Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Generalnie @jacus trochę racji ma. Robią wszystko by było trudno. Dala mnie powinno być tylko napisane na fakturze wapno czy tam środek wapnujący typu 07a lub G1 5b. Sama ta nazwa powinna mówić wszystko. To tak jak kiedyś było na skupie świń. Bo nie wiem jak jest teraz. Klasa powiedzmy S czy jakaś tam. I wszystko jasne nikt nie pisał na fakturze ile % tłuszczu czy czego tam jeszcze.

Ale może nie zaszkodzi na tej fakturze ze zdjęcia z poprzedniej strony dodać słowo minimalna. Lub zapytać kogoś w OSCHR.

Opublikowano
20 minut temu, hubertuss napisał:

Generalnie @jacus trochę racji ma. Robią wszystko by było trudno. Dala mnie powinno być tylko napisane na fakturze wapno czy tam środek wapnujący typu 07a lub G1 5b. Sama ta nazwa powinna mówić wszystko. To tak jak kiedyś było na skupie świń. Bo nie wiem jak jest teraz. Klasa powiedzmy S czy jakaś tam. I wszystko jasne nikt nie pisał na fakturze ile % tłuszczu czy czego tam jeszcze.

Ale może nie zaszkodzi na tej fakturze ze zdjęcia z poprzedniej strony dodać słowo minimalna. Lub zapytać kogoś w OSCHR.

To moja faktura jutro bede do nich dzwonił zeby korekte zrobili. A do oschr w lublinie sie dodzwonic to cud. Mogla by arimr to przyjmowac łatwiejszy dostep by byl a oschr daleko poczta niby mozna.

Opublikowano (edytowane)

Ja mam na fakturze tak

A na ateście inna zawartość CaO .Przy wypełnianiu wniosku którą wartość wpisać z faktury czy atestu ?

IMG_20190820_215602.jpg

IMG_20190820_215353.jpg

Edytowane przez Azor07
Opublikowano
16 godzin temu, pawelol111 napisał:

Zartujecie? o słowo "minimalna" jest problem? Ciekawe czy sie da poprawić fakture...

Nie da się tego określić inaczej niż głupota i lenistwo urzędników. Jak jest podana odmiana to przecież wiadomo jaka jest minimalna zawartość.

Opublikowano
Dnia 20.08.2019 o 09:57, WOJTUNIO napisał:

Dzis przyszla faktura 

1566287801244782058896.jpg

Dzwonilem do oschr w warszawa i bialystok i lublin kreda rozdrobniona jest srodkiem wapnujacym i nie ma czegos takiego jak minimalna zawartosc CaO. Musi byc dokladnie tyle co na atescie.

Opublikowano
38 minut temu, WOJTUNIO napisał:

Dzwonilem do oschr w warszawa i bialystok i lublin kreda rozdrobniona jest srodkiem wapnujacym i nie ma czegos takiego jak minimalna zawartosc CaO. Musi byc dokladnie tyle co na atescie.

I bądź tu mądry, jakis czas temu kierowniczka oschr bialystok tłumaczyła mi ze to co na atescie ich nie interesuje. I tj kreda idmiana 07 ma byc na fv min 30% a to ile ma wedlug omya ich nie obchodzi... 

Opublikowano
1 godzinę temu, zetorr6441 napisał:

I bądź tu mądry, jakis czas temu kierowniczka oschr bialystok tłumaczyła mi ze to co na atescie ich nie interesuje. I tj kreda idmiana 07 ma byc na fv min 30% a to ile ma wedlug omya ich nie obchodzi... 

Tylko ze tu jest odmiana G1 b5.

Opublikowano (edytowane)

Ej u Was teraz na badaniach też zmieniło się oznaczenie ?. Zawsze było GR u cyferki a teraz mam "ZDp/xx/1-4/2019 i jak to wpisać jak we wniosku mamy GR .. ?

Jeśli na badaniach mam pow gosp 8 ha a podczas podawania danych podałem prawidłową ( 8,91 ) to to przejdzie ?.. czy dzwonić niech mi to wyślą jeszcze raz ?

Edytowane przez ThePerkins
Opublikowano
derek71 napisał:

W Łodzi też ich atest nie interesuje ma być na fakturze  "  min " i tyle . Czekam na poprawioną fakturę i kolejne podejście

Według tego co kolega wyżej napisał to jeśli jest to środek wapnujący to musi być podana ilość dokładna a jeśli wapno to podaje sie minimalną zawartość

Opublikowano

Dokładnie jeśli jest 07 a i inne z wykazu nawozów wapiennych to musi być minimalna zawartość przypisana do danej grupy w wykazie czyli dla 07a 30 %. Jeśli jest G1 5b czyli środek wapnujący to musi być minimalna zawartość z atestu jaki ma kopalnia. Bowiem w wykazie środków wapnujących nie ma określonej minimalnej zawartości dla G15b.

Inną sprawą jest jak to zinterpretują urzędnicy w danym oddziale oschr. W naszych urzędach to nie nowość, ze co człowiek to inna interpretacja.

Ja właśnie zamówiłem u Marton po 80 - 85 zł plus vat dostawę na pole. Na poniedziałek powinno być z Kornicy. Czyli wcale tak nie podrożało. Kumpel brał na wiosnę po 87 brutto z dostawą. Nie wiem czy transport ten sam ale też z Kornicy. U mnie wyjdzie od 87 do 91 chyba. Nie wiem od czego to zależy. Nawet jak mi powie wyższą stawkę to i tak tragedii nie ma po 5 zł na tonie.

1 godzinę temu, ThePerkins napisał:

Ej u Was teraz na badaniach też zmieniło się oznaczenie ?. Zawsze było GR u cyferki a teraz mam "ZDp/xx/1-4/2019 i jak to wpisać jak we wniosku mamy GR .. ?

Jeśli na badaniach mam pow gosp 8 ha a podczas podawania danych podałem prawidłową ( 8,91 ) to to przejdzie ?.. czy dzwonić niech mi to wyślą jeszcze raz ?

Przejść powinno. Na badaniach masz mniej ha. I do tej powierzchni otrzymasz zalecenia wapnowania tj ile ton na ha ci zrefundują. Nie wiem gdzie te 8,9 ha podałeś. Jeśli we wniosku będziesz pewnie musiał poprawić na 8. Ewentualnie robić nowe badania dla 8,9.

• Like 1
Opublikowano

srodek wapnujący to wapń i magnez

a wapno to wapno

szczegółowe wiadomości odnośnie dofinansowania  po wyborach

jarek krótki

Opublikowano

Ktos sie moze orientuje dzis dostalem wyniki ze stacji. Program trwa 4 lata czy moge teraz wniosek zlozyc na czesc dzialek a w kolejnych latach na nastepne dzialki. analiza byla robiona na wszystkie dzialki czy nalezy skladac na wszystkie dzialki

Opublikowano

@krzysztofsb możesz, jeśli złożysz na daną działkę jest zablokowana na 4 lata, jedną działka=raz na 4 lata, oczywiście tyle ile masz wyliczone dostaniesz @jasiuhonda już nie chce mi sie zerkać w zalecenia, ale podejrzewam że wylicza Ci ok. 2 ton na ha średnio w czystym składniku, optymalne pH przy średniej to ok. 6,3 , wapno magnezowe dolomit ma ok. 30% wapnia i 15% magnezu, liczą cao w czystym czyli 1t = 0,3 t, ale magnez ma wyższa 1,5x zdolność odkwaszania. jakby nie było maks 3,5 tony resztę powoli następne lata, nie ma co dużych dawek jednorazowo, nawet w bardziej zwięzłej glebie