Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Bez obaw tyle napewno Ci nie podbije. Tu bardziej chodzi o jednorazowe wprowadzenie takiej dawki wapna za jednym razem. A wapń jest wysoko reaktywny. Choć i tu szału nie ma jak dobrze wymieszałeś. 

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, marian_malcher napisał:

@biały2005 A czy któraś z kieleckich kopalń mieli wapno na mączkę ?

Chyba tylko Radkowice.

W zeszłym roku ładnie rozdrobniony towar mieli w Hucie ale podobno  teraz jest słabiej i niby lepiej brać z Bukowej.

Opublikowano
W ubiegłym roku lub w tym mieli zakupc sprzęt do mielenia w Jozefce jak dobrze pamiętam ale jeszcze nie ma w ofercie tego wapna. Kopalni nordkalk Sławno chyba mają młyn ale to jako dodatek do kruszonki.
Bukowa slabsza od Morawicy przynajmniej kiedyś tak bylo
Opublikowano

bialy2005 napisał:

W ubiegłym roku lub w tym mieli zakupc sprzęt do mielenia w Jozefce jak dobrze pamiętam ale jeszcze nie ma w ofercie tego wapna. Kopalni nordkalk Sławno chyba mają młyn ale to jako dodatek do kruszonki.
Bukowa slabsza od Morawicy przynajmniej kiedyś tak bylo

No na Józefce byłoby to wskazane, bo w zeszłym roku wziąłem od nich jedną wannę, to nadawało się to raczej do łatania dziur w polnej drodze.. ;) Zastanawiająca sprawa z tą Bukową, bo Lhoist reklamuje swoje wapna jako drobnomielone Opolwiak, Bukowiak, Wojcieszowiak (w zależności z którego zakładu pochodzi)

Opublikowano (edytowane)

Kiedys brałem z bukowej to było duzo kamyków powyzej 2mm, moze teraz domilaja i miksuja :)  Nie kupowałem tam juz dawno. Morawice mam sprawdzona i nie kombinuje.

Az nawet zadzwoniłęm do Józefki jednak młyny  tylko na potrzeby włąsne do produkcji granulatu, a standard u nich to jakies ceny kosmiczne  :)

Radkowit premium cene podniesli od dzis o 4zł netto , standard bez zmian , Morawica o 1 zł

Edytowane przez bialy2005
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, marian_malcher napisał:

No na Józefce byłoby to wskazane, bo w zeszłym roku wziąłem od nich jedną wannę, to nadawało się to raczej do łatania dziur w polnej drodze.. ;) Zastanawiająca sprawa z tą Bukową, bo Lhoist reklamuje swoje wapna jako drobnomielone Opolwiak, Bukowiak, Wojcieszowiak (w zależności z którego zakładu pochodzi)

W wersji Premium. Są standard i premium. Bukowiak Premium ma kosmiczną cenę. Opolwiak i Wojcieszowiak Premium jest znacznie tańszy, ale nie licząc kosztów transportu.

Bukowiak Premium chyba tylko w big-bagach jest sprzedawany. Cena z tego co pamiętam to jest wyższa od Kujawita Premium. Nordkalk Fast Cal jest tańszy od tych dwóch produktów Lhoist i Lafarge.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano (edytowane)

Jak zapłacisz za tarnsport to czego nie:), ale 400km w jedna strone to tanio nie bedzie :) 

Ten bukowiak premium kiedys sie orientowałem  to u mnie wychodził ze 30zł drożej od radkowitu premium tylko ze w miedzyczasie radkowit premium podrozał o 50% :) 

Edytowane przez bialy2005
Opublikowano
58 minut temu, bialy2005 napisał:

Ten bukowiak premium kiedys sie orientowałem  to u mnie wychodził ze 30zł drożej od radkowitu premium tylko ze w miedzyczasie radkowit premium podrozał o 50% :) 

Mnie na wiosnę zaproponowano cenę około 150 zł/t za Bukowiaka Premium, cena na kopalni. :ph34r:

Opolwiak premium jest za 59 zł/t netto, ale Tarnów Opolski jest biały około 400 km od nas, w 1 stronę. Wojcieszowiak Premium ma podobną cenę, ale ta kopalnia jest jeszcze dalej - 550 km od nas.

Opublikowano
Cena transportu zależy od tego czy trzeba jechać na pusto do kopalni czy z miejsca rozładunku jest co Załadować itd. Odległość to nie wszystko. No i są też przewoźnicy mądrzy inaczej co sami jeżdżą i nie liczą swojej pracy - zakaly transportu psujący stawki. Powiem wam tylko że z całego dnia jazdy CIĘŻARÓWKI po kraju zostaje 200-300zl do tego jeszcze koszt opon i napraw trzeba odjąć. Pomyślcie sobie za tyle jeździć 9godz ciągnikiem z maszyna za 200tys.?
Opublikowano (edytowane)

Mógłby ktoś po krótce objaśnić czym różnią się rodzaje wapna i jak wybrać odpowiednie? Czytam na forum i w necie ale czym więcej czytam tym zaczynam mniej rozumieć. Te numeracje odmianowe 03; 05; 07?

Ogólnie szukam wapna na gleby sklasyfikowane jako lekkie o pH 4,2-4,7 (badanie z przed 2 lat) W tamtym roku wysiałem po ok 3 tony dolomitu jakiegoś organizowanego przez odr ale nie do końca byłem zadowolony. Co mogłoby w miarę szybko podziałać i nie zabijało by ceną? (Mam na myśli coś luzem). Rejon południowej Wlkp. Ilość ok 25 ton.

Edytowane przez derek2223
Opublikowano
1 godzinę temu, derek2223 napisał:

Mógłby ktoś po krótce objaśnić czym różnią się rodzaje wapna i jak wybrać odpowiednie? Czytam na forum i w necie ale czym więcej czytam tym zaczynam mniej rozumieć. Te numeracje odmianowe 03; 05; 07?

Ogólnie szukam wapna na gleby sklasyfikowane jako lekkie o pH 4,2-4,7 (badanie z przed 2 lat) W tamtym roku wysiałem po ok 3 tony dolomitu jakiegoś organizowanego przez odr ale nie do końca byłem zadowolony. Co mogłoby w miarę szybko podziałać i nie zabijało by ceną? (Mam na myśli coś luzem). Rejon południowej Wlkp. Ilość ok 25 ton.

Darek miałem ten sam problem ze dolomitowe z kielc rozkładało sie wieki  zmieniłem na zwykłe wapno dolomitowe ale bez magnezu z morawicy i róznica na polu wyraźnie zauwarzalna

Opublikowano
2 godziny temu, tyran3 napisał:

Darek miałem ten sam problem ze dolomitowe z kielc rozkładało sie wieki  zmieniłem na zwykłe wapno dolomitowe ale bez magnezu z morawicy i róznica na polu wyraźnie zauwarzalna

Tyran orientujesz się może jaka jest cena tego wapna?

Może jeszcze ktoś coś doradzi? 

Opublikowano
Przed chwilą, derek2223 napisał:

Tyran orientujesz się może jaka jest cena tego wapna?

podobna do ceny z kielc z kopalni laskowa. Ja z dostawą do wielkopolski z laskowej płaciłem 96 zł netto a z morawicy 99zł tez netto plus wat 8 % oczywiscie w sezonie w sierpniu czekałem ponad 2 tygodnie. Teraz jakbyś kupił napewno  pare złotych by było taniej. Oczywiscie cudów sie niespodziewaj ale ja mam pole z 2 przepaliskami i zawsze wypalało do ziemi nawet zyto, wapnowałem gnojiłe i nic a w tym roku dałem z morawicy i poraz pierwszy od 10 lat rośnie hybrydowe jak złoto  wiec efekt jest widoczny gołym okiem.  

ps. ja kupiłem z morawicy dolomitowe o najwyższej reakcyjności mimo gorszych parametrów od tych z mniejsza reakcyjnością