Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No dlatego dam tego wapna teraz i na wiosnę przed gorczyca dam jeszcze obornika sporo 

A może przed gorczyca a po oborniku jakiś nawóz dać ? 

Azofoska czy coś ? 

Nie znam się dlatego pytam bo gnoju u mnie pod dostatkiem 

Opublikowano

Znajomy wczoraj rozsiał 25 ton świeżego wapna z cukrowni na 6 ha czyli ok 4 T/ha. Wapno ok 40% CaO. Pole było już zaorane na zimę.  Nie będzie to za duża dawka? Dziś za moją radą ma to jeszcze wymieszać gruberem z glebą a na wiosnę ma siać jęczmień. 

Opublikowano

Z tego co Mi wiadomo najpierw się glebę odkwasza podając jej Wapno Tlenkowe-węglanowe bądz dolomit naj gorsza opcja . A Dopiero jak jest unormowane Ph daje się wapno najcześciej węglanowe z magnezem bo dopiero wtedy dochodzi do skutecznego rozkłady Magnezu i poboru przez rośliny , tak mnie uczono i tak pisało w wielu książkach.

Opublikowano

Znajomy wczoraj rozsiał 25 ton świeżego wapna z cukrowni na 6 ha czyli ok 4 T/ha. Wapno ok 40% CaO. Pole było już zaorane na zimę.  Nie będzie to za duża dawka? Dziś za moją radą ma to jeszcze wymieszać gruberem z glebą a na wiosnę ma siać jęczmień. 

4t/ha wapna z cukrowni to dużo???

Kledzy szukam opini o wapnie tlenkowym ile można dac bezpiecznie na ziemie kl III jesli chodzi czy ciężka czy kella to typowo srednia. ph to od 4 do 5,5

Opublikowano

Nawet i 10t nie szkodzi http://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/nawozy/wapno-defekacyjne-prosto-z-cukrowni,53233.html

Opublikowano

Około 3 ton to max

ja planuje dawac 1,5t a czesciej do tej pory bałem sie jak ognia tlenkowego i dawałem weglan a ze nie ma prawie róznicy w ph po kilku latach dawania weglanu przyszedł czas na prube tlenu. po zniwach kupie skład takiego i bedziemy próbować

Opublikowano (edytowane)

Ok niki czyli w styczniu mógłbym sypać ale chyba na zamarznięte nie ma co wyrzucenie kasy w błoto  tylko czekać do wiosny jak woda w polu będzie ?

Edytowane przez bilibo
Opublikowano

ja planuje dawac 1,5t a czesciej do tej pory bałem sie jak ognia tlenkowego i dawałem weglan a ze nie ma prawie róznicy w ph po kilku latach dawania weglanu przyszedł czas na prube tlenu. po zniwach kupie skład takiego i bedziemy próbować

Kolego z których kopalń stosowałeś wapno, że nie dało żadnego efektu?

Opublikowano

Panowie okolice Bydgoszczy, Piły. Skąd zamawiacie wapno i jakie? Za Nordkalk Standard Cal proponują mi 120 zł/t. Szukam czegoś co mi szybko podniesie Ph z 4,5. Macie jakieś propozycje?

Opublikowano

W okolicy Bydgoszczy Piły, ogólnie na Kujawach Pomorzu są jakieś kopalnie wapna?? Ktoś coś wie na ten temat?

Opublikowano

Tak samo było u mnie Ph sie nie podniosło fakt rośliny rosły lepsze  ale Ph stało i stosowałem grubo ponad 4 tony na ha x2 razy czyli powinien być skok o minimum j 1 pkt Ph ale nic wapno było weglanowe . Teraz zastosuje wapno Polcalc testowo na działki Ph zbadane zobacze jaki bedzie efekt i wtedy napisze wam wymiernie czy bardziej opłaca sie walić wapno po 70 zł tona w ilościach po 4-7 tona na ha czy 1 tone za 430zł i czy coś drgnie Ph

Opublikowano

W sierpniu podnosilem swoje grunty orne Kredą z mielnika, na częsci działek rosną rzepak oraz zboża ozime, na częsci jest zaorane na zimę. Czy biorąc po drodze próbki z nowych pól mogę pobrać też i z tych wapnowanych ?  Czy jak na razie nie będę miał miarodajnego wyniku ?

Opublikowano

Tak samo było u mnie Ph sie nie podniosło fakt rośliny rosły lepsze ale Ph stało i stosowałem grubo ponad 4 tony na ha x2 razy czyli powinien być skok o minimum j 1 pkt Ph ale nic wapno było weglanowe . Teraz zastosuje wapno Polcalc testowo na działki Ph zbadane zobacze jaki bedzie efekt i wtedy napisze wam wymiernie czy bardziej opłaca sie walić wapno po 70 zł tona w ilościach po 4-7 tona na ha czy 1 tone za 430zł i czy coś drgnie Ph

Polcalc to również wapno węglanowe.

Wapno węglanowe granulowane POLCALC III GENERACJI to nawóz wysokoreaktywny o najwyższych parametrach odkwaszających i bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie. Produkt ten powstaje w skutek specjalistycznego przerobu skał wapiennych i jest zaliczony wg klasyfikacji opublikowanej w Ustawie z dnia 26 lipca 2000 roku do odmiany 04 i 05

Więc to nie jest żadna kreda tak jak piszą