Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. zdecydowałem się na próby glebowe. Dostałem wyniki tylko co dalej nie ma doświadczenia. Jak wyliczyć dawkę  na hektar  i jakie najlepiej zastosować ? w załączniku mam wyniki. Będę wdzięczny jak ktos pomoże.  Z góry dzięki za pomoc 

post-30259-0-68979700-1481139138_thumb.jpg

Opublikowano

Witam. zdecydowałem się na próby glebowe. Dostałem wyniki tylko co dalej nie ma doświadczenia. Jak wyliczyć dawkę  na hektar  i jakie najlepiej zastosować ? w załączniku mam wyniki. Będę wdzięczny jak ktos pomoże.  Z góry dzięki za pomoc 

W pierwszej kolejności myśl o wapnie, magnezowym, kilka ton na ha.

Opublikowano

Też robiłem analizę gleby i wyszło, że ziemia kwaśna ale magnez we wszystkich próbkach wysoki i bardzo wysoki. I teraz moje pytanie czy mimo kwaśnego odczynu rośliny korzystają  z tego magnezu i z czego wynika taki wysoki jego poziom?

Opublikowano

W pierwszej kolejności myśl o wapnie, magnezowym, kilka ton na ha.

kila to znaczy ile 4 tony  na hektar ? zastosować je je na ściernie po żniwach i uprawić pole talerzówką ? 

Opublikowano

Ogólnie d*pa. pH i magnez to najmniejszy problem bo sobie gruntownym wapnowaniem  powyciągasz  wyniki w 2-3 lata. Do tego celu polecam ci Wapno Nordkalk Magnesium CaO> 28% + MgO > 19% w twoim przypadku wydaje mi się że będzie najodpowiedniejsze. 

Jeśli chodzi o nawożenie PK zalecił bym ci nawożenie na zapas, stosuj ok. 30 kg czystego składnika  ponad potrzeby pokarmowe do zakładanego plonu. Wtedy przez okres kilku lat (3-5 lat) podciągniesz wyniki i wyjdziesz z wartości niskich. W międzyczasie dbaj o wzbogacenie gleby o materie organiczną i próchnice.

Opublikowano

kisiel, sporo zależy od składu wapna jakie masz pod ręką aby mówić ile ton potrzebujesz. Znając mniej więcej ogólny skład nawozów wapniowych w PL będzie to w przedziale mniej więcej 3-6 t/ha

major_89 nie ma co się spieszyć z nawożeniem na zapas. Przypominam:

Odczyn_1.gif

doprowadzić pH do żądanej wartości, zrobić nowe badania i wtedy podejmować stosowne kroki.

Zwróć uwagę na zależność występującą w próbce Kisiela nr. 1 oraz 4. pH delikatnie wyższe i wycena fosforu od razu także lepsza.

Opublikowano

sprawdź czy oby na pewno to wapno jest blisko ciebie, czy samo ogłoszenie jest blisko a wapno już nie koniecznie.

Dla potrzeby wapnowania - potrzebne, gleba średnia musisz zastosować 3t/ha CaO. To z ogłoszenia zawiera 45% CaO więc musiał byś go zastosować 6,6 t/ha. Ono zawiera także Mg, a on też działa odkwaszająco, ale nie znamy reaktywności tego wapna a ona może być niska. Więc tak czy siak musisz dać 6t/ha

Opublikowano

mogę zastosować odrazu 6 ton ? strasznie dużo ;D jest jakieś wapno które by miało większą skuteczność stsując mniejszą ilość ? co sądzisz o granulowanym wapnie np; polcalk ? Pozdrawiam 

sprawdź czy oby na pewno to wapno jest blisko ciebie, czy samo ogłoszenie jest blisko a wapno już nie koniecznie.

Dla potrzeby wapnowania - potrzebne, gleba średnia musisz zastosować 3t/ha CaO. To z ogłoszenia zawiera 45% CaO więc musiał byś go zastosować 6,6 t/ha. Ono zawiera także Mg, a on też działa odkwaszająco, ale nie znamy reaktywności tego wapna a ona może być niska. Więc tak czy siak musisz dać 6t/ha

Opublikowano

Do ponad ilu? Do 7,1 może i tak nie wiem. Ale do 8,5 nie.

Opublikowano

Ja na jesień wziołem 2ha w dzierżawę , i po analizie gleby wyszło ze Ph 4.3, zawartość fosforu i potasu bardzo niska.Na głęboko zaoraną ziemie poszły 2 auta z rozsiewaczem wapna, potem agregat i zasiałem pszenice ( bez NPK) NPK pójdzie na wiosnę .PK pójdzie dolistnie a N doglebowo .http://images.tinypic.pl/i/00848/rlsbq5hwlcf1.jpg

dla mnie pomimo tak słabej ziemi pięknie wyglada, siana 230kg/ha

Opublikowano

No ładna pomyłka. I to ph 3,6 nie wiem czy prawdziwe, bo takie to pod ściółką w lesie świerkowym znaleźć można :D

Opublikowano

Dałeś dwa auta po 25 ton x2=50 ton wapna powiedzmy 50% co daje nam czystego składnika 25 ton  a do podniesienia ph gleby o 1 jednostkę wystarczą dwie tony czystego składnika. A wiec  z Pg gleby 4.3 aby podnieść do 7 trzeba by było dać niecałe 6 ton czystego składnika czyli tego twojego wapna 12 ton(50%) x2ha=24 tony czyli jedno auto by wystarczyło w zupełności . Wiec albo koloryzujesz z tą ilością albo straciłeś kase i nie przemyślałeś tego. I dawanie takiej dawki w jednym zabiegu tez niebyt sensowne takie dawki to w 2 nawet i 3 zabiegach było by ok. A pszenica jak pszenica .

Opublikowano

Wróżysz  z  fusów  - bo  nie napisał jakie  to było  wapno .

Co  ma  niby miec  50  % ? CaO ? 

Jeśli  CaO  50 %  założyć  i  reaktywność 50 % - to  czystego składnika  jak  to nazywasz masz  12,5 tony  - nie  25 ton ... 

Że  dawkę lepiej było podzielić - to  masz rację

Opublikowano

Np węglanowe Morawica 50 % reaktywność ponad 93 % no ale mniejsza z tym nikt nie wie co dał wie to tylko wróżby .

Opublikowano

Koledzy ile powinienem zasiać wapna na pole o ph od 5 do 5,3 .Pole jest po kukurydzy na ziarno ładne górki i glina .

Wapno zakupione to wersja kujawit 05.Chciał bym je zasiać ,jak trochę zamarznie gleba ,bo błoto jest straszne na polu .

kujawit-premium-tabela.png TYP wapno nawozowe węglanowe
odmiana 05 wapno nawozowe węglanowe
odmiana 04 parametry chemiczne CaCO3 (węglan wapnia) 80,34% - 89,27% 89,27% - 94,62% CaO (tlenek wapnia) 40% - 50% 50% - 53% Inne mikroelementy Miedz, Mangan, Cynk Miedz, Mangan, Cynk parametry fizyczne Przesiew < 2mm ok. 94% 100% Przesiew < 0,5mm ok. 54% 99% Przesiew < 0,125mm - 99% Barwa jasno szara/biała biała Wilgotność 0% - 5% 0,5%

Opublikowano

Bylo o tym juz. Znajdz tabele wapnowania. Znasz ph, kategorie gleby. I po tych info odczytasz ile misisz dac. Jak nie bedziesz potrafil odczytac z tabeli to najwyzej pisz.

Opublikowano

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwig8YWZ4-vQAhXDVxQKHfXTAQ4QFggcMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.wapna-nawozowe.pl%2Fkujawit.html&usg=AFQjCNF7fiknVnGkLfvHkgh5ojFlAFwAtQ&sig2=g7JxWLKrldcCsbROxNwT8Q

Odmiana  05  nie jest  zbyt  drobno  zmielona , więc  reaktywność  pewnie około 50 -60 % .Zawartość  CaO 40 -50 % 

Żeby  wyszło  z 1500 kg  CaO  na  ha trzeba  dać  ze  6 ton  wapna