Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mogę zgodzić się, że będzie efekt, ale kto mi udowodni, że ten efekt nie będzie tylko w skutek przyspieszenia naturalnych procesów , odbijającym się niewspółmiernym spadkiem plonowania za 5-10 lat? Przecież ilość substancji dostarczanych do gleby jest porównywalna co roku (zakładając, że nie dostarczamy obornika). Jeśli np w tym roku zmineralizuję to co trafiło do gleby w ciągu 5 lat to co będzie za X lat?

Opublikowano (edytowane)

shrek kolego myślę ,że na wiosnę rozsiej pierw saletrę ,a za dwa tygodnie wapno .W zimie sianie wapno w śnieg to chyba średni pomysł . Agrest kolego a powiedz mi jak jest w ekologicznych gospodarstwach .Tam tylko bazują na organicznych nawozach typu obornik ,poplony etc .Mikroorganizmy jedynie przyspieszają proces próchnicotwórczy ,co prowadzi ,do szybszego odzyskania składników z nawozów naturalnych i łatwiejszego dostępu przez rośliny .Bardzo ważnym i jak dla mnie cennym efektem jest to ,że nie zakwasza się gleby tym sposobem uprawy .Po 3 latach już gleba samo czynnie powraca do  zdrowia ,że tak to nazwę i efekty braku nawozów sztucznych już się zacierają na korzyść dla nas i naszej kieszeni .Co roku będę zwiększał areał swoich pul na taką uprawę bez nawozów ,bo widzę tego efekty .Fakt to nie jest tanie ,ale widać efekty gołym okiem i nie muszę stosować chemii i nawozu .

Edytowane przez RafaKdziela
Opublikowano (edytowane)

Jacek już sama formuła sypania wapna na słomę  mi się nie podoba .A forma już jest obojętna .Np na moje gleby tlenek się nie nadaje ,bo za szybko działa.Tlenkowe wapno z tego ,co wiem stosuje się na mocne ziemie typu iły i mocne gliny ,rędziny etc .

Edytowane przez RafaKdziela
Opublikowano

tlenek wyniszcza mikroorganizmy a to one powodują rozkład słomy.

Opublikowano

Wapno powinno byc dobrane do rodzaju gleby do ziemi lekkiej wapno weglanowe a do ciezkich tlenowe.Niektorzy stosuja tez sporadycznie wapno budowlane,ktore odkwasza glebe,

Opublikowano

Jacek już sama formuła sypania wapna na słomę  mi się nie podoba .A forma już jest obojętna .Np na moje gleby tlenek się nie nadaje ,bo za szybko działa.Tlenkowe wapno z tego ,co wiem stosuje się na mocne ziemie typu iły i mocne gliny ,rędziny etc .

Na rędzinach to i bez wapnowania nie spadnie

Opublikowano

Ja nie wyobrażam sypanie wapna na zaoraną glebę. Po słomie, wymieszane z resztkami, a następnie podczas orki - lepsze rozłożenie w profilu glebowym tak jak z nawozami. 

Po orce piastem czy Rcw to już na bliźniakach z konieczności  :wacko:

Opublikowano

mam pytanie do znawcow tematu.na łąke dałęm obornik i na jesien zaorałem klasy slabe 5i 6 .chce dac wapno granulowane polcalc po ph slabe . i pytanie czy dac sobie spokoj i dac gnojowice i siew czy jak najwczesniej wapno a przed siewem gnojowica i siew

Opublikowano

budowlane to także tlenek.

tak tylko on jest bardzo "agresywny" i zabija całe zycie biologiczne. tlenek nawozowy podobno delikatniej obchodzi sie z bakteriami glebowymi

Opublikowano

my przeważnie siejemy po ściernisku i potem gruberem się fajnie przemiesza. Też myślę że lepiej jak się wymiesza raz że gruberem a dwa pługiem.

Tu nie ma co myśleć tylko właśnie tak powinno się robić. Książkowo z definicji tak wynika. Ale na wszystko można brać poprawki do panujących warunków i indywidualnej sytuacji.

Opublikowano

azot z gnojówki szybko sie ulatnia w atmosfere i przestaje byc dobrym nawozem,

A gnojownica ma niby wiecej procent azotu ale w duzych ilosciach moze spalic rosliny,fosforany w niej zawarte szybko sa przysfajalne przez rosliny i ich znaczna nadmierna ilosc niszczy je.