Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od 10 lat zajmujemy się dostawami wapna do rolników. W swojej ofercie mamy wapno z magnezem (Jaźwica, Laskowa i Radkowice), bez magnezu (Morawica, Bukowa, Głuchowiec) oraz wapna tlenkowego (Trzuskawica i Bukowa). Dostawy samochodami ok 26 ton. Zapraszam do kontaktu: Małgorzata 507-751-542

Opublikowano
18 godzin temu, rex15 napisał:

a nie ma tak, że bedzie dzialac ale dopiero po paru latach? mowa o tej grubszej frakcji

Oczywiście będzię się rozpuszczać w roztworze glebowym i będzie działać tylko że powoli będzie zapobiegać zakwaszaniu

11 godzin temu, bialy2005 napisał:

Ja zawsze przyjmowałem ze działa tylko ta część do 0.5mm, reszta to balast. W kredzie jest znowu dużo wody i mniejszy procent CaO. t Trzeba sobie to przeliczyć, wszystko kwestia ceny.

Do kredy nic polotu zbytnio nie ma tyle że jest za wilgotna i za duże grudki lecą ale działa i tak lepiej od zmielonych dolomitów. I kwestia rozsiewania zapycha się strasznie.

Opublikowano

Powodzenia w tym "rozpuszczaniu" grysy wapiennego w glebie 😋 za tysiąc lat nadal będą kamyczki.

Opublikowano

Panowie, będę musiał rozsiać wapno w sadzie (pH ok.5, gleba 4a), magnez jak i inne składniki na niskim poziomie. Ile i jakiego wapna maksymalnie mogę zastosować? Z uwagi, że to wapno będzie leżało na wierzchu kiedy najlepiej go rozsypać?

Opublikowano (edytowane)
Dnia 28.06.2021 o 10:18, Jano7711 napisał:

Dzięki wielkie, też zamówię. Brałeś bezpośrednio z KOSD?

Nie, w pewnej jednoosobowej firmie transportowej. Miały być dwa samochody Morawicy, ale na drugi kurs bez mojej wiedzy wziął Głuchowiec.

Edytowane przez piotrp88
Opublikowano
2 godziny temu, Farmazowsze napisał:

Panowie, będę musiał rozsiać wapno w sadzie (pH ok.5, gleba 4a), magnez jak i inne składniki na niskim poziomie. Ile i jakiego wapna maksymalnie mogę zastosować? Z uwagi, że to wapno będzie leżało na wierzchu kiedy najlepiej go rozsypać?

W literaturze spotkaliśmy się ze stwierdzeniem że najlepszy czas wapnowania w sadach i na łąkach to zima, ziemia jest wtedy spękana i łatwiej przedostaje się do gleby. Co do ilości to nie ma się ma się co łudzić, że 2-3 tony na ha wystarczy. Trzeba zastosować 5-6 ton, gdyż będą duże straty przez wymywanie.

Opublikowano

Witam,

czy ktoś stosował wapno z kopalni Ząbkowice? Czy jest to produkt godny polecenia? Bądź czy ktoś mi podpowie gdzie najlepiej kupić wapno aby nie wyszedł drogi transport i był to dobry produkt? Mieszkam w województwie Podlaskim okolice Suwałk.

Pozdrawiam

Opublikowano
15 godzin temu, alandil napisał:

Witam,

czy ktoś stosował wapno z kopalni Ząbkowice? Czy jest to produkt godny polecenia? Bądź czy ktoś mi podpowie gdzie najlepiej kupić wapno aby nie wyszedł drogi transport i był to dobry produkt? Mieszkam w województwie Podlaskim okolice Suwałk.

Pozdrawiam

Ząbkowice są na śląsku więc transport będzie drogi. Najbliżej jednak świętokrzyskie (węglan lub z magnezem) a kreda to okolice Białej Podlaskiej. Jak chcesz to dzwoń wyliczymy transport 507-751-542

Opublikowano

Instrukcje jak pobrać takie próbki masz na stronie oschr. Możesz je dostarczyć osobiście lub wysłać pocztą do odpowiedniej oschr. Pamietaj żeby zaznaczyć w zleceniu  aby określili zalecaną dawkę wapna na ha. 🙂

Opublikowano
21 godzin temu, alandil napisał:

Witam,

Pozdrawiam

W ubiegłym roku brałem i polecam 

Opublikowano

na południe lubuskiego jakie wapno magnezowe polecacie? brałem radkowit premium i petarda tylko cena wysoka do nas. Najtańsze znalazłem dolplon po 83 brutto z kopalni, taniej chyba nie znajdę co?

Opublikowano
13 godzin temu, KlimekPL napisał:

Polecasz bo?

odmiana 03 Mgo + Cao ponad 50 % zmielone na mączkę 

13 godzin temu, Tomek90 napisał:

Bo na swój kod pocztowy nic lepszego nie znajdzie. 

masz racje zwykły radkovit wychodził 10zł drożnej na tonie przy kilku zestawach.

Pytanie do kolegów jaki Dolomit polecają ?

Opublikowano

Trzeba było przesiać trochę przez sito 0,5 mm. to widziałbyś ile jest tej "mączki" 😁