Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam następujący problem wydzierżawiłem działkę o pow. 2ha, po badaniu gleby wyszło że pH wynosi 3,8. Co z tym zrobić? Co zastosować? W okolicznej kopalni dostałem taką ofertę, tzn.mają taki produkt:

"Witam serdecznie,

Dziekuje za zainteresowanie naszym produktem. Produkowana przez nas kreda pastewna jak najbardziej nadaje się do odkwaszania gleb. Jest to materiał o średniej zawartości weglanu wapnia (CaCO3) - 96%. Zawartośc czystego wapnia wynosi 38,4%. Dla gleb średnich i lekich forma węglanowa jest najbardziej naturalna i przyjazna dla gleby. Aktualnie posiadamy 4 frakcję tego materiału:

- kreda pastewna 0-0,080 mm

- kreda pastewna 0,1-0,4 mm

- kreda pastewna 0,4-0,8 mm

- kreda pastewna 0,8-1,2 mm"

Nie wiem jeszcze w jakiej cenie ale czy to by się nadało?A może wapno budowlane? w jakiej ilości go wysiać?

Zapomniałem dodać że gleba jest ciężka.

Edytowane przez DUCH1986
Opublikowano

Skoro gleba jest ciężka i chcesz szybko zadziałać to może warto pomyśleć nad wapnem tlenkowym? Jeśli jest to typ gleby ciężkiej i posiada nie za mały poziom próchnicy to na pewno rezultaty będą natychmiastowe

Gość Profil usunięty
Opublikowano

to tanio bardzo u mnie 74 km w jedną strone i 96zl brutto.

Tanio kolego bo ja w połowie czerwca zamawiałem w przyjechało pod koniec lipca ;)

Opublikowano

Skoro gleba jest ciężka i chcesz szybko zadziałać to może warto pomyśleć nad wapnem tlenkowym? Jeśli jest to typ gleby ciężkiej i posiada nie za mały poziom próchnicy to na pewno rezultaty będą natychmiastowe

A możesz polecić jakieś konkretne? Najlepiej z moich okolic. Jakie dawki zastosować? Jaka w ogóle cena takiego wapna?

Opublikowano

Ja brałem tydzień temu wapno tlenkowe granulowane eko gran extra 580PLN z tone z Siedliska koło Miechowa. Mam ciężkie gliniaste gleby ponoć potrafi podnieść pH o 2 pkt . A to wapno nadaje się na takie gleby żeby szybko odkwasić a efekt zobaczę w przyszłym roku po badaniu aktualnie mam na jednej działce phH4,5. Koleś mówił żeby tone na ha siać aby nie przewapnować.

Opublikowano

glifosat jak najwczesniej jesli walczysz z perzem i chwastami wieloletnimi a kreda na sciernisko w dowolnym momencie przed uprawą rozsypana przed deszczem bedzie odkwaszac pomomio braku wymieszania. ja tak własnie w tym roku zrobiłem po zbożach.

Tylko mi chodzi o to, jaki musi być odstęp czasowy pomiędzy opryskaniem pola glifosatem a nawożeniem kredą? ;)

Opublikowano

Ja brałem tydzień temu wapno tlenkowe granulowane eko gran extra 580PLN z tone z Siedliska koło Miechowa. Mam ciężkie gliniaste gleby ponoć potrafi podnieść pH o 2 pkt . A to wapno nadaje się na takie gleby żeby szybko odkwasić a efekt zobaczę w przyszłym roku po badaniu aktualnie mam na jednej działce phH4,5. Koleś mówił żeby tone na ha siać aby nie przewapnować.

No ładnie Cie naciągneli stosować wapno po prawie 600 zeta to chore ale kto bogatym zabroni gwałtowny wzrost ph też jest szkodliwy ja kupiłem Magnesium cena 15o za tonę i też myślę że drogo ;)

Opublikowano (edytowane)

Mnie zależy na szybkim odkwaszeniu gleby a nie na podtrzymaniu pH. Magnesium zawiera 28% CaO a to co ja kupiłem zawiera 90% CaO dlatego jest drogie

Edytowane przez Przemek2203
Opublikowano

Mnie zależy na szybkim odkwaszeniu gleby a nie na podtrzymaniu pH. Magnesium zawiera 28% CaO a to co ja kupiłem zawiera 90% CaO dlatego jest drogie

Ale jeśli posiadasz tak niskie pH jak wyżej podałeś to nie podniesiesz tego o 2 pkt w skali ph ponieważ, gleba nie lubi tak nagłych zmian odczynu, tak gwałtownych. Więcej szkody jak pożytku, maksymalnie 2t w czystym składniku wysiej i starczy.

Opublikowano

Nie licze na na to że podniesie o 2 pkt jak dla mnie to jest chwyt marketingowy ale może podniesie lepiej nież zwykłe węglanowe. Na przyszły rok bede już mógł zwyłe sypnoć aby to pH podtrzymywać ale to wszystko okaże się po następnych badaniach czy to wapno jest warte swej ceny czy przereklamowane. Mam taki jeden kawałek 1,5 ha i dam tam tone tego wapna.

Opublikowano

Nie doczytałem, jak cięzka to do 4 ton w czystym. Kilka lat pracy, aby doprowadzić do optymalnego pH. Racja, zobaczysz i się przekonasz. Działanie na pewno będzie szybsze ponieważ jest to wapno tlenkowe, szybciej ale efekt utrzyma się krócej. Granulowane co poprawi rozpuszczalność. Za rok też możesz spokojnie sypnąć tlenkowym. Pozdrawiam

Opublikowano

Mam dylemat zamówiłem wapno z Mielnika krede juz mam ją na polu o teraz nie wiem kiedy ją rozsiać. Planuje dać 1,5 tony na ha jak wiadomo kreda ma wysoka reaktywność a więc jej działanie będzie największe w tej warstwie glebowej w której posieje. I teraz mam dylemat czy posiać ja teraz na ściernisko posiać poplon (gorczyce z rzepakiem) i zatalerzować to a nastepnie orka a wisona siew kukurydzy. Czy posiac poplon zatalerzowac a wapno rozsiać dopiero po orce i zabronowac pole na zime. Jak uważacie? Gleba V klasa lekka.

Opublikowano

Zasadniczo nic nie stanie ja posiejesz jak posiejesz pod skibę. Ale jeśli masz możliwość to zrób to teraz, lepiej wymieszasz - najpierw podorywką talerzówką potem orką.

Opublikowano

90 % to jest CaCO3. CaO jest 50 %

Przeczytaj uważnie, napisał że kupił wapno zawierające 90% CaO , nie CaCO3. Wapno tlenkowe , czy też tlenek wapnia to CaO, CaCO3 jak piszesz to węglan wapnia.Pisałem już parę razy: węglan wapnia to CaCO3 , po poddaniu prażeniu w odpowiedniej temperaturze rozpada się na CaO(tlenek wapnia) i CO2(dwutlenek węgla) .

Ale jeśli posiadasz tak niskie pH jak wyżej podałeś to nie podniesiesz tego o 2 pkt w skali ph ponieważ, gleba nie lubi tak nagłych zmian odczynu, tak gwałtownych. Więcej szkody jak pożytku, maksymalnie 2t w czystym składniku wysiej i starczy.

Według twojej teorii kolega musiałby wysiać ponad 2 tony wapna które kupił.Wapno według tego co napisał zawiera 90% CaO.Napisał że chce wysiać tonę na 1 ha i piszesz że będzie więcej szkody jak pożytku i zarazem piszesz żeby wysiał 2 razy więcej czyli maksymalnie 2 tony na 1 ha.???

Opublikowano

Przeczytaj uważnie, napisał że kupił wapno zawierające 90% CaO , nie CaCO3. Wapno tlenkowe , czy też tlenek wapnia to CaO, CaCO3 jak piszesz to węglan wapnia.Pisałem już parę razy: węglan wapnia to CaCO3 , po poddaniu prażeniu w odpowiedniej temperaturze rozpada się na CaO(tlenek wapnia) i CO2(dwutlenek węgla) .

Według twojej teorii kolega musiałby wysiać ponad 2 tony wapna które kupił.Wapno według tego co napisał zawiera 90% CaO.Napisał że chce wysiać tonę na 1 ha i piszesz że będzie więcej szkody jak pożytku i zarazem piszesz żeby wysiał 2 razy więcej czyli maksymalnie 2 tony na 1 ha.???

Nie zauważyłem, że chodzi o gleby ciężkie. Miałem w głowie lekkie, bo takie posiadam. Na ciężkie można wysiać więcej do maksymalnie 4t w czystym składniku. Tak 2t swojego wapna może wysiać.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam, mam następujący problem wydzierżawiłem działkę o pow. 2ha, po badaniu gleby wyszło że pH wynosi 3,8. Co z tym zrobić? Co zastosować? W okolicznej kopalni dostałem taką ofertę, tzn.mają taki produkt:

Obrabiamy 2 lata taką dzierżawę (dziś jest to już nasze) gdzie ph kawałkami jest nawet na poziomie 2,5 w tym roku idzie wapno, ale przez te 2 lata plony były na poziomie rzepak ok. 4,5 t/ha zaś pszenżyto zeszłe żniwa ok. 6,5 t/ha , zaś pszenica w tym roku po rzepaku ok. 8,5 t/ha (KWS Ozon).

Więc może nie ma co popadać w panikę, wiadomo że łatwiej pracować na dobrej glebie ale po co inwestować co nie jest nasze.

Opublikowano

Zasadniczo nic nie stanie ja posiejesz jak posiejesz pod skibę. Ale jeśli masz możliwość to zrób to teraz, lepiej wymieszasz - najpierw podorywką talerzówką potem orką.

Napewno nic sie nie stanie ale chodzi mi o szybki efekt w przypadku siewu wapna pod orke efekty moze beda dopiero za rok i o to mi głównie chodzi kiedy bedzie działać.

Opublikowano

Witam

Chcę posiać żyto na V-Vi klasie ziemi, niestety ziemia już jest słaba i próbka ziemi poszła do instytucji badawczej, i czekam na wyniki, chcę zapytać czy wapno należy rozsiać 4-6 tygodnie przed siewem czy nie jest to konieczne ?