Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trochę info o dotacji z OSCHR.

Do dotacji kwalifikują się gleby o pH od 5,5 i niżej. Próbki na szczęście można pobrać samemu;-)

Kwota dotacji jest maksymalnie do wysokości zalecanej dawki wapna z OSCHR lub do ilość wapna na fakturze o ile ktoś kupi mniej niż zalecają.

Ważne będą badania gleby od 1 stycznia 2017.

Faktury zakupy wapna będą uwzględniać od 1 czerwca 2019.

Stacje rozpoczną przyjmowanie wniosków prawdopodobnie w sierpniu, dokładniej jeszcze nie ustalili.

Opublikowano

A jak to jest z dzierzawami na gębę, za które właściciel bierze doplaty? Jeśli wykonam badania na siebie na dzierzawionych gruntach i kupię wapno też na siebie? Przysługuje dopłata? Komu się należy i kto może się starać o to? Właściciel działki, dzierżawca (ustny, pisemny), osoba biorąca dopłaty? 

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, ZYLA napisał:

A jak to jest z dzierzawami na gębę, za które właściciel bierze doplaty? Jeśli wykonam badania na siebie na dzierzawionych gruntach i kupię wapno też na siebie? Przysługuje dopłata? Komu się należy i kto może się starać o to? Właściciel działki, dzierżawca (ustny, pisemny), osoba biorąca dopłaty? 

Myśle że telefon do twojej stacji chemicznej rozwieje wątpliwości 

Opublikowano (edytowane)

Wie ktoś czy można najpierw kupić wapno a później badania i zalecenia? Dostanę wtedy zwrot? Czy tylko żeby obie te czynności były wykonane po określonej dacie?

Edytowane przez marluk
Opublikowano

To ja sobie ukopię w iglastym zagajniku i  będę miał 3,5 za darmo😁

• Root Admin
Opublikowano

do mnie własnie jedzie wapno, wczoraj wysłałem smsa a dziś maja przywieźć 3 auta.

58 zł za tonę - 50 procentowe węglanowe - z Wojcieszowa. Chcę dać 3.2 tony na hektar. Mam nadzieję ze troszkę się podniesie to pH

Opublikowano
Dnia 15.06.2019 o 21:39, maciej napisał:

Te mierniki nie pokażą z taką dokładnością jak badania. Pozatym badania swoją drogą a efekt na polu widać już po jednej zimie, rozkład wapna takiego jak Morawica to pewnie około 3-4 lat . No i pole 3 klasa glina więc tak szybko węglan nie odkwasi jak np. tlenkowe

Niemożliwe, Morawica to dobre wapno, 10 t to gigantyczna dawka, zmiana pH musi być dużo większa,

Jeszcze raz przypominam, że pH w polskim doradztwie nawozowym bada się w próbkach gleby zalanych 1 molowym roztworem KCl.

Jeśli pobieracie próbkę sami i badacie w domu własnym miernkiem to pewnie zalewacie ją wodą, tak?

Badanie pH w wodzie daje wynik przeważnie o 0,8 - 1,0 jednostki wyższy. Tzn, jesli np dasz próbkę do OSCHR dostajesz wynik np 4,5 pH, w wodzie ta sama gleba da 5,3-5,5 pH.

Nie pytam nawet czy ktoś chodzi z miernikiem po polu i wtyka go w ziemię, to nie jest żadne badanie pH.

16 minut temu, 6465 napisał:

Mi przywieźli wapno tlenkowo-weglanowe z Trzuskawicy.  Mam zamiar dać 2t na ha. Podobno działanie ma już w pierwszym roku. 

:)))

To tlenkowe czy węglanowe???

Generalnie nie ma wapna tlenkowo-węglanowego chyba że ktoś zmiesza wapno palone z węglanowym ale nie widzę sensu.

ile to wapno kosztuje? Wapna tlenkowe to pewnie grubo ponad 100 zł/t u producenta, bez transportu.

Opublikowano

Jest sens i to duży mieszania wapna tlenkowego z weglanowym szczególnie na ciężkich glebach bo tlenek robi robotę w 1 roku a węglan w kolejnych latach. A 10 ton morawicy to nie jest wcale tak dużo, uwzględniając że połowa tego wapna lub więcej nie rozkłada się w pierwszym roku tylko w od 2 do 4 lat