Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam ofertę na wapno z morawicy odmiana 04 po 90 zł/t.Podobno ma 50-53 %CaO i 80-85%reaktywności.Myślicie że to dobre wapno i oferta?

W zeszłym roku miałem nordkalk standard ale obecna cena 146zł/t powala.

Edytowane przez KRISS75
Opublikowano

a zamowione wapno kujawit zostalo przez doradce mojego z firmy bakalarzewo i nie przychodzi juz dluzszy czas czy ta kopalnia co produkuje ten kujawit to zawsze tak ma z tym transportami problem ze nie przywoza i w terminach sie nei wiaza

Opublikowano (edytowane)

A o jakim Kujwiacie piszecie bo są dwa rodzaje. Ja brałem 05 i 04 z Morawicy. Z kujaw bardziej suche i fakt jakiś tam procent większa frakcja wydaje sie jakby bardziej "twarde".

Edytowane przez Nowy81
Opublikowano

Ja brałem 05, jest jeszcze 04 ale na pewno droższe i jak to rozsiać - to jest już chyba pył. Jak mi przywieźli to dobrze że popadało bo tak to by wiatr trochę zabrał...

Opublikowano

Chciałbym sie poradzić kogoś kto sie zna na rzeczy, a więc jak dobrze rozplanować w czasie oprysk ścierniska glifosatem i wysiew kredy? Bardzo będe wdzięczny za odpowiedź

Opublikowano

glifosat jak najwczesniej jesli walczysz z perzem i chwastami wieloletnimi a kreda na sciernisko w dowolnym momencie przed uprawą rozsypana przed deszczem bedzie odkwaszac pomomio braku wymieszania. ja tak własnie w tym roku zrobiłem po zbożach.

Opublikowano

a co z mocznikiem ?

w tym roku strasznie dużo słomy i chciałem dac po 80 kg moczniku na przyspieszenie mineralizacji i na niektórych działkach musze tez wysiać wapno weglanowe

chyba nie ma przeciwskazań

Opublikowano

Witam,jakie wapno stosować na zakwaszoną i zachwaszczoną glebę ? Teraz jest na tej ziemi pszenica ozima i po skoszeniu planujemy dać wapno,ale jakie ?

Opublikowano

a co z mocznikiem ?

w tym roku strasznie dużo słomy i chciałem dac po 80 kg moczniku na przyspieszenie mineralizacji i na niektórych działkach musze tez wysiać wapno weglanowe

Jak dajesz wapno węglanowe to nie ma potrzeby N. 5-15dt/ha zamiast azotu na mineralizacje resztek.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Przyszła mi faktura za tą kredę, 90zł z transportem 123km w jedną stronę za tonę. I jeszcze jedno pytanie mam, jak je posieje w czwartek i poleży np. do soboty czy poniedziałku na polu nie wymieszane to coś się stanie?

Opublikowano

Jak ustawić rozsiewacz RCW 3 żeby wyszło ok. 2,5 t na ha ?? wapno z morawicy 04 przykryte plandeką, będzie rozsiewane na ściernisko zetorem 7245

z rozsiewaniem wapna to tak na "oko" wapno wapnu nie równe zbrylone wilgotne najczesciej musisz dostosowac predkosc ciagnika szerokosc rozsiewu i szczeline poza tym nie wiesz ile ładujesz na rozsiewacz no chyba że sie wazysz za każdym razem. powodzenia napewno dobierzesz optymalne ustawienie po kilku próbach.

Przyszła mi faktura za tą kredę, 90zł z transportem 123km w jedną stronę za tonę. I jeszcze jedno pytanie mam, jak je posieje w czwartek i poleży np. do soboty czy poniedziałku na polu nie wymieszane to coś się stanie?

to tanio bardzo u mnie 74 km w jedną strone i 96zl brutto.

Opublikowano

a co z mocznikiem ?

Są przeciwskazania, podczas stosowania nawozów wapniowych nie można bezpośrednio m.in. przed i po stosować nawozów amonowych, fosforowych czy mocznika. Straty azotu wystąpią w postaci ulatniającego się amoniaku, stąd małe wykrzystanie. Przerwa minimum 4-6tyg, wapń przyspieszy mineralizację ale trzeba dostarczyć azot zużytu przez organizmy glebowe i go uzupełnić, bo może to spowodować niedożywienie przyszłych roślin i gorsze wschody. Azot uzupełnij przedsiewnie, przed siewem z 1-2 daj mocznika, lub uwzględnij w nawożeniu przedsiewnym.

pozdrawiam

Opublikowano

Są przeciwskazania, podczas stosowania nawozów wapniowych nie można bezpośrednio m.in. przed i po stosować nawozów amonowych, fosforowych czy mocznika. Straty azotu wystąpią w postaci ulatniającego się amoniaku, stąd małe wykrzystanie. Przerwa minimum 4-6tyg, wapń przyspieszy mineralizację ale trzeba dostarczyć azot zużytu przez organizmy glebowe i go uzupełnić, bo może to spowodować niedożywienie przyszłych roślin i gorsze wschody. Azot uzupełnij przedsiewnie, przed siewem z 1-2 daj mocznika, lub uwzględnij w nawożeniu przedsiewnym.

pozdrawiam

A co sie stanie przykladowo z forsforem wysianym w krótkim odstępie z wapnem z tego co wiem to się uwstaczni i bedzie mało dostepny dla roślin ale co sie konkretnie z nim stanie za jakiś czas bedzie juz dostepny dla roślin czy zniknie gdzies wymyje sie?

Opublikowano (edytowane)

Standard Cal to dobry towar. Znajomy to stosował i był zadowolony. Chyba najlepsze razem z Fast Cal wapno z Nordkalk.

Edytowane przez sajgon