Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chłopaki pilnie poszukuje namiarów do kogoś kto w przyzwoitych pieniądzach przywiezie mi wanne kredy, w okolicy nikt nawet nie wie co to tak więc mam nadzieje że wy mi pomożecie. Mieszkam w wielkopolsce, pomiedzy Koninem a Kaliszem.

Opublikowano (edytowane)

A mam pytanie odnośnie wapnowania po łubinie. Ze względu na to że był desykowany i pole mogłoby leżeć nie ruszane do głębokiej orki to czy rozsiać teraz kredę i niech leży na polu czy zrobić po rozsianiu jednak agregatem ścierniskowym?

Edytowane przez dralo5
Opublikowano

Powinieneś zastosować wapno które najszybciej wejdzie w reakcje, czyli te które ma jak największą aktywnosc chemiczna. Ja 2 lata z rzedu dawalem krede w duzych dawkach a teraz co roku daje wapno weglanowo magnezowe od 4 lat. I mam spokój z kwasowoscia gleby.

Opublikowano

Powiem tak: poszukaj na tej stronie http://www.iagro.pl/ osoby która oferuje wapno w twoim regionie (województwie) i spytaj ją jeżeli nie będzie miała kredy ( w co nie wierze) o wapno które ma największą aktywność chemiczną. Kreda to dobra i w miarę ekonomiczna opcja. Jeżeli są fundusze to zastanów się nad nordkalk fast cal, osobiście nie stosowałem ale znam osoby które bardzo sobie chwalą te wapno.

Opublikowano (edytowane)

Witam!

odświeżę temat a mianowicie mam taki sam problem jak kolega wyżej czy nie będzie przeszkadzało rozsianie wapna na gorczyce? aktualnie gorczyca powschodziła a na jesień planuję rozsiać wapno, przyorać i zasiać pszenicę będzie dobrze czy wstrzymać się na drugi rok? na innych polach też planuję rozsiać wapno tylko na rolę i wykonać orkę jeżeli zaorze na głębokość 20-25cm będzie efekt? czy po przez głęboką orkę zmarnuje wapno? :)

Pozdrawiam..... ;)

Edytowane przez Renault9514
Opublikowano (edytowane)

Przymierzam się do rozsiania wapna na pole orientowałem się w cenach i wapno luzem kosztuje około 70zł tona a na składzie z nawozami tona wapna kosztuje 550 zł co to może być za wapno??. Mam ziemię bardzo zakwaszoną sprzedawca tego droższego wapna każe mi rozsiać 800kg na h. Za pewne do wapno droższe jest poddane obróbce co możecie mi doradzić bym zrobił ?? będę wdzięczny za podpowiedź. Które wapno uważacie że da lepszy efekt i będzie odpowiedniejsze na gleby lekkie klasa 4-5 dodam że to wapno jest w postaci granulatu.. Pozdrawiam

Edytowane przez TomaszNowak
Opublikowano

Wapna nie powinno się orać, zależy jeszcze jaki masz pług, bo jak taki który bardzo dokładnie orze to może słabo podziałać.

Czyli sianie wapna na ściernie a następnie orka odpada. Według Kolegi lepiej jest zaorać posiać wapno a następnie uprawić pole.

Opublikowano

witam w ofercie "osadkowski" jest wapno - baltic granulki - 46%Ca0,2%Mg0 w bb, nawoz wapniowy (weglanowy ) produkowany z kredy o duzej aktywnosci chemicznej cenna to 410 zl brutto , czy ktos z was stosowal to wapno , wasze opinie na ten temat .

Opublikowano

Nad czym tu się zastanawiać. Sam napisałeś że masz b.zakwaszoną glebę, więc tylko wapno luzem. Ps masz b.tanie wapno. Ja płacę po 82zł netto za tonę.

Opublikowano

przyznam się że robię to pierwszy raz więc nie wiem jak, otóż jutro zbieram próby z pola i wysyłam próbki do badania a później składam wniosek o Wapno, jestem po żniwach i nic prawie nie zrobione bo jeszcze słomę zbieram, doradźcie jak to zrobić żeby było dobrze jak uprawiać kiedy siać wapno pod ozimy ??

Opublikowano

Raczej w wapnie nie masz więcej niż 60%Cao.

Wiec jak dasz 800 kg a z 3 tony to ile dasz czystego Cao na hektar. i ile taniej to wyniesie.

Za 550 zł za tonę to z Nordcalcu dasz z 5 ton na hektar wapna 50 % gdzie samego Cao dasz 2,5t, a w tym 800kg nawet 60% dasz 480kg Cao

Opublikowano

Witam. Potrzebuje pilnie opini na temat nawozu ''dolokorn''. W jakiej cenie jest ten nawoz w waszych rejonach? Jakie dawki sie stosuje, czy odkwasza glebe i ogolne opinie. Z góry dziękuje.

Opublikowano

przeciez to najzwyklejszy dolomit tylko zgranulowany z melasa :)http://www.dolokorn.pl/img/dolokorn.pdf nawet tu napisane ze szybkosc dziłania zalezy od granulacji. wiec jesli jest zrobiony z dosłownie pyłu to szybciej zadziała ale jesli ta granulka to jeden odłamek obtoczony w melasie to szkoda kasy. Nie widze sensu napychania portfeli firmom granulujacym wapno to mija sie z celem. A koszt takiego wapna jest kilkakrotnie wiekszy od kupionego luzem mielonego dolomitu czy innej skały.

Najszybszy efekt osiagniesz siejac krede ale nie pod pług tylko przedsiewnie pod agregat jesli zalezy ci na czasie. Drugim co do szybkosci dziłnia jest czysty weglan ze skał jurajskich odmiana 04 a najwolniej działa weglanowo-magnezowe - dolomit.

Wypraktykowałem ze weglan siany pod pług dał super efekt ale w 2 roku czyli po wyoraniu przyoranego weglanu :)

Opublikowano

Dziekuje kolego. Bardzo mi pomogłeś.Nie bede sie w to pchal, ponieważ cena tez nie jest mała. A co mozesz mi powiedziec o kredzie ECOGRAN? Wiesz moze jak ształtuja sie jej ceny?