Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, Tomek90 napisał:

Myślisz ze 2t Morawicy będzie lepiej działać niż 2t wapniaka kornickiego?? 

Nie żartuj sobie. 

Kreda granulowana vs sypkie w takiej samej ilości to zawsze to pierwsze wygra jeśli chodzi o efekt. 

Tylko 2 tony sypkiego z morawicy kosztuje mnie z transportem 220zł a 2 tony wapniaka granulowanego kosztuje aktualnie jak się dowiadywałem 1000zł więc jest subtelna różnica. Do tego 1000zł muszę jeszcze też doliczyć transport. Oczywiście da się go kupić taniej bo są oferty i po 400zł za tonę ale warunkiem jest zakup całego samochodu czyli 24t co daje 9600zł + koszt transportu a za 27t węglanowego płacę niespełna 3000zł. Jeśli dla kogoś ponad 6000zł różnicy to mało no to podziwiam. Widać są jeszcze w polsce bogaci gospodarze. 

Opublikowano
38 minut temu, dariusz86 napisał:

Tylko 2 tony sypkiego z morawicy kosztuje mnie z transportem 220zł a 2 tony wapniaka granulowanego kosztuje aktualnie jak się dowiadywałem 1000zł więc jest subtelna różnica. Do tego 1000zł muszę jeszcze też doliczyć transport. Oczywiście da się go kupić taniej bo są oferty i po 400zł za tonę ale warunkiem jest zakup całego samochodu czyli 24t co daje 9600zł + koszt transportu a za 27t węglanowego płacę niespełna 3000zł. Jeśli dla kogoś ponad 6000zł różnicy to mało no to podziwiam. Widać są jeszcze w polsce bogaci gospodarze. 

A gdzie ja pisałem o cenie?? Powiedziałeś ze 2t kredy granulowanej nie zrobiło, a że robi lepsza robotę 2t sypkiego to tobie uświadomiłem ze jesteś w błędzie. 

Co do ceny. Biorąc całe auto o 200-250zl/t zależy jaka granulacja kredy granulowanej. 

Opublikowano

Ale ja nie napisałem że zamierzam dawać 2t sypkiego. 2t dawałem granuli. Sypkiego mam zamiar dać 6 - 7t/ha a taka ilość na pewno zrobi o wiele lepszą robotę niż 2t granuli która potrzebuje dodatkowo wody do rozpuszczenia a jak jesień będzie taka sama jak wiosna i lato no to ta granula będzie z rok na polu leżała. Tylko te 6/7t mam zamiar dać na działki pod zbożna. Natomiast mój post dotyczył tego, ile ton sypkiego wapna na hektar, można bezpiecznie dać pod działki z ziemniakami. Granuli dawałem pod ziemniaki chyba 600 albo 700kg na hektar. A sypkiego? 2t to bezpieczna dawka czy za dużo? Dodam, bo nie wiem czy pisałem, że po wapnowaniu działki będą talerzowane i idzie poplon, później ponownie talerzówka i orka na głęboko i dopiero po uprawie wiosną, będę w to sadził ziemniaka. 

Opublikowano

Mam pytanie. Po żniwach dojdzie mi nowa Dzierzawa i czy będę mógł skorzystać z dofinansowania na wapnowanie jeśli ta działka będzie podana do dopłat dopiero w następnym roku?

Dodam, że ta ziemia dawno nie widziała wapna i napewno nie było tam brane dofinansowanie. 

Opublikowano

Mam pole pH 4.6 posiałem tam kuku i dałem 1000 kg kredy granulki chce podnieść pH i znowu posiac kuku jaka dawkę i jakiego wapna dać jestem z Podlasia 16-400? 

Opublikowano

stosowałem, tlenek jak tlenek, trafiła mi się fajna partia bo to nie był taki czysty pył tylko trochę kaszka, chociaż rozsiew rcw i bezwietrzna pogoda to można się było udusić

Opublikowano

W OSCHR Lublin dostałem odpowiedź że na dzierżawione działki nie mogę złożyć wniosku o dopłatę do wapna, jeżeli nie brałem na nie dopłat bezpośrednich. U was jest tak samo?

Opublikowano

Mam pytanie jakie wapno nawozowe magnezowe polecacie ? z jakiej kopalni mam do wyboru józefka, jażwica, radkowice nie pył, czy sandomierskie .Będę wysiewał po żniwach rozrzutnikiem joskin z które z tych kopalń najlepiej jest zmielone .

Opublikowano

Mam badanie z sierpnia 2021 roku.  W grudniu złożyłem wniosek o dofinansowanie (kasę dostałem w marcu). Teraz chciałbym wykorzystać do końca swój limit. Mogę wykorzystać te badania czy muszę robić na nowo?