Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, Elektryk napisał:

Jak pobierałem szpadlem to najpierw kopalem dołek, następnie z góry zgarniałem 1cm, żeby odrzucić resztki słomy a następnie scinałem spadlem brzek dołka na głębokość szpadla i myk do wiadra. Laskę wyspawać nie problem, ale kiedyś był straszny problem z wbiciem jej w ziemię. Od tamtej pory bierzemy wkrętarkę z wiertłem 30mm i długości 20-30cm i nie ma problemu. Tylko uprzedzam, że tania z marketu nie da rady, firmowa dwubiegowa ma co robić.

Co do kwasówki to jest ona twardza od zwykłej stali, przez co przy tej samej wytrzymałości może być cieńsza rurka i przez to łatwiej ją wbić. Ale to tylko moje przemyślenia. 

Kwasówki bardziej twarda? Ciekawa sprawa... 

Opublikowano
22 godziny temu, KlimekPL napisał:

Czy tak powinna wyglądać kreda z Kornicy? Chodzi mi o te bryłki, na grudy ziemi nie patrzcie, nabrało mi się przy ostatniej łyżce.

w1.jpg

w2.jpg

Na drugim zdjeciu spore te grudy. Jak bralem w lipcu z OMYA to brylki byly max 3 cm. A skad ta kreda dokladnie? 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Ile płaciłeś za kredę i z u kogo zamawiałeś??

1 godzinę temu, WOJTUNIO napisał:

Na drugim zdjeciu spore te grudy. Jak bralem w lipcu z OMYA to brylki byly max 3 cm. A skad ta kreda dokladnie? 

110 netto, kreda z OMYA z Kornicy ale załatwiałem już w firmie logistycznej, która współpracuje z Omyą. (BK Trade) Dostałem do nich namiar bezpośrednio od przedstawiciela regionalnego OMYA więc nie mu tu lipy, a oferowali kilka złotych taniej. Rozsiewało się bardzo dobrze, tych grudek jednak nie ma tak dużo, tylko po krawędziach się nalepiło a tak to porządny towar.

Edytowane przez KlimekPL
  • Thanks 1
Opublikowano

Cześć! Co sądzicie o wykonaniu orki pod ozime, a następnie wywiezieniu wapna węglanowego? Zwykle stosowałem na ściernisko i orka, ale na zdrowy rozum, daje to wapno, a potem orka i idzie 20cm w spód i co mi z niego? A tak to wymieszam agregatem i będzie na górze i zboże będzie z niego korzystać, dobrze myślę?

Opublikowano

Sam o tym myślałem jednak uczeni piszą "Wapnowanie pod orkę zimową jest jak najbardziej dopuszczalne, należy jednak pamiętać o tym aby spłycić głębokość orki zimowej, a najlepiej - jeżeli byłaby taka możliwość - wykonać orkę z przedpłużkami lub ewentualnie po rozsiewie wapna wymieszać go kultywatorem lub broną talerzową jak najgłębiej nawet do 20 cm. Wymieszanie wapna z większą warstwą gleby zapobiegnie jego umieszczeniu na dnie bruzdy i korzystnie wpłynie na szybsze odkwaszenie warstwy ornej."

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jeżeli pole jest wapnowane regularnie to spokojnie można dać pod orkę, ale jeżeli interwencyjnie to chociaż część przed siewem, chyba że pod żyto.

Edytowane przez zetor50super
Opublikowano
Dnia 20.08.2018 o 14:56, tomeq napisał:

Cześć! Co sądzicie o wykonaniu orki pod ozime, a następnie wywiezieniu wapna węglanowego? Zwykle stosowałem na ściernisko i orka, ale na zdrowy rozum, daje to wapno, a potem orka i idzie 20cm w spód i co mi z niego? A tak to wymieszam agregatem i będzie na górze i zboże będzie z niego korzystać, dobrze myślę?

Kolego a nawożenie przedsiewne NPK stosujesz czy nie ?

Bo jeżeli tak to uwstecznisz bodajże potas jak dobrze pamiętam. Rośliny nie pobiora to sobie tak od razu.

Opublikowano

Witam, chcę rozsiać wapno granulowane Atrigran pod pszenzyto. Lepiej rozsiać pod pług przed orką czy po orce przed siewem. Chciałbym rozsiać około 1 tony na hektar. Pozdrawiam

Opublikowano

@zimnyt będziesz stosować nawożenie NPK pod pszenżyto? Wapno granulowany sporo droższe jest od zwykłego. Lepiej moim zdaniem zwykłe wapno posiać i wyjdzie taniej. Zależy jakie masz pH ale rzuciłbym coś w granicach 3 ton.

Opublikowano

Chcę rozsiać trochę soli potasowej i polifoske 6. Tylko kiedy lepiej to wapno, pod pług czy juz na zaoraną ziemię? Sypkie wapno rozsieje po żniwach na ściernisko tylko teraz chce rozsiać zeby troche poprawić ph. pH jest w okolicach 5,5.

Opublikowano
granulowane możesz i po orce, ja dawałem zawsze przed, raz poglownie, 5,5 to pszenzyto wytrzyma to, nie ma tragedii, ale jak sypniesz tonę dobrego granulatu to powinno podskoczyć o te 0,5
Opublikowano

Jak polecacie rozsypać wapno po QQ ?. Pod orkę mi się to nie widzi bo jednak pójdzie to wszystko na spód, tym bardziej , że mam pług z przedpłużkami. Więc rozsiać i wymieszać kultywatorem ?, czy lepiej rozsiać i niech leży ?.  Co myślicie o kredzie ze Starej Kornicy ?, po 60zł/t  i ile tego sypać przy ph 5,5-6 ? 1-2 t ?

Opublikowano

Witam,

Zakupilem polcalc. Z tej ich ulotki wynika ze najlepiej to wapno wysiac po siewie (w moim przypadku pszenica). Npk pojdzie pod orke. Zrobie jak zalecaja, ale jakos mam stracha ze kielkujace zboze ucierpi na tym. 

Co radzicie?

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, DominikKuchniak napisał:

Witam,

Zakupilem polcalc. Z tej ich ulotki wynika ze najlepiej to wapno wysiac po siewie (w moim przypadku pszenica). Npk pojdzie pod orke. Zrobie jak zalecaja, ale jakos mam stracha ze kielkujace zboze ucierpi na tym. 

Co radzicie?

Mi jęczmień i owies wysiane na poplon kiełkują przez warstwę wapna pozostałą po pryzmie.

Edytowane przez zetor50super