Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, wysoki1122 napisał:

@damianos95zdejmuje adapter do obornika a zakładam ten

IMG_20220814_140608.jpg

Co jest zastosowane do napędu ? Co to za przekładnie i z czego talerze ? Jak ustawiasz normę wysiewu masz jakąś zasuwę czy sypiesz mało na rozrzutnik i bez zasuwy 

Opublikowano

4 godziny temu, Roxer napisał:

O kurde, jeszcze mi powiedz że to do czarnej białostockiej pasuje?

Ja mam rozrzutnik z dobrego miasta a czy czarna białostocka ma taki sam adapter to nie wiem ale wszystko da się dopasować 

2 godziny temu, damianos95 napisał:

Co jest zastosowane do napędu ? Co to za przekładnie i z czego talerze ? Jak ustawiasz normę wysiewu masz jakąś zasuwę czy sypiesz mało na rozrzutnik i bez zasuwy 

Napęd idzie z tego samego co do adaptera do obornika tylko zakładam inną mniejszą zębatkę, przekładnie są z przyczepy samozbierająca, norma wysiewu z tyłu jest deska ale i posuwem taśmy, nie sypie dużo bo szkoda łańcuchów sobie to i powoli rozsieje.         

Opublikowano

Panowie takie pytanie mam, wiem bardzo często zadawane a więc wapno 4t/ha, talerzowka na gleboko, obornik 30t/ha(za 2miesiące) orka, tydzien dwa przerwy i wapno na orke kolejne 4t/h, bronowanie bedzie dobrze?

Opublikowano

czy kontaktował sie ktoś z wami z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej odnośnie dofinansowania do wapna? bo w zeszlym roku babka sie ze mną kontaktowała, chciała jakieś dodatkowe informacje i zaraz była akceptacja i kasa na koncie. W tym roku cisza, sami ogarniacie wnioski czy ktoś wam robi?

Opublikowano
11 godzin temu, Michal014d napisał:

Panowie takie pytanie mam, wiem bardzo często zadawane a więc wapno 4t/ha, talerzowka na gleboko, obornik 30t/ha(za 2miesiące) orka, tydzien dwa przerwy i wapno na orke kolejne 4t/h, bronowanie bedzie dobrze?

Chce zrobić podobnie tzn. na sciern poszło 600kg kredy, teraz ok. 1.5 miś od wapna chce dać obornik i to zaorać a następnie po 1-2 tyg wapno magnezowe ok 500kg pod bronę 🤔

Opublikowano

Ale czy przypadkiem obornik razem z wapnem, nie osłabia działania wapna? W oborniku jest mocznik a mocznik jak wiadomo zakwasza ziemię. To jest ten błąd który ja zawsze robiłem po żniwach. Sypałem na ściernisko mocznik żeby szybciej rozłożyć słomę i później dawałem wapno. I nic dziwnego że nie było efektu. Teraz słomę zamiast ciąć, oddałem do sprasowania komuś, niech sobie ją wezmą. Mi wystarczy tej ze ścierni. A po życie zawsze miałem problem ze słomą. Jeszcze wiosną jak szykowałem pole pod ziemniaki to się wyciągały całe kawały nieprzegnitej. 

Opublikowano
5 minut temu, włodek napisał:

Ale czy przypadkiem obornik razem z wapnem, nie osłabia działania wapna? W oborniku jest mocznik a mocznik jak wiadomo zakwasza ziemię. To jest ten błąd który ja zawsze robiłem po żniwach. Sypałem na ściernisko mocznik żeby szybciej rozłożyć słomę i później dawałem wapno. I nic dziwnego że nie było efektu. Teraz słomę zamiast ciąć, oddałem do sprasowania komuś, niech sobie ją wezmą. Mi wystarczy tej ze ścierni. A po życie zawsze miałem problem ze słomą. Jeszcze wiosną jak szykowałem pole pod ziemniaki to się wyciągały całe kawały nieprzegnitej. 

nie wiem jaki obornik stosujesz ale ma on mały wpływ na zakwaszenie. Niekiedy jest odwrotnie bo ph bydlęcego jest coś koło 7.5. Stosowanie mocznika na sciernie to pomyłka. Sypiesz azot na słome żeby bakterie miały co jeść i nie brały azotu z ziemi a dajesz azot o najdłuższym czasie dzaiłania. Jak oddajesz słome za darmo to tak samo jakbyś komuś sól potasową ładował na przyczepe za darmo. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Oddałem tylko żytnią. Nie miałem co z nią zrobić. Nie chciałem jej ciąć bo u mnie żyto tam gdzie była lepsza gleba, było takie, że aż się powaliło. Kombajn jak kosił to się zapychał. Jak tą słomę zawsze ciąłem to później były problemy z uprawą bo wszystko się zapychało. Ale to był ostatni rok żyta. W przyszłym już go nie sieję. Natomiast słomę pszenną i owsianą normalnie ciąłem. A z kolei gdybym chciał sprzedać żytnią to pewnie bym na tym wyszedł jak zabłocki na mydle bo musiał bym wziąć jeszcze kogoś wynająć do sprasowania, zapłacić. Do tego wziąć kogoś do zwiezienia bo belki nie miał bym jak władować na przyczepę bo nie mam tura. I jeszcze znaleźć kupca. U mnie jak ktoś ma słomę to belka chodzi po 60 - 80zł i to pod warunkiem że jest pod dachem. Taka magazynowana na zewnątrz jest o wiele tańsza. Więc jakby to podsumować to pewnie zwróciło by mi się za usługi. Jakbym miał tej słomy kilkaset bel to może i tak a ja tam miałem ich chyba ze 37. 

Edytowane przez włodek
Opublikowano

A ja w 2020 dałem 1.3 tony tlenku, w tamtym 2 tony kredy i w tym 3 tony kredy na działkę z ph 4.2... z tym że po tlenku poszła podorywka a po kredach talerzówka i przed siewem też tylko talerzówka..  po tlenku drgnęło ph 0.2 tylko... bo badałem. Więc pewno wszystko w bruzdę poszło. Teraz czekam na wyniki jak po kredzie z tamtego roku. Plus 3 tony teraz sypniete i zobaczymy ile to wypodnosi... 

Opublikowano

Jestem ciekaw Twoich wyników bo sam w tym roku też sypię kredę. Tylko ja już podorywki nie robię bo zrobić naprawdę idealną podorywkę nie jest łatwo. Tym bardziej pługiem zagonowym. Mi zawsze wychodzi głębiej niż bym chciał. Efekt jest taki że wapno zostaje przykryte skibą i przenika dopiero od ok 8cm. A do 8cm mam dalej niskie ph. A talerzówka jednak bardziej miesza niż odwraca. No ale zobaczymy. Ja na stanowisko pod ziemniaki daję jakieś 600 - 800kg/ha a na resztę pola ze 2.5t/h. Oczywiście kredy. I też za rok powtórzę badania i zobaczymy co się zmieniło. A póki co czekam na kolejne wyniki z następnych działek bo usunąłem właśnie 2h łąki. Dam jej z rok odpocząć. Zasieję jedynie jakiś poplon. Doprawię to i za rok już zacznę tą ziemię użytkować. 

Opublikowano
2 godziny temu, przemek28_28 napisał:

I przykryjesz te 5 ton węglanowego, zamiast zostawic to na gorze żeby mogło cały profil glebowy przesiąkać wraz z opadami

Boję się dać to wapno na orkę żeby pszenica nie miała problemu z wschodami, chyba że nic jej nie będzie, jak uważasz?

Moj plan jest taki że wapno wymieszam talerzowką na około 10 cm później plytka orka na około 15 cm i na górę kreda z polifoska.

Tym sposobem kreda będzie działać według mnie na pierwszych 5 cm a dalej będzie węglan 

Opublikowano

Możecie podesłać jakiś namiary na sprawdzone miejsca gdzie zaopatrujecie się w wapno węglanowe albo kredę. Jestem z Podkarpacia więc najlepiej z sąsiednich województw. 

Opublikowano
3 godziny temu, Slawek393 napisał:

Boję się dać to wapno na orkę żeby pszenica nie miała problemu z wschodami, chyba że nic jej nie będzie, jak uważasz?

Moj plan jest taki że wapno wymieszam talerzowką na około 10 cm później plytka orka na około 15 cm i na górę kreda z polifoska.

Tym sposobem kreda będzie działać według mnie na pierwszych 5 cm a dalej będzie węglan 

Ja po rzepaku zawsze daje wapno i sieje w to pszenice albo pszenzyto w zależności od działek i nie ma żadnego problemu ze wschodami

• Thanks 1
Opublikowano

ludzie  dajcie spokój, że  po wapnie nie powschodzi.... jak na kawałku piaszczystym dałem ok 8t/ha mielonego i powschodziła normalnie ,a jak mam rędzine i kamien koło kamienia i co roku  wschodzi coś...