Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to dajesz w górnych granicach-kredy się taką ilość daje jak jest naprawdę kwaśno-na glebach ciężkich max dawka to 1200 kg.kreda będzie szybko działać,więc spokojnie możesz dawać jak ziemniak wyjdzie-obyś parchatych nie miał-bo to różnie bywa.miałem jesienią wapno pod ziemniak(bo tak jakoś plany się zmieniły)no i gładziutkie.wapno świeżo i parch to też nie jest reguła,ale bywa i wtedy kłopot.

Opublikowano (edytowane)

jeżeli transport prawie nic go nie kosztuje to wcale nie jest złe wyjście u mnie po8 tonach/h odczyn się zmienił...

obecnie stosuje kredę z mielnika i efekty są natychmiastowe szczególnie na rzepaku

Jaki jest koszt tej mielnickiej kredy i od kogo kupowałeś - bezpośrednio w zakładzie czy przez jakąś firmę?

Edytowane przez zorzyk2
Opublikowano

Poczekaj chyba Cie źle zrozumiałem chce dać około 1000kg kredy nawozowej(kupuje w workach po 25kg) to dużo?? Przecież w pszeliczeniu na CaO to są raczej znikome dawki aby odkwaśić ziemię. Dobrze mówię czy coś pomieszałem??

Opublikowano

kreda ma 90% no nawet więcej-szybko działa,i daje się ją częściej-więc chyba rozumiesz dlaczego są mniejsze dawki-wapno rozkłada się wolniej,część po roku lub dwu,a nawet trzech,a kreda rozpuści się w całości.rozpuść garść jednego i drugiego w szklance wody,zobaczysz różnicę.

radzę ci dać w ziemniak jak już krzaczki będą dlatego żebyś parcha nie miał-mawia się że parchate są jak wapno(pod jakąkolwiek postacią)w ziemię "wchodzi"lub "wychodzi"-nie ja to wymyśliłem,dziadkowie nasi już to dawno stwierdzili,i coś w tym jest-nie zawsze jest to reguła,ale czy chcesz ryzykować ziemniakiem(chyba że masz komu skarmić).ja bym zrobił jak pisałem,ja ci nie karzę,chciałeś rady.

Opublikowano

To ja już nei wiem czym różni się taka kreda np. z okolic mielnika którą daje się kilka ton na ha a kredą nawozową która jest w workach i daje się ją maksymalnie 1 tone?? nie jest to kreda granulowana tylko normalna sypka. Wytłumaczysz mi to bo się już pogubiłem.

Opublikowano

margiel to też kreda,dla ścisłości-historii coś pamiętasz-dzieje tworzenia ziemi:JURA,KREDA-dlatego kreda bo młodsza,niż skała wapienna.

różnica w tonach na ha to od zawartości % wapnia(Ca)i czy węglan czy tlenek.

to tak ogólnie-musiałbym do książki spojrzeć(bo się tego nie uczyłem-nie ten profil szkoły),ale na AF są studenci profili rolniczych-bardziej są obeznani,ja to bardziej z praktyki.

poczekaj niech się wypowiedzą,a czytać czytają.

Opublikowano

Margiel??? No ale z nazwy jedno kreda i drugie kreda. Gduy dzwoniłem do tego gościa od kredy z mielnika mówił że zawartość CaO wynosi około 40% a tej kredy nawozowej której daje się tak mało też około 50-55% A więc gdy mam w dawkach napisane że potrzebóje dać około 2,5 tony czystego wapna CaO to wychodzi na to że musze dać około 6 ton tej kredy z mielnika rozkładam to na dwie dawki i wychodzi mi idealnie a jak to sie ma to tej kredy nawozowej którą daje się tylko 1 tone?? Mam ją stosować przez nastepne kilkanaście lat czy co?? A to że są różne rodzaje wapna to wiem dolomin węglanowe itp. Ale przecież z nazwy to i jedno kreda i drugie kreda i to mnie to zastanawia. :)

Opublikowano

kreda ma 90% no nawet więcej-szybko działa,i daje się ją częściej-więc chyba rozumiesz dlaczego są mniejsze dawki-wapno rozkłada się wolniej,część po roku lub dwu,a nawet trzech,a kreda rozpuści się w całości.rozpuść garść jednego i drugiego w szklance wody,zobaczysz różnicę.radzę ci dać w ziemniak jak już krzaczki będą dlatego żebyś parcha nie miał-mawia się że parchate są jak wapno(pod jakąkolwiek postacią)w ziemię "wchodzi"lub "wychodzi"-nie ja to wymyśliłem,dziadkowie nasi już to dawno stwierdzili,i coś w tym jest-nie zawsze jest to reguła,ale czy chcesz ryzykować ziemniakiem(chyba że masz komu skarmić).ja bym zrobił jak pisałem,ja ci nie karzę,chciałeś rady.

90% CaO czy reaktywności bo to różnica. Na studiach miałem że kreda ma 40-50% CaO czy teoretycznie 1t to nic, z drugiej strony opinie na forum ze 1t potrafi podnieść pH o 1 stopień więc dziwne to wszystko.

Opublikowano

No właśnie a ja spotkałęm się ze stwierdzeniem Że kreda CaCO3 nie może mieć więcej niż chyba 53% CaO bo tak wynika z reakcji chemicznych. Więc ja już się pogubiłem w tym wszystkim. :( A jeszcze jedno jak to jest kreda nie jest wapnem tlenkowym a więc można pszesadzić z dawką kredy na glebach lekkich??

Opublikowano

@milanreal1-dobrze to ująłeś-reaktywności-bo w jednej szklance woda się zabarwi i na dnie będzie osad jakby piasku,a druga się rozpuści prawie całkowicie-jakby brudnym mlekiem szklankę zalał.z drugiej strony to co szybko podniesie PH to i szybciej z pola wyjdzie-bo ten osad piasek z tej szklanki będzie latami jednak się rozpuszczał-no chyba że to zanieczyszczenia.

Opublikowano

No to rzeczywiście wstrzymam się do następnego roku i dam zaraz po zbiorach. A propo takiej ziemi to ździwiłbyś się jakie są tam ziemniaki nawet potym że od kilkunastu lat są tam ziemniaki. Ale sadzę je na wczesne a więc zazwyczaj do początku lipca są wykopane i zasiany poplon.:)

Opublikowano

Panowie, Chciałbym wysiać sól potasową i wapno najlepiej na pole po burakach ze ściętymi liśćmi i nie wiem jak zrobić sól na liści a na przeoraną glebę rozsiać wapno tlenkowe i zostawić nie ruszane na zimę?

Opublikowano

Jaki jest koszt tej mielnickiej kredy i od kogo kupowałeś - bezpośrednio w zakładzie czy przez jakąś firmę?

wszystko zależy od odległości ja kupowałem bezpośrednio z kopalni ok 100km odległość płaciłem 90zł+vat za tonę