałbym zawapnowac pole po kukurydzy oxyfertilem 80% w dawce 0,6 t/ha, tylko jest jeden mały problem bo na słomę kukurydziana przydało by się posypać trochę azotu dla lepszego rozkładu, a do tego będzie tam siana pszenica ozima wiec trzeba tez posypać jakiś NPK. W jakiej kolejności i miedzy jakimi zabiegami radzilibyście to zrobić żeby się to nie gryzło?

Opublikowano

Tomek73 wapno kupiłem w Kazimierzy wielkiej w GS , nic nie spaliło wręcz przeciwnie pszenica była jak nigdy dotąd bujna i ciemno zielona a jeszcze rok temu w tym miejscy jęczmień nie chciał urosnąć.Ph miałem 4.2

Opublikowano

na ścierń wapno, porządnie wymieszać gruberem/ talerzówką na 15 cm. Nie napisałeś czy ta słoma to ściernisko po kiszonce czy poprostu na ziarno już zebrana od tego zależy czy do polifoski dodać mocznik czy nie. Polifoske lepiej pod agregat mocznik pod pług po gruberze

Opublikowano

tez tak myślałem tylko zastanawiałem się czy lepiej azot na słomę czy wapno ( pole po zbiorze na ziarno), a polifoske to zawsze daje pod agregat przed siewem. Ale i tak mam wątpliwości czy wapno z azotem się "nie pogryzie", wiem ze na pewno nie powino się sypać na obornik, a to przecierz tez azot. A to wszystko będzie w bardzo krótkim czasie bo po kukurydzy trzeba się spieszyć bo pora już będzie pozna.

Opublikowano

Ja znalazłem dostawcę z 40 km ode mnie. Ma tlenkowe po 100 zł. Koło mnie w kopalni po 250zł. Teraz czekam aż zacznie wozić. Na razie przywiózł mi samochód mixu po 75zł. Węglanowe z tlenkowym. Dość fajnie się woziło.

Opublikowano

Witam otrzymałem dzisiaj wyniki badań ze stacji chemiczno-rolniczej i tak:

na pierwszej działce:

Fosfor-17,9, Potas-15,0, Magnez-6,2 pH-5,33

na drugiej działce:

Fosfor-8,4, Potas-14,5, Magnez-9,3, pH-3,99

I moje pytanie brzmi jakie wapno moglibyście mi polecić aby możliwie szybko podnieśc odczyn gleby?

Opublikowano

Witam otrzymałem dzisiaj wyniki badań ze stacji chemiczno-rolniczej i tak:

na pierwszej działce:

Fosfor-17,9, Potas-15,0, Magnez-6,2 pH-5,33

na drugiej działce:

Fosfor-8,4, Potas-14,5, Magnez-9,3, pH-3,99

I moje pytanie brzmi jakie wapno moglibyście mi polecić aby podnieśc odczyn gleby? wiem ze jedno wapnowanie nie pomoze. prosze o pomoc w dobore wapna i dawkach

Opublikowano (edytowane)

Na 38 stronie masz tabele jaka dawka CaO, jakie pH jaka kategoria agronom. gleby. Ja przy pH 4,9 kat gleby średnia dałem w tym roku 3tony wapna tlenkowego 50%, i za rok robię powtórkę tylko magnezowym tez pewnie ze 3 t i powinno być ok.

Edytowane przez marcinn998
Opublikowano

jezeli to piach to ph 5,3 nie ma tragedii natomiast 3,99 no to już porażka, najszybciej odkwasza kreda o wysokiej reaktywności praktycznie o 1 ph w kilka miesięcy można uzyskać. z kolei masz mało magnezu a warto podnieśc go wapnem z dodatkiem tego typu ale z reguły magnezowe wapnsie. dlateo dużo wolniej odkwasza w czago napisz jaki to typ gelby i powierzchnia