Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Województwo Łódzkie, dzisiaj decyzja o przyznaniu dofinansowania, wypłata do 31.07.2021, ale wniosek skladany w lutym 2020. Trochę trzeba się na czekać ale grunt, że będzie jakiś grosz 😊

Opublikowano

a ja kiedyś dostałem zaświadczenie o tym ze 7 stycznia otrzymałem pomoc publiczną, w systemie srpp też a decyzji ani kasy na koncie nie mam do dziś... spotkał się ktoś z taką sytuacją?? czy mam do nich dzwonić gdzie oni te kase przelali😬

Opublikowano

Ciekawe od czego to zależy czy od ilości wniosków czy od terminu składania że przyznanie kasy i wpis do srpp się różnią z terminem przelewu ciekawe czy jest gdzieś w ich przepisach jakiś termin wypłacenia względem przyznania bo się nigdy nie orientowałem

Opublikowano (edytowane)

Witam, 

Panowie mam "okazję" zakupić wapno poprzemysłowe nie wiem czy jest to posodowe itd. sprzedawca twierdzi że tlenkowe gaszone ( nie znam się więc przekazuje co usłyszałem ) 

Z tego co się dowiedziałem jest dobrze zmielone lecz bardzo wilgotne. Zawartość CaO 25-40%

Posiadają zaświadczenie od OSCHR. 

Zaznaczę że jest to duży zakład chemiczny. 

Jakieś opinie ? 

Chcę tym wapnem podnieść pH, a nie tylko podtrzymać. Jest do dla mnie dość atrakcyjne bo mam kilka kilometrów do nich a cena za tonę to około 10zł/t + transport. 

Edytowane przez Adriangeo
Opublikowano
54 minuty temu, misio3p napisał:

A z jakiego procesu pochodzi to wapno? Warto to sprawdzić żeby jakiegoś syfu sobie na pole nie ściągnąć.

Muszę dopytać, ostatnio na to pytanie odpowiedzieli, że poprodukcyjne, zapytam osoby pracującej tam. 

Właśnie się obawiam, żeby nie zawierało metali ciężkich. 

Opublikowano (edytowane)

jeżeli mam faktury na wapno mam z lipca 2020, a badania wraz z zaleceniami z grudnia 2019 to warto składać wniosek o dofinansowanie do wapnowania? wapno mam rozsiane. mam pytanie do osób, które składały wniosek. Czy do  wniosku mogę dołączyć kilka faktur na różne wapna? 

W stawce jednostkowej dofinansowania mam wpisać cenę za tonę czystego CaO jaka wychodzi z faktury czy 200 zł - mam 35 ha. Bo za tonę wychodzi mi mniej niż 200 zł.

1614122382127536293154378916368.jpg

Edytowane przez damian12345
Opublikowano

Czy warto tego nikt nie powie bo nikt nie zna zasobności twego portfela ale próbować zaesze można bo to są małe koszta a zwrot spory. Składać możesz ma wapna różne aby nie przetworzone tylko problem jest ten że do dnia złozenia wniosku wapno fizycznie musi czekać na wysianie. A kwota podana to max ile mogą ci zapłacić żebyś droższego nie kupował tak ja to rozumiem

Opublikowano
9 godzin temu, damian12345 napisał:

jeżeli mam faktury na wapno mam z lipca 2020, a badania wraz z zaleceniami z grudnia 2019 to warto składać wniosek o dofinansowanie do wapnowania? wapno mam rozsiane. mam pytanie do osób, które składały wniosek. Czy do  wniosku mogę dołączyć kilka faktur na różne wapna? 

W stawce jednostkowej dofinansowania mam wpisać cenę za tonę czystego CaO jaka wychodzi z faktury czy 200 zł - mam 35 ha. Bo za tonę wychodzi mi mniej niż 200 zł.

1614122382127536293154378916368.jpg

Tu gdzie masz stawkę wpusujesz ten limit jaki jest przypisany do powierzchni twojego gospodarstwa .

Opublikowano

No ale jak będe wpisywał ten limit 200 zł w moim przypadku to wyjdzie mi kwota wyższa niż mam na fakturze, bo mam wapno sypkie, które kosztuje sporo mniej od 200 zł za czyste CaO. A tam jest napisane, że wysokość kwoty dofinansowania nie może przekroczyć tej na fakturze. Ja tak rozumiem, że tam ma kwota za tonę czystego CaO danego wapna, ale nie może przekroczyć 200 zł.

Opublikowano

ok dzięki, czyli będe wpisywał 200 niezależnie od ceny wapna.

WOJTUNIO napisał:

Może ktoś podpowie jak wypełnić tabelkę z wniosku zdjęcie nr 2. Działki w dwóch obrębach ewidencyjnych. 

a on ma tu dobrze w stawce jednostkowej?

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem co i jak się wpisuje bo mi doradca zawsze wypełnia ale na mój prosty rozum cena wychodzi z faktury kupujesz tonę wapna po 90zł gdzie masz 50% CaO czyli potrzebujes, 2t wapna żeby mieć 1tCaO czyli koszt 1t twojego CaO to 180zł nie możesz wpisać 200 jak na papierze masz koszt wapna 90 zł/t. Po drugie na fakturze musisz mieć opisane jakie to jest wapno czyli typ i zawartość procentowa CaO i Mg jak jest i właśnie od tego wyliczają koszt tony czystego składnika a jak nabajerujesz to o certyfikat będę pewnie prosić

Edytowane przez sznajdik
Opublikowano

Wypełnienie wniosku w doradztwie rolniczym czy też u kogoś kto pisze wnioski to 100zł jak dla mnie nie warto siedzieć i myśleć i czas tracić wrzucam papiery wypełnia wysyła do sprawdzenia płacę stówkę i mój jedyny obowiązek dostarczyć badania i fakturę do oschr poczta lub osobiście więc nie warte te główkowanie

• Sad 1
Opublikowano
16 godzin temu, damian12345 napisał:

ok dzięki. Nie byłem pewny czy wpisać ten limit 200 zł czy koszt tony czystego CaO.

Wpisujesz limit 200zlotych do tony czystego składnika, nieważne ile zapłaciłeś za swoje wapno. Ktoś pisał , ze moga prosić o jakiś certyfikat , nie ma żadnego takiego wymogu ani nic. Składasz wniosek i faktury z wpisana odmianą i typem wapna i to tyle. W razie jakichkolwiek błędów czy literówek odeślą do poprawy czy korekty choćby literówek. Potem prosili o podanie kwoty z deminimis już wykorzystanego i to tyle. 

Opublikowano

Kredę granulowaną można wysiać teraz na zamarznieta ziemię gdzie ma być zboże jare czy lepiej poczekać do czasu aż będzie można ja wymieszać z gleba przed sianiem zboża?