Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Ja wpisuję w google: geoportal ,,nazwa swojego powiatu,,i jest nakładka na stronie przygotowanej przez mój powiat, ale korzystają z map geoportalu. Jest to mapa kwadratowa, obejmująca pół mojego powiatu i pół sąsiedniego.

Ostatnio nie chce działać ta nakładka.

Tu są arkusze dla całej PL ale nie nie wiem jak je uruchomić. http://metadane.pgi.gov.pl/

edit: o tu znalazłem dla całej PL ale nie tak dokładne, akurat ustawiona nakładka dla zasobności w fosfor.

Tamto wcześniejsze to idealnie zaznaczone na którym polu jak przechodzi pas gliny, pas piachu wszystko się sprawdzało jak jest faktycznie.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Jak już to bardziej nie karczowano niż sadzono ;)

U nas lasy tylko na piachach. Mój powiat na geoportalu obejmuje taka fajna mapka z rodzajem gleby nie klasa, tylko rodzaj i kiedy się utworzyła. To wszystkie lasy pięknie żółtym kolorem oznaczone.

Jak torfy, to olszyna urosła tak jak u nas, ale w sąsiednim powiedzie znajomy miał w tym roku buraki wokół lasu(sosna, brzoza, dęby) . Mówił, że to dobra ziemia, ale dziadkowie posadzili tam las, bo nigdy nie mogli tam wejść na czas, wszystko wymiękało, i tylko problem był.

Opublikowano

moze mi pomożecie 5 lat temu zrobiłem analize i teraz powturzylem pomimo tego ze co 3 lata daje po 3 t/ha wapna weglanowego to ph bardzo mało sie podniosło najwiecej to o 0,5 ph. jaka tego przyczyna czy moze lepiej dawac krede po 500kg/ha

Toja mam inny problem kupiłem działkę gdzie nikt nie pamięta by wapno było dawane badałem 3 krotnie glebę w odstępie 5 letnim i cały czas ph w granicach 6 gleba leka piaski

Opublikowano

moze mi pomożecie 5 lat temu zrobiłem analize i teraz powturzylem pomimo tego ze co 3 lata daje po 3 t/ha wapna weglanowego to ph bardzo mało sie podniosło najwiecej to o 0,5 ph. jaka tego przyczyna czy moze lepiej dawac krede po 500kg/ha

Może takl być ze wzglęgu na wymywanie wapnai podawanie azotu. po drugie węglan słabo się rozkłada, i potrzebuję lat żeby się rozłożył, więc to co dawąłeś w pierwszym roku dopiero zaczyna działać.

Jak chcesz szybko i dobrze to tylko tlenek, lub kreda, ale sypku żaden granulat, bo tu tylko za granulat płacisz, z 300 żł się przepłaca na tonie, jak dla mnie bez sens,

Lepiej3 tony wapna po 160 zł kredy lub tlenku niż 500 granulatu, bo w 3 tonach kredy 60% wnosisz z 1,8 t wapna a 500 kg granulatu 300 kg wapna.

Opublikowano

Toja mam inny problem kupiłem działkę gdzie nikt nie pamięta by wapno było dawane badałem 3 krotnie glebę w odstępie 5 letnim i cały czas ph w granicach 6 gleba leka piaski

Istnieją gleby które są naturalnie zasobne w wapń i których nie trzeba wapnować, nawet często są zbyt zasadowe...
Opublikowano

Może takl być ze wzglęgu na wymywanie wapnai podawanie azotu. po drugie węglan słabo się rozkłada, i potrzebuję lat żeby się rozłożył, więc to co dawąłeś w pierwszym roku dopiero zaczyna działać.

Jak chcesz szybko i dobrze to tylko tlenek, lub kreda, ale sypku żaden granulat, bo tu tylko za granulat płacisz, z 300 żł się przepłaca na tonie, jak dla mnie bez sens,

Lepiej3 tony wapna po 160 zł kredy lub tlenku niż 500 granulatu, bo w 3 tonach kredy 60% wnosisz z 1,8 t wapna a 500 kg granulatu 300 kg wapna.

Kolego kreda to też węglan wapnia, mylisz z kruszonym dolomitem co na drogi można sypać 

Opublikowano

No kreda  a weglan to też różnica. Bo węglan z  Wojcieszowa wygląda jak piasek zmieszany z kruszywem granitowym, i zaczyna działąć po 2-3 latach. Niby Nord Calk to węglan ale bardziej mu do kredy i działa  w pierwszym roku.

Osobiście sprawdziłem

Typowej kredy nie miałem bo daleko  do niej od nas, i nie sprowadzają, a osobiście teraz wapnuję tlenkiem 60%  kupowanym po 160 zł/t.

Ewentualnie mieszanką tlemnku i ewęglany z Wojcieszowa, bo mam do niego z 30km.

Opublikowano

Panowie mam pytanie. Ostatnio wyorałem część łąk, bo chcę je zasiać świeżą mieszanką. Miałem je zwapnować wczesną wiosnę, a potem NPK i siew trawy. Problem w tym, że nie będę mógł wcześnie wjechać z dużym rozsiewaczem do wapna i terminy mogą się sporo przesunąć a dodatkowo musiałbym poczekać z nawożeniem. Chcę rozsiać teraz wapno z morawicy, bo kredy z mielnika to raczej teraz nie dostanę z powodu dużych opadów. Nie chciałbym mieszać wapna agregatem, aby nie wyciągać darni. Duży to będzie błąd, czy może jednak spróbować to płytko wymieszać?  Druga sprawa to czy mocno pyli się te wapno z morawicy?

Gość PolskiRolnikt
Opublikowano

Wapno z morawicy nie pyli tak dużo :] ale będziesz musiał na koniec szpadlem podziobać bo się osadza a tak to dobrze się wysiewa, po łące jak zorana to może nie będziesz musiał wysiadać bo na dołkach ładnie się obwala :D

Opublikowano

Jak w miarę proste pole nie z górki to nie mieszaj jeśli nie chcesz. Najwyżej troszeczkę później zacznie działać. Niewymieszane niesie ze sobą ryzyko spływu powierzchniowego a on zależy od ukształtowania terenu.

Opublikowano

Używałem. Bez rewelacji i jeszcze się marze przy wysiewie lejkiem...

jak się rozsiewa to wiem, pytanie jak działa

czy mogę dać pod orkę kredę granulowaną i sól potasową?

ja tak bede robil nie widze przeciwskazań pomiedzy wapnem a fosforem trzeba zrobic 3 tyg przerwy a potas to inna historia

Opublikowano

jak się rozsiewa to wiem, pytanie jak działa

ja tak bede robil nie widze przeciwskazań pomiedzy wapnem a fosforem trzeba zrobic 3 tyg przerwy a potas to inna historia

A nie lepiej wapno pod orkę a sól pogłownie?

Opublikowano

to zalezy pod jakie uprawy i na jakich ziemiach. ja bedę dawał pod groch, a on nie lubi chlorków więc dam jesienia. mam ziemie srednie do cięższych więc nie powinno wymyc potasu