Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"...dofinansowanie dotyczy przedsięwzięć skutkujących poprawą jakości środowiska z wyłączeniem zabiegów agrotechnicznych – co potwierdzi opinia właściwej miejscowo Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej."

rozumiem, że to tylko taka ściema, 

Opublikowano

Chodzi o to że pola powyżej pH 5,5 się nie złapią bo już nie ma konieczności wapnowania. A konieczność jest poniżej 5,5ph I jeżeli zbadamy 1 ha i wyjdzie pH 4,5 to dadzą kasę na 3 tony czystego składnika a jak ktoś zbada i wyjdzie 5,4 pH to dostanie 1 tonę czystego max Czyli tyle ile ustali stacja chemiczna tyle dadzą

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, geo2 napisał:

"...dofinansowanie dotyczy przedsięwzięć skutkujących poprawą jakości środowiska z wyłączeniem zabiegów agrotechnicznych – co potwierdzi opinia właściwej miejscowo Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej."

rozumiem, że to tylko taka ściema, 

Chodzi o to że za rozsiew, podorywkę/talerzowanie wapna ci nie zwrócą, tylko koszt wapna i niby bez transportu, ale czy ktoś to będzie sprawdzał to wątpię bo większość firm nie rozdziela kosztu wapna na wapno i transport, na pewno zyskają ci co mają znajomych i kupią wapno luzem po 150 za tonę... 

Edytowane przez PATr
Opublikowano (edytowane)

Ten co podzieli się na lewo, weźmie 300zl/t cao dotacji i nie dość że powapnuje to jeszcze mu się zostanie

Edytowane przez PATr
Opublikowano
14 godzin temu, staszek131415 napisał:

Jak masz odkwaszone to po co Ci wapno?

Aby zneutralizować 1 kg N potrzeba 2kg CaO dodatkowo siarka 1kg = 1,75 CaO

Czyli średnio dla pszenicy 170 kg N i  30kg S co daje około 400 CaO rocznie. 

Jeśli dostałbym dofinansowanie na dawkę podtrzymującą czyli na kolejna 2 lata(1 t CaO) to zawsze coś na plus i grosz zaoszczędzony.  

Opublikowano
7 minut temu, KrowieBieszczady napisał:

Ja tam mam pole z pH 4.3 to moge wam chłopaki wysłać trochę tej ziemi 😂 Jak myślicie ile CaO zaleciłaby stacja?

3,5 t czystego składnika

Opublikowano
Dnia 14.06.2019 o 12:32, Pstrąg napisał:

3,5 t czystego składnika

Zależy od kategrii gleby lekkie jest inna dawka i ciężkie inna nie wiem jak to wyliczą

https://www.agrofoto.pl/aktualnosci/nawozy/wapnowanie-gleb.html

Opublikowano

W pierwszym roku jedynie na roślinach możesz zobaczyć różnice może w drugim roku na badaniach będzie jakaś różnica Na jesieni dałem morawicy 10 t /ha na 3 klasie gleby na wiosnę zrobiłem badanie i wyszło z 4,4 na 4,6 pH

Opublikowano

W takim razie u mnie od sierpnia po 3 tonach pewnie nic nie ruszyło. To do szybkiego odkwaszenia będzie lepiej powtórzyć wapnowanie kredą granulowaną a po uregulowaniu pH Morawica na podtrzymanie. 

Opublikowano
40 minut temu, maciej napisał:

W pierwszym roku jedynie na roślinach możesz zobaczyć różnice może w drugim roku na badaniach będzie jakaś różnica Na jesieni dałem morawicy 10 t /ha na 3 klasie gleby na wiosnę zrobiłem badanie i wyszło z 4,4 na 4,6 pH

To ja chyba 10 lat bede podnosić to moje 4.3 :( 

Opublikowano

Nie zgodzę się z tym. To jest praktycznie niemożliwe alby po 10 t. wapna ph skoczyło raptem o 0.2. Mierzyłem niedawno pehametrem elektrycznym i tam gdzie było dane nie więcej niż 4 t. wynik skoczył o 1 punkt do góry, w porównaniu z polami gdzie nic nie było dawane.  

Opublikowano
Adrian_K_90 napisał:

Nie zgodzę się z tym. To jest praktycznie niemożliwe alby po 10 t. wapna ph skoczyło raptem o 0.2. Mierzyłem niedawno pehametrem elektrycznym i tam gdzie było dane nie więcej niż 4 t. wynik skoczył o 1 punkt do góry, w porównaniu z polami gdzie nic nie było dawane.  

Te mierniki nie pokażą z taką dokładnością jak badania. Pozatym badania swoją drogą a efekt na polu widać już po jednej zimie, rozkład wapna takiego jak Morawica to pewnie około 3-4 lat . No i pole 3 klasa glina więc tak szybko węglan nie odkwasi jak np. tlenkowe

Opublikowano

A można zrobić tak,że po skoszonym zbożu rozrzucić obornik,przyorać,a na to wapno węglanowe i siew gorczycy?Jeżeli potem zorałbym to na zimę to wapno nie wyląduje na samym spodzie?Nie będzie dużych strat?