Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, ZELKOW napisał:

Jak nie będziesz jej miał w wniosku obszarowym to nie przejdzie

Ok czyli jeżeli w tym roku jest nie na mnie to d*pa zbita, bo nowe wnioski obszarowe dopiero na mnie będą w 2024

Opublikowano
mateo105 napisał:

16 godzin temu, ZELKOW napisał:

Jak nie będziesz jej miał w wniosku obszarowym to nie przejdzie

Jak nie przejdzie. U mnie przechodzilo normalnie

a w jakiej stacji składałeś?

Opublikowano

Witam. Czy to wapno granulowane nadaje się do w miarę szybkiego podniesienia pH z 4.5-5.5? Obecnie nie mam możliwości wypożyczyć wapniarki  a to wapno jest po 360 zł za tonę. Myślałem żeby rozrzucić na orane i wymieszać agregatem i posiać na to pszenżyto 

Screenshot_2022_0929_092157.jpg

Opublikowano

Witam mam plan jesienią rozrzucić wapno pod kukurydzę jeszcze jesienią tylko chce podać też obornik i jeśli rorzuce obornik pójdzie pług to później na zaorane może iść wapno jeszcze bym to zabronowal żeby wymieszać ładnie z gleba 

13 godzin temu, superfarmer02 napisał:

Czy jeśli wapno zastosowane było 2 mieś temu i po granulkach nie ma już śladu to przeprowadzone teraz badanie da miarodajny efekt? 

Chyba za wcześnie jedynie orlac podobno takie cuda działa 🤭😂😀

Opublikowano
tytanowyJanusz napisał:

według mnie kreda wygrywa. każde jedno wapno do rozkładu potrzebuje mieszanki kwasów glebowych, a kredzie wystarczy woda

tylko wody do działania to potrzebuje właśnie wapno tlenkowe. każdy węglan łącznie z kredą potrzebuje kwasów

Opublikowano

to prawda, tlenek tylko na średnie i ciężkie gleby. kredę też bym dawał na gleby średnie i trochę lżejsze. na zupełny piach to pewnie najlepszy by był dobrze zmielony węglan czy dolomit

Opublikowano (edytowane)

Dziś mi gość wyliczał dawkowanie kredy z omya to luzy muszę na 4/5 klasę dać 2/3 tony na hektar to granulatu raczej tyle same jak chcemy podnosić . Granula dobra jak już jest pH na odpowiednim poziomie tak to sporo taniej wychodzi zamówić cały samochód . Mi tonę z omya mają przywieźc 189zl za tonę z transportem 

Edytowane przez dantur96
Opublikowano

Jak myślicie które wapno będzie lepszą opcją kujawit/radkowit w wersjach premium(mąka) czy kreda kornicka? Do obu kopalń mam około 200km więc sam transport około 1500zł, kreda kornicka widze ogłoszenia 90zł/t, a kujawit/radkowit(premium) w jakich cenach są? Które najlepiej odkwasi z tych trzech? W przypadku kredy obawiam się troche rozdrobnienia żeby mi jakiegoś gruzu nie przywieźli a kujawit zmielony na mąkę

Opublikowano

Z Kornicy nie wożą gruzu.. jest sypkie, kłopotem może być tylko wilgotność, radkowit premium też jest zmielony jak mąka i dobrze nawet żeby trochę napadało w niego bo suchym zwapnujesz całą wieś.

Opublikowano

Czy stosował ktoś ten środek wapnujący magnezowy Calc Magnesium Nawoz WE srodek wapnujacy Typ Nawozu G.1.3a i może polecić, zastanawiam się czy działanie będzie takie same jak wapna magnezowego Węglan wapnia i magnezu) i będzie działać przez kilka lat czy raczej działanie krótkotrwałe

https://www.olx.pl/d/oferta/wapno-granulowane-kredowe-magnezowe-nawozowe-weglanowe-nawoz-we-CID757-IDKbgoF.html?reason=seller_listing|olx_shop_basic

Opublikowano
6 godzin temu, kamil0qwe napisał:

Jak myślicie które wapno będzie lepszą opcją kujawit/radkowit w wersjach premium(mąka) czy kreda kornicka? Do obu kopalń mam około 200km więc sam transport około 1500zł, kreda kornicka widze ogłoszenia 90zł/t, a kujawit/radkowit(premium) w jakich cenach są? Które najlepiej odkwasi z tych trzech? W przypadku kredy obawiam się troche rozdrobnienia żeby mi jakiegoś gruzu nie przywieźli a kujawit zmielony na mąkę

Brałem kredę z kornicy.po 100 za tone.troche przy mokra była