Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W komunikacie wapnowania napisali:

"Dofinansowanie działań regeneracyjnych dla danej działki ewidencyjnej będzie  udzielone nie częściej niż raz na cztery lata."

Wychodząc daleko w przyszłość jeśli złoży się wniosek do 31.10.2019 to w 2023r w październiku będzie można skorzystać jeszcze raz na tą samą działkę (wiadomo że jeśli ph spadnie znowu do 5,5). Czy trzeba też wysiać wapno do końca tego miesiąca? A może liczyć będzie się dzień uzyskania decyzji/zwrotu, a nie dzień złożenia wniosku. 

Co autor miał na myśli pisząc " udzielone"? 

Ktoś, coś wie? 

Opublikowano

Panowie pytanie ma przyznane z badań glebowych do dofinansowania 38t cao+mgo. Teraz składam wniosek z którego wykorzystam około 13t Cao+mgo. Będę mógł złożyć kolejny wniosek za jakiś czas żeby wykorzystać pozostałą pulę przyznanego dofinansowania do wapna?

Opublikowano (edytowane)

Tak, tylko nie pisz we wniosku, że rozrzuciłeś na wszystkie działki po trochu, tylko wybierz sb konkretne działki a następny wniosek kiedyśtam złożysz na inne działki. Bo dopłata przysługuje raz na 4 lata na daną działkę.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
Opublikowano
42 minuty temu, piotrekstok napisał:

wczoraj zrobione poprawki w biznesplanie i dziś zawieziony biznesplan i podobno jest już wszystko dobrze, prawdopodobnie czekamy już na decyzję. woj. małopolskie 

duze jest zainteresowanie w krakowie ??

Opublikowano

Panowie mam pH 5+ gleba przeważnie lekka bądź średnia odczyn kwaśny bądź lekko kwaśny jakie wapno wybrać bo już mam metalik w głowie weglanowe czy weglanowe magnezowe co 35-15mg będę spał gdzieś 2-3t na hektar

Opublikowano

w Małopolsce zainteresowanie znikome tak powiedziała mi kobieta w oschr, dużo małych gospodarstw jest i oni mają to gdzieś ledwo rośnie ale wapna nie dadzą,ja w zeszłym roku wziąłem 4 ha od gościa w lipcu badania gleby a tam ph 3.9 do 4.0, no tragedia ale zboże jakoś sobie poradziło 

Opublikowano (edytowane)

Jutro (sobota) zamierzam zebrać próbki do badania (pH. P, K, Mg i próchnica), a zawieść je w poniedziałek do lab. - mam nadzieję, że nie będzie żadnego problemu przy badaniu?

Edytowane przez soltys147
Opublikowano

piotrekstok-pytam bo sam mialem ochote na dofinansowanie, nie wiem tylko czy starczy kasy i czy jest podzielona na wojewodztwa jak przy innych programach??

jak zbadalem ziemie sasiada to wyszlo 4,2 a kukurydza rosla -rosla do tego roku w tym kicha kompletna zajace kolby objadaja☺️.

u mnie to wiele wapna by nie wyszlo- regularnie wapnuje i ziemie w wiekszosci ciezkie i zasobne-mysialbym jakos podrasowac probki 😉.

Opublikowano
8 godzin temu, jacus napisał:

piotrekstok-pytam bo sam mialem ochote na dofinansowanie, nie wiem tylko czy starczy kasy i czy jest podzielona na wojewodztwa jak przy innych programach??

jak zbadalem ziemie sasiada to wyszlo 4,2 a kukurydza rosla -rosla do tego roku w tym kicha kompletna zajace kolby objadaja☺️.

u mnie to wiele wapna by nie wyszlo- regularnie wapnuje i ziemie w wiekszosci ciezkie i zasobne-mysialbym jakos podrasowac probki 😉.

kobieta mówiła, że wniosków jest mało i zwrot na pewno będzie, ja 76ton kupiłem wapna, swoje pola wapnowałem od dwóch lat ale i tak ph było od 5.0 do 6.4.  a reszta pól słabizna pod każdym względem. jak już chcesz to podrasuj próbki ja nic nie robiłem bo byłem ciekawy co w tej ziemi jest 

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, jacus napisał:

To po co Ci wapno jak masz zasobne?m Czytając to forum to każdy ma zasobne i musi brać próbki od sąsiada żałosne że wam nie wstyd do stacji z tym hodzić

Opublikowano
soltys147 napisał:

Jutro (sobota) zamierzam zebrać próbki do badania (pH. P, K, Mg i próchnica), a zawieść je w poniedziałek do lab. - mam nadzieję, że nie będzie żadnego problemu przy badaniu?

Żartujesz? Ja część próbek pobrałem miesiąc temu a dopiero po niedzieli będę oddawał do stacji

• Thanks 1
Opublikowano

Cześć jakiś czas temu pytałem was o możliwość posypania wapna kredy po posianym zbożu. Chcę się za to zabrać gdzieś za tydzień dwa. Nie przyszły mi jeszcze wyniki badań gleby oprócz zaleceń wapnowania i tak sobie pomyślałem, ze raczej będzie mało Mg. Jak myślicie dosypanie teraz magnezowego gdzie przed siewem czy tam po żniwach poszła kreda będzie dobrym pomysłem? Czy lepiej dosypać kredy? Kreda się szybciej rozłoży leząc na wierzchu. Pytanie jak zadziała magnezowe?

Opublikowano

Ty taki antypisowiec i wyciąga łapy po pieniądze? Przecież to jeszcze twoje wnuki będą spłacać 🤔

Opublikowano (edytowane)

Nie o tym temat ale jeśli chcesz. to ci powiem. Płace podatki, zusy i jak mogę to biorę. Pisowi jakoś nie przeszkadza, żem anty pisowiec i nie gardzą moim podatkiem ani zusem.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Cześć jakiś czas temu pytałem was o możliwość posypania wapna kredy po posianym zbożu. Chcę się za to zabrać gdzieś za tydzień dwa. Nie przyszły mi jeszcze wyniki badań gleby oprócz zaleceń wapnowania i tak sobie pomyślałem, ze raczej będzie mało Mg. Jak myślicie dosypanie teraz magnezowego gdzie przed siewem czy tam po żniwach poszła kreda będzie dobrym pomysłem? Czy lepiej dosypać kredy? Kreda się szybciej rozłoży leząc na wierzchu. Pytanie jak zadziała magnezowe?

To może kizeryt na wiosnę jak masz mało magnezu, i za rok po żniwach uzupelnisz braki magnezowym wapnem. A programy wsparcia trzeba brać jak masz możliwość nie ważne czy popierasz władzę ktora je wdraża, liczy sie byś dbał o ziemię z której się utrzymujesz.

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, czarnys napisał:

Pany dostał kto tak na serio  kasę z tego wapnowania , czy ta dyskusja to polityka dla naiwnych

na razie nic nie wpłynęło, a już dwa miesiące zajmują się tym wnioskiem mimo że wszystko jest ok, a jak składałem wniosek to  byłem 6, śmiech na sali