Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, Elektryk napisał:

Wapno jak najwcześniej i nie wskazane jest podawanie z fosforem.

no właśnie nie zalecają bo fosfor wtedy robi się bardzo mało dostępny dla roślin ale jak to sie ma bo np zrobie wapnowanie lipiec/sierpień a pozniej dam pk przedsiewnie we wrześniu to moze byc??? ,wogole jaki odstep bylby najlepszy bo fosfor jednak trzeba podac koniecznie jesienia ,potas ewentualnie wczesną wiosną.Fosfor odpowiada za krzewienie,ukorzenienie i dobre przezimowanie zboża jak się nie myle,dlatego jest ważny na jesieni.

Opublikowano

u tego z Dziadkowic?

1 godzinę temu, artek27 napisał:

Cena na dzisiaj u lokalnego sprzedawcy po 80zl wapno magnezowe z Morawicy z transportem pow siemiatycki dobra cena?

Opublikowano
6 godzin temu, artek27 napisał:

Cena na dzisiaj u lokalnego sprzedawcy po 80zl wapno magnezowe z Morawicy z transportem pow siemiatycki dobra cena?

Magnezowe i Morawica -to się kupy nie trzyma:D

Opublikowano

słyszałem od znajomego przewoźnika że jeden handlarz z tamtych rejonów miesza wapno z siarczanem magnezu ale po kiego grzyba to nie mam pojęcia 

Opublikowano
6 godzin temu, artek27 napisał:

Masz mielnik nie daleko i przynajmniej wiesz co kupisz. A co przyjedzie i ile to moze byc różnie. Takie jest moje zdanie.

Opublikowano
6 minut temu, szczypka napisał:

słyszałem od znajomego przewoźnika że jeden handlarz z tamtych rejonów miesza wapno z siarczanem magnezu ale po kiego grzyba to nie mam pojęcia 

Moze miesza wapno weglanowe z siarczanem magnezu i wychodzi wapno weglanowo magnezowe

Opublikowano (edytowane)

Wapno z morawicy i kreda z kornicy mielnika ma taka sama zawartosci CaCo3 i Cao wedlug danych z ich stron. I dlatego wezme krede bo mam po nia blisko i przynajmniej wage zobacze. Weszlem na strone morawicy i tam wyraznie pisze jakie wapno sprzedaja zawartosc mg 1-3% to chyba raczej nie magnezowe

Edytowane przez WOJTUNIO
Opublikowano

artek27 napisał:

42 minuty temu, Agrest napisał:

Magnezowe i Morawica -to się kupy nie trzyma:D

Tak mowil i wszystkie badania wapna ze to z morawicy😁

Morawica produkuje wapno nawozowe bez magnezu odm. 04 i nie ma inaczej. Jeśli ktoś wmawia że wozi wapno magnezowe z Morawicy, to najlepiej takiemu nayebać, żeby się powaźnie zastanowił zanim kolejny raz będzie chciał kogoś wy.ujać ;)

Opublikowano
8 godzin temu, artek27 napisał:

Tak mowil i wszystkie badania wapna ze to z morawicy😁

Ale na badaniu napisane -wapno węglanowe niezawierajace magnezu

Opublikowano

Witam, ile czasu po wysiewie wapna węglanowego (np. tak często wymieniane wapno z Morawicy) można siać rzepak lub pszenicę/pszenżyto? Musi upłynąć jakiś czas czy można zaorać i bezpośrednio siać? Np. po zbiorze kukurydzy na ziarno mogę rozsiać wapno, zaorać i od razu siać? Po kuku może być już dość późno więc każdy dzień zwłoki jest ważny.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, WOJTUNIO napisał:

Wapno z morawicy i kreda z kornicy mielnika ma taka sama zawartosci CaCo3 i Cao wedlug danych z ich stron. I dlatego wezme krede bo mam po nia blisko i przynajmniej wage zobacze. Weszlem na strone morawicy i tam wyraznie pisze jakie wapno sprzedaja zawartosc mg 1-3% to chyba raczej nie magnezowe

Wapno magnezowe to takie które ma min 8% MgO.

Wapno z Morawicy jest bez magnezu.

Edytowane przez mariuszzz
Opublikowano
16 godzin temu, derek2223 napisał:

Witam, ile czasu po wysiewie wapna węglanowego (np. tak często wymieniane wapno z Morawicy) można siać rzepak lub pszenicę/pszenżyto? Musi upłynąć jakiś czas czy można zaorać i bezpośrednio siać? Np. po zbiorze kukurydzy na ziarno mogę rozsiać wapno, zaorać i od razu siać? Po kuku może być już dość późno więc każdy dzień zwłoki jest ważny.

Możesz odrazu siać , tylko wtedy nie dawaj NPK .

Opublikowano
6 godzin temu, koval103 napisał:

Możesz odrazu siać , tylko wtedy nie dawaj NPK .

O azocie słyszałem ale PK też "gryzie sie" z wapnem? A jaki odstęp czasowy po wapnie powinien być zachowany aby spokojnie dać NPK?

Opublikowano

czy te wapno granulowane można siać po oziminach wczesną wiosną a za kilka tyg dać azot, kiedy pod zboża zimowe najlepiej zastosować wapno granulowane, a czy wapno pyliste dało by się rozsiać rozsiewaczem 2 tarczowym, czy lepiej właśnie postawić na te granulowane ziemie mam lekkie dlatego myślę że przeorywanie tego wapna itd to może granulowane dać na rośline, oraz co na łąki polecalibyście  i kiedy

Opublikowano (edytowane)

Niezli agenci w waszych rejonach działaja jak mówia na Morawice ze  to magnezowe :)  Co do mieszania siarczanu wapnia z wapnem to bardzo dobre rozwiazanie  poniewaz siarczan wapnia( gips) przyspiesza rozkład  wapna, a zarazem dostrcza siarki i wapnia. Sa o tym artykuły tylko trzeba poczytac :) Gips obstawiam ze wyjdzie taniej od wapna  bo znam cene na Bełchatowie jeszcze nie wiem jaka cena by była z Kozienic bo sporo blizej, wiec dzieki takiej domieszce  troszke zarabiaja :)

Jakby ktos  potrzebwał 100%  pewnego wapna to zapraszam do kontaktu. Woże tylko z Morawicy ( bez magnezu) i Radkowic ( z magnezem standard lub premium)

Edytowane przez bialy2005
Opublikowano

Transbor przywiezie takie w granicach 90 zl  tona brutto