Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Obornik może i nie zakwasza, ale gnojowica już tak.

Każdy nawóz organiczny (obornik, gnojowica, nawozy zielone)  czy też mineralny, nawet deszczówka powoduje zakwaszenie gleby. 

Opublikowano (edytowane)

Nawozy zielone owszem zakwaszają w pewnym stopniu glebę a to ze względu na zawartość w nich kwasów organicznych. Ale nie mowa tutaj o zakwaszeniu porównywalnym do siarczanu magnezu. Najczęściej nie ujmuje się tego faktu w planach nawozowym bo to bez znaczenia przy prawidłowym odczynie gleby i gospodarko nawozami wapniowymi. 

Dla jasności, nawozy zielone wpływają na zwiększenie zawartości materii organicznej w ziemi a to rekompensuje wszystkie inne uboczne efekty. Więc nie można z nich zrezygnować. 

Edytowane przez major_89
Opublikowano

Obornik ,jak obornik ,bo od świniek na pewno trochę zakwasza glebę ,ale ile to jest dyskusyjna sprawa .Z tym ,że jestem pewien iż nawozy zielone nie zakwaszają gleby o ile odczyn jest oki .Nawozy  zielone- organiczne rozkładając się pod wpływem mikroorganizmów wprowadzają przecież wapń ponownie do ziemi .

Opublikowano (edytowane)

ogar118 nawozy zielone zakwaszają glebę ??? to jakieś nie porozumienie ??? za wyjątkiem gorczycy .

Obornik ma Ph > 8 to jak może zakwasić glebę?

Obornik ,jak obornik ,bo od świniek na pewno trochę zakwasza glebę ,ale ile to jest dyskusyjna sprawa .Z tym ,że jestem pewien iż nawozy zielone nie zakwaszają gleby o ile odczyn jest oki .Nawozy  zielone- organiczne rozkładając się pod wpływem mikroorganizmów wprowadzają przecież wapń ponownie do ziemi .

Panowie każda materia organiczna jest zbudowana z węgla (celuloza, lignina) jeżeli wprowadzimy ją do gleby to pod wpływem mikroorganizmów będzie rozkładana między innymi do COktóry po połączeniu z wodą przekształca się w kwas węglowy. Dodatkowo w oborniku znajdziemy azot w formach organicznych oraz amonowej a te związki w procesie nitryfikacji uwalniają do gleby H+czyli głównego sprawcę zakwaszenia. Nie twierdzę że po tych zabiegach pH spada o 1 punkt, ale stwierdzenie, że nawozy organiczne nie powodują spadku pH jest błędne.  

Edytowane przez ogar118
Opublikowano
ogar118 kolego z punktu chemicznego jest oki ,ale nie masz do końca racji .Rozmawiałem z wieloletnim praktykiem ,który między innymi zajmuje się gospodarstwem ekologicznym i stosowaniem emów .Szeroko rozmawialiśmy o nawozach zielonych i oborniku .Powiedział ,że kwasy organiczne o których wspominasz nie mają wpływu na ph .To ,co gość jest w błędzie ?
Opublikowano

proces oddychania mikroorganizmow i korzeni niektorych roslin i rozklad roznych innych organizmow powstajacy CO2 tworzy z woda kwas weglowy H2CO3,ktory jest zzrodlem zakwaszajacym glebe.Dawka obornika nie powinna przekraczac 60t/h  nawozenie nim jednej i tej samej dziakli np. co roku tez zakwasi glebe,wiec nalezy choc raz na 2lata zastosowac wapno magnezowe,krede lub weglanowe .

Opublikowano

ogar118 nawozy zielone zakwaszają glebę ??? to jakieś nie porozumienie ??? za wyjątkiem gorczycy .

poważnie z tą gorczycą że w poplonie zakwasza glebę po przyoraniu  ?? :( pierwsze słyszę, raczej gdzieś mi sie obiło o uszy że gorczyca nie lubi zakwaszonych stanowisk, ale jeśli faktycznie jest że zakwasza to raczej muszę pomyśleć nad innymi rodzajami poplonów. ewentualnie tak jak ktoś wspomniał jest to znikomy stopień.

Opublikowano (edytowane)

Wlasnie,ze gorczyca nadaje sie na kazdy rodzaj gleby,Powoduje zageszczenie gleby i zapobiega erozji.hamuje wzrost chwastow i dostarcza azot oraz inne skladniki mineralne,

Edytowane przez Ansja
Opublikowano

ogar118 kolego z punktu chemicznego jest oki ,ale nie masz do końca racji .Rozmawiałem z wieloletnim praktykiem ,który między innymi zajmuje się gospodarstwem ekologicznym i stosowaniem emów .Szeroko rozmawialiśmy o nawozach zielonych i oborniku .Powiedział ,że kwasy organiczne o których wspominasz nie mają wpływu na ph .To ,co gość jest w błędzie ?

Tematu emów nie będę poruszał bo jest jakaś żenada co oni obiecują. Może chodziło mu o kwasy huminowe, fulwowe itp a nie o kwas węglowy. Nie wiem co to za specjalista ale to co napisałem we wcześniejszym wpisem jest podstawą chemii rolnej.

A dlaczego gdy obornik leży na pryźmie to tam jest najlepsze zboże ? Gdyby tak mocno zakwaszał to by nic tam nie urosło a różnica bardzo duża w stosunku do pozostałej części pola

Jak już wcześniej napisałem nie twierdzę że obornik powoduje spadek pH o 1 punkt tylko nie jest obojętny dla procesu zakwaszania, czytaj ze zrozumieniem. U mnie po pryzmie obornika akurat nic nie rośnie ale to pewnie dlatego że mam obornik drobiowy. A pięknych roślin po miejscu składowania doszukiwał bym się raczej w mnogości składników a nie doskonałym pH.

proces oddychania mikroorganizmow i korzeni niektorych roslin i rozklad roznych innych organizmow powstajacy CO2 tworzy z woda kwas weglowy H2CO3,ktory jest zzrodlem zakwaszajacym glebe.Dawka obornika nie powinna przekraczac 60t/h  nawozenie nim jednej i tej samej dziakli np. co roku tez zakwasi glebe,wiec nalezy choc raz na 2lata zastosowac wapno magnezowe,krede lub weglanowe .

60 ton co to za nowa nowość? Jak już to mówimy o 170 kg/N czyli zazwyczaj 30 ton obornika ha. 

Co do poplonów do gorczyca z roślin nie zbożowych jest najgorszym poplonem.

Jesteś pewna że gorczyca powoduję zagęszczenie gleby? I że to zjawisko jest tak pożądane? 

Opublikowano

Gorczyca wykształcając korzeń palowy, raczej wpływa na rozluźnienie gleby. chyba.

Opublikowano

Blad pisania mialo byc 6ton ze nie powinno przekraczac.

A wlasciwosci jakie ma gorczyca to poczytaj dokladniej jaki ma sklad i na co wplywa korzystnie.

Ja wiem ale nie jestem pewien czy ty wiesz. Gorczyca jako roślina z rodziny krzyżowych posiada palowy system korzeniowy który powoduje rozluźnienie gleby a nie zagęszczenie. Zagęszczenie zawsze jest nie korzystne. 

Możesz rozwinąć temat dlaczego dawka obornika nie powinna przekraczać 6 t/ha?

Opublikowano (edytowane)

Przeciez jezeli jest dosc dobre ph to i tak procz obornika sa stosowane inne nawozy mineralne pod korzen lub dolistnie.A ilosc obornika jest tez zalezna pod jakie uprawy sie go stosuje czy pod zboża czy pod okopowe.

A tu chyba mowa o zbozach.

Edytowane przez Ansja
Opublikowano

Już pisałem obszernie na forum iż stosuję emy u siebie od 3 lat i dalej będę na coraz większą skalę .Widzę bardzo pozytywne skutki emów po zdrowotności roślin ,a to znaczy ,że zwracają się koszta .Sporo osób mówi ,że to strata pieniędzy i najczęściej są to osoby ,które ledwie słyszały tą nazwę i nie mają pojęcia o nich nic więcej .

Emy stosuję najczęściej na obornik w ilości 30 litrów na obornik i mają za zadanie rozłożyć go na próchnicę w jak najszybszym czasie .Emy stosuję też na poplony ,oraz słomę i liczę na podobny efekt ,co z obornikiem .U mnie zawsze był problem z wyorującym się nie przefermentowanym obornikiem ,czy to po kukurydzy ,czy też po ziemniakach ,a to przecież strata pieniędzy .Bo co najmniej 20 % lub więcej obornika nie ulegała rozkładowi .Teraz jest zupełnie inaczej i nie ma śladu po oborniku .Przymierzam się w ciągu 5 lat na zmianę sposobu uprawy ziemi z tradycyjnego chemicznego  sposobu na ekologiczny .Mam tu na myśli szeroko pojęte ograniczenie nawożenia nawozów sztucznych do minimum ,lub do zera .W zamian będę siał poplony,łubin ,facelię  ,stosował obornik i do tego pożyteczne mikroorganizmy zwane emami .Mój kuzyn stosuje emy 8 lat i ograniczył nawozy sztuczne o połowę ,gdzie koszt emów roczny jest na poziomie 250zł na hektar .Pszenicę ozimą pryska tylko raz na grzyby ,bo nie ma więcej potrzeby .Jeżeli ktoś chętny na odwiedziny to mogę podać namiary .

Opublikowano

Ansu tam przeciez na pustyni nic nie rośnie wiec tam trzeba sprobowac upraw w koncu i komus to przyniesie korzysc i zostanie milionerem.
Niektorym by sie przydala izolacja od wszelkich istot ludzkich.

Opublikowano

To w koncu jak to jest z ta gorczyca i zakwaszaniem gleby ?? Był bym bardzo wdzięczny za odpowiedz. Jak na razie zrozumialem ze poprzez system korzeniowy palowy rozluznia glebe co jest pozytywnym zjawiskiem, a reszta ?