Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, strzechu napisał:

Daj spokój z Agrolokiem , sam zadzwon do kopalni , albo poszukaj kogos kto wozi prywatnie

Agrolok też mi kobitka dzwoniła , 109 brutto . Oferta z kopalni 86,4brutto czyli 80netto . W zeszłym roku płaciłem 72 netto w sierpniu i 70netto w listopadzie

Ogólnie nie handluje z agrolokien, dwa razy tylko u nich wziąłem.

Akurat babka zadzwoniła i dlatego się pytałem o cenę , bo różnica względem poprzedniego roku ogromną..

Opublikowano
34 minuty temu, Pitraszek napisał:

Ja bez umowy i bez dotacji dostałem dofinansowanie. W nic nie wnikali, kasa na koncie

Na jakiej podstawie mogli ci przyznać dofinansowanie? Na samej fakturze?

Opublikowano
2 godziny temu, KlimekPL napisał:

Na jakiej podstawie mogli ci przyznać dofinansowanie? Na samej fakturze?

Zrobiona analiza gleby i  Podane działki które użytkuje. Doradca mi mówił że dofinansowanie jest do działek nie beneficjenta. Ważne aby wcześniej ktoś inny nie złożył na te same, przykładowo wlasciciel

Opublikowano
6 godzin temu, Primula94 napisał:

Ogólnie nie handluje z agrolokien, dwa razy tylko u nich wziąłem.

Akurat babka zadzwoniła i dlatego się pytałem o cenę , bo różnica względem poprzedniego roku ogromną..

Zagadaj z biały z tu z forum miesiąc temu mi przywoził 😛

Opublikowano
20 godzin temu, piotrp88 napisał:

Pochwaliłem tu wapno z Głuchowca, a potem znalazłem sito o oczku 0,5 x 0,5-0,6 mm. Przesiałem po 1 kg wapna z Morawicy i Głuchowca. Efekty?

2021-07-21-8798.jpg

2021-07-21-8799.jpg

2021-07-21-8800.jpg

Super porównanie 👍

• Like 1
Opublikowano

Jutro jak znajdę czas, to podobną próbę zrobię z radkowitem standard.

Opublikowano

Mam jedno nowe pole i otrzymałem wyniki badań ph 3,8-3,9, fosfor 4,6, potas 5,6, magnez 1,1.

Jaki przyjąć plan na podniesienie PH? 

Na jesień poszło po tonie wapna  big-bag, i na wiosnę po pół tony. Pszenica się nie udała. Chciałem to jakoś wywapnować i dać poplon z gorczycy, przyorać i znów dać wapno. 

Ile Wapna z big-baga i jakiego dać?  Nie mam TUR'a i RCW, więc wapno z patelni odpada. 

Opublikowano

Badałem wapno z Starej Kornicy i jest całkiem niezłe, zresztą efekt widzę na polu, tylko że to  nie jest typowa kreda tylko pod wapno tlenkowe podchodzi. bo ma reaktywność 130% i bardzo dobre właściwości odkwaszające.

Sprawdzałem również granulat w Big-bagu Hydrokop z Łukowa bodajże i po badaniach również ma niezłe właściwości reaktywność na poziomie 99%. 

Bardzo dobry efekt na polu jest również po Polcalcu, ale jest nieco drogi. 

Opublikowano

Radkowit standard po przesianiu 5kg. przez sito 0,5 × 0,5 mm. 57 % frakcji poniżej 0,5 mm, reszta nadaje się do zasypania dziur w polnej drodze 🤔

inbound7050181241530171964.jpg

Opublikowano

Oj tam odrazu zasypania dziur. 

Ja stosuję dolomit z Siewierza i jak tylko pole nie zadziadowane to profilaktycznie co 3-4 lata i super trzyma poziom i z magnezem wysoko. 

Nowe dzierżawy też sobie daje radę ale nie odrazu, z rok czasu zajmuje. 

Na szybko to najlepsza jest kreda, ona zawsze się super rozpuszcza

Opublikowano

Ale ja nie twierdzę że "nie działa", tylko sprawdziłem ile faktycznie jest frakcji poniżet 0,5 mm. Siewierski dolomit też sypałem niejednokrotnie i raczej nadal przy nim pozostanę, bo jak widać Radkowit niczego nie urywa, a do Siewierza mam 40 km, więc w moim przypadku wybór Radkowitu byłby głównie wspieraniem firmy transportowej 😋