Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie polecacie wapno magnezowe? Wiem że tutaj jest fenomen Radkowitu premium ,ale raczej nie mogę sobie pozwolić na ten towar ze względu na czas oczekiwania. Kto co poleca? Ja skłaniam się ku zwykłemu radkowitowi. Dobrze wygląda jego zmielenie na tle konkurencji?

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za odpowiedzi doradźcie mi jeszcze jakie rodzaj wapna najlepiej zastosować ? tlenkowe węglowe dolomitowe ?  Z tego co piszecie i tak będą musiały pójść 2 dawki wiec jedna w tym roku druga za 2-3 lata.

Edytowane przez Robson11
Opublikowano

Tylko jeśli chcesz skorzystać z dotacji to refundacja na daną działkę przysługuje raz na 4 lata. Czy tam nie częściej niż cztery lata. Tak więc całe wapno musisz kupić albo teraz czy tam na wiosnę. Albo wniosek złożyć za te dwa trzy lata. Gdy zakupisz drugą dawkę.

Opublikowano
11 godzin temu, Azor07 napisał:

Ja też dziś wysłałem pocztą  ,byłem osobiście ale nie miałem wpisanego województwa . A na tego e-mail wysyłałeś wapnowanie@wfos.com.pl ? 

Ja wysłałem poczta stacjonarna 

Opublikowano

37 minut temu, hubertuss napisał:

Tylko jeśli chcesz skorzystać z dotacji to refundacja na daną działkę przysługuje raz na 4 lata. Czy tam nie częściej niż cztery lata. Tak więc całe wapno musisz kupić albo teraz czy tam na wiosnę. Albo wniosek złożyć za te dwa trzy lata. Gdy zakupisz drugą dawkę.

Tak kupić mogę  ale z tego co czytałem o zwrot można się ubiegać dopiero po wysianiu . Co z rodzajem wapna możecie coś doradzić ?

Opublikowano
4 godziny temu, hubertuss napisał:

Może chyba kupić pełną dawkę na kilka działek i na nie złozyć wniosek a rozsiać na wszystkie po części zalecanej dawki, potem na kolejny rok kupić na pozostałe działki zalecaną dawkę i też je rozsiać na wszystkie i oczywiście złożyć wniosek na pozostałe działki.

Opublikowano

Nie wiem co rozumiesz przez potem kupić na kolejny rok. Do wniosku musisz dołączyć faktury zakupu wapna.  Jeśli kupisz połowę dawki i wysiejesz. to dostaniesz zwrot do połowy dawki. Jeśli teraz złożysz wniosek. Czyli na druga połowę na daną działkę dopiero za cztery lata będziesz mógł ubiegać się o zwrot. Chyba, że potem tak samo jak kupisz drugą dawkę to złożysz wniosek na całość. Czyli teraz siejesz połowę. Połowę kupujesz i siejesz po żniwach 2020 i po żniwach 2020 składasz wniosek. Możesz też rozsiać teraz połowę. Kupić druga połowę i przechować przez zimę nakrytą. Nie wiem jak to wytrzyma. Złożyć wniosek na jesieni a rozsiać po żniwach 2020.

Opublikowano (edytowane)

Na moim przykładzie: mam dwie działki  A i B na których zrobiłem badania,  powierzchnia  ok. 2 ha. Wg zaleceń 3.5 t czystego składnika na ha. Ale postanowiłem , że nie będę dawać tak dużo na jeden raz. Więc kupuje 3.5 tony czystego składnika  w tym roku i rozsiewam na obie działki czyli ok. 1.75 t na ha. Wniosek składam na jedną działkę A  i pisze w nim że dałem 3,5 t na tą jedną działkę, na drugi rok robię tak samo tylko wniosek na działkę B . Wiem ,że nie powinno się tak robić prawnie,  ale też, przynajmniej moim zdaniem, nie powinno się dawać na pole tak dużej dawki wapna za jednym zamachem.

Edytowane przez TheRolnik1992
  • Like 1
Opublikowano

Ja bym doradzi nie bać się dać 7 czy nawet 8 ton na raz zwykłego wapna typu Morawica, radkowit standard, kujawit itd. Jeżeli już dzielić tak dawki to tylko wapna bardzo szybko działające typu tlenkowe i węglanowe wersję premium czyli mączka.

Opublikowano

Nie masz do końca racji koledzy dobrze kombiniją ,jak masz niskie PH i szybko-mocno podniesiesz,to mikroorganizmy w glebie doznaja szoku

Opublikowano

A ja bym zalecał podzielić dawkę nawet przy weglanowym maks 2-2,5 tony czystego składnika, ziemi nic nie będzie ale dawanie dużo na raz jest nie efektywne, za duże straty, mnóstwo wapna jest wymywane choćby podczas ciepłej zimy. Lepiej te 7 ton podzielić na dwie dawki. @Robson11 jakie masz gleby? lekkie do średnich wapna węglanowe - kreda, dolomit, zwykły węglan ciężkie - tlenkowe

Opublikowano

To powodzenia w podnoszeniu pH np z 4.2 i dawaniu 4 tony morawicy. 3 lata po 4 tony i dopiero coś będzie na polu widać A Wymywanie też zależy od ziemi na piachu to wszystko szybko jest Wymywane np. potas. A już na lepszej klasie gdzie glina pod spodem jest lepiej. węglan nie zaszkodzi tylko tlenek działa agresywnie.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, hubertuss napisał:

Możesz też rozsiać teraz połowę. Kupić druga połowę i przechować przez zimę nakrytą. Nie wiem jak to wytrzyma. Złożyć wniosek na jesieni a rozsiać po żniwach 2020.

Właśnie mi chodzi po głowie przetrzymanie na drugi rok jednej wanny Radkowitu, tego mniej zmielonego, pod folią. Czy jakiekolwiek straty mogą z tego wyniknąć?

Edytowane przez Roxer
Opublikowano
maciej napisał:

To powodzenia w podnoszeniu pH np z 4.2 i dawaniu 4 tony morawicy. 3 lata po 4 tony i dopiero coś będzie na polu widać A Wymywanie też zależy od ziemi na piachu to wszystko szybko jest Wymywane np. potas. A już na lepszej klasie gdzie glina pod spodem jest lepiej. węglan nie zaszkodzi tylko tlenek działa agresywnie.

3 lata albo i dłużej, to normalne. Przeciez nikt z tak niskiego pH nie będzie próbował robić optymalnego w rok czy dwa. Nie wszystko, fosfor jest wymywany w bardzo małym stopniu, a po za tym nie jest pobierany luksusowo jak potas czy azot i można go uzupełnić na zapas.

Opublikowano
14 godzin temu, TheRolnik1992 napisał:

Na moim przykładzie: mam dwie działki  A i B na których zrobiłem badania,  powierzchnia  ok. 2 ha. Wg zaleceń 3.5 t czystego składnika na ha. Ale postanowiłem , że nie będę dawać tak dużo na jeden raz. Więc kupuje 3.5 tony czystego składnika  w tym roku i rozsiewam na obie działki czyli ok. 1.75 t na ha. Wniosek składam na jedną działkę A  i pisze w nim że dałem 3,5 t na tą jedną działkę, na drugi rok robię tak samo tylko wniosek na działkę B . Wiem ,że nie powinno się tak robić prawnie,  ale też, przynajmniej moim zdaniem, nie powinno się dawać na pole tak dużej dawki wapna za jednym zamachem.

Ale tak się właśnie robi, Panie w OSCHR także to potwierdziły, gdybyś zrobił to że dasz połowę dawki na te działki to masz wyłączone je z dofinansowania na 4lata. Wyjście drugie to kupić całość zalecanej dawki i połowę rozsiać w jednym roku a drugą połowę przetrzymać i za rok.

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, zetorr6441 napisał:

Zamiast 12t morawicy wole dac 6t kredy w ciagu 2 lat i ph spokojnie dojdzie do 6, a cena na chwilę obecna taka sama. 

A jaką krede brales i skąd? I kto Ci przywozil? Kwalifikuje sie do dofinansowania?.🙂

Edytowane przez Primula94
Opublikowano

Kreda jest ok jak jest magnez na bardzo wysokim poziomie a jak na niskim to lepszym rozwiązaniem jest dolomit w wersji mączki tak samo szybko odkwasza a pole lepiej plonuje za sprawą magnezu i mikroelementów

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Primula94 napisał:

A jaką krede brales i skąd? I kto Ci przywozil? Kwalifikuje sie do dofinansowania?.🙂

Z tego co wiem on brał z Kornicy i Mielnika. Ja Bałem z Mielnika. Obie kopalnie styk podlaskiego i lubelskiego. Kreda. Wysiane u mnie około 2 ton czystego składnika na ha. czekam na wyniki badań co prawda. Ale myślę, że mniej więcej trafiłem. Jak nie to będę dosiewał.

Pytanie tylko czy kredę można siać pogłównie jak rośliny powschodzą? Czy ewentualnie kupić jeszcze wywrotkę i przechować do żniw? Chciał bym z tym się uporać i złożyć wniosek i mieć z głowy.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

Jak ma sie PH 4 to się stosuje nordakal fast,dwa lata po 5 ton i PH 6 jest ,teraz mozna każde inne tańsze na podtrzymanie,nie mówiąc jak mozna doprowadzić do tak niskiego PH, na szczęście dużo jest w kraju takich gleb

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
5 godzin temu, Primula94 napisał:

Kwalifikuje sie. 

Bralem z omya kornica i jeden samochód z mielnika, przywozil znajomy

• Thanks 1
Opublikowano
Dnia 6.09.2019 o 09:05, hubertuss napisał:

jakie to jest popierdzielone troche , a kto go sprawdzi czy wysiał odrazu na ta dzialke wapno mógl dostac na ta dzialke a wysiac czesc a reszte na inne pole i pozniej na 2 rok kupi juz normalnie wapno , czy to az tak sprawdzają ? 

6 godzin temu, zetorr6441 napisał:

Zamiast 12t morawicy wole dac 6t kredy w ciagu 2 lat i ph spokojnie dojdzie do 6, a cena na chwilę obecna taka sama. 

przeciez kreda zawsze byłą drozsza od zwyklego wapna , a tak wogole po ile morawica ? 

Opublikowano (edytowane)

A kto sprawdzi i w jaki sposób czy na działkę x  poszlo 3t a nie 6?

Jak zamawialem pierwsza krede w lipcu za morawice chcial 95zl, gdzie za krede placilem 100. Dzisiaj Morawica 105 kreda bez zmian bo odrazu dogadalem sie na kilka aut. Cena wapna głównie zalezy ododleglosci i sprzedawcy bo za ten sam towar niektórzy cenili 125zl. 

Edytowane przez zetorr6441