Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, DamianRolnikSkup napisał:

Z zarezerwowanej puli zostały mi 2 radkowity premium na ten tydzień, zapraszam jeżeli ktoś jest zainteresowany.

jaka cena 17-330?

Opublikowano
danielhaker napisał:

3 godziny temu, bialy2005 napisał:

zależy skąd załadują na morawicy jest kilka opcji my lądujemy tylko z młyna a można zaladowac bez domielania z hałdy zwykle 0-2. Kierowca ze spedycji nie chce stać w kolejce więc ładują co popadnie aby szybciej:)

Gdyby ktoś miał wątpliwości, to tak wygląda Morawica od Łukasza 👌

Ale co tutaj ma wyglądać ??? rozsiew wapna z 300 - tu metrów ????

Opublikowano
1 godzinę temu, Primula94 napisał:

Można zakupić wapno przed zrobieniem badań i później składać o dofinansowanie? Czy muszą być badania, a dopiero później zakup wapna?

tak ,rok ważna f-ra

Opublikowano

Kupował ktoś może w wapna świętokrzyskie , ogłaszają się na OLX ?? warto sobie nimi głowę zawracać , a może ktoś poleci pewnego dostawcę . Ja podkarpackie na pograniczu świętokrzyskiego .

Opublikowano

Panowie proszę o poradę. Chciałbym w tym roku na poczatek zwapnować 2 ha pola na których pH waha się od 3,8 do 4,2. Gleba klasy IVa, w dobrej kulturze i średniej zasobności w składniki. Mam badania gleby z przed 2 lat. Bez problemu wyciagam mimo tak niskiego pH plon pszenicy na poziomie 5t/ha przy 100kg N/ha przy zmianowaniu owies/ziemniaki. Jakie wapno granulowane polecacie? Jest sens bawić się w ten cały program do wapnowania. Chciałbym w tym roku dowalić na ściernisko odpowiednią dawkę bo udało się kupić PK na jesienne zasiewy w korzystnej cenie i zostało trochę puli...

Opublikowano

Granula i program wapnowania to mija się z celem, tak jak kolega wyżej napisał. Jak już jesteś zdecydowany, to tylko kreda - kup tylko jakoś porządna, odmiana 06a, która będzie prawdziwa kredą, która zadziała szybko i przy tym pH to tak 1t/ha bym rzucił.

Opublikowano
9 godzin temu, RAMZES9107 napisał:

Nie mam innej możliwości bo nikt nie posiada w okolicy chociażby RCW. Zdaje sobie  z tego sprawę niestety że tanio nie będzie....

Rozrzutnik pewnie ktoś ma. A jak nikt nie ma rcw lub rozrzutnika to kup i będziesz jeszcze na tym zarabiał 

Opublikowano
RAMZES9107 napisał:

Chciałbym w tym roku dowalić na ściernisko odpowiednią dawkę bo udało się kupić PK na jesienne zasiewy w korzystnej cenie i zostało trochę puli...

i ten PK zostaw na kolejny sezon bo nie ma sensu go rozsiewać przy takim pH. lepiej teraz zainwestować w dobre wapnowanie, szczególnie że pK aktualnie swoje kosztuje

• Like 2
Opublikowano

Na ściernisko rozsiałem ok 600kg kredy granulowanej ( pH około 5) jesienią miało być siane pszenżyto ale plany się zmieniły i prawdopodobnie będzie owies. Ta kreda rozsiana teraz da jakiś efekt wiosną czy raczej znikomy i zima jeszcze dorzucić np 200kg wapna magnezowego? 

Opublikowano

Koledzy ph 4.4 na V klasie co dać żeby było efektywniej? Jedni mówią że czysty węglan bo z magnezem to dolomity i długo będzie się rozkładał a inni że z magnezem?

Opublikowano
12 minut temu, Przemq napisał:

Koledzy ph 4.4 na V klasie co dać żeby było efektywniej? Jedni mówią że czysty węglan bo z magnezem to dolomity i długo będzie się rozkładał a inni że z magnezem?

ja na kl. 5,6 daje dolomity mielenie 0-2 jak jest , jak nie ma to 0-4 , albo z pod Kielc węglanowe rozkłada sie dłuzej , daje 5-8t/ha  , ale dodatkowo mozna dac granuli  zmienic z Ph4,4 "na szybko",

PS masz gline czy piasek?

Opublikowano

Tlenkowe mocno pylą, wolę dać 2x więcej weglanowego, odkwaszanie i tak zależy głównie od ilości opadów po wapnowaniu

18 godzin temu, simsones napisał:

Kupował ktoś może w wapna świętokrzyskie , ogłaszają się na OLX ?? warto sobie nimi głowę zawracać , a może ktoś poleci pewnego dostawcę . Ja podkarpackie na pograniczu świętokrzyskiego .

Ja brałem, okolice gdzieś Morawicy bo złoża te same ale ceny różne, po dwóch latach mogę stwierdzić że działa robiąc próbki zwykłym płynem wychodzi kolor zielony co daje pH  gdzieś 6,5