Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

panowie a ktos brał wapno z kopalni kieleckich np jazwica z magnezem wapno co o tym powiecie dobre wapno godne polecenia ? ???

i drugie pytanie mam otoz mamy zamowione wapno z tejze kopalni i na tympolu co mamy je siac bedzie zaplanowane ze poplon tam ma byc i bedzie tam owies z gorczyca i pytanie takie kiedy te wapno rozsiac czy na rzycho i przetalerzowac i zasiac ten poplon ? czy jak poplon urosnie czyli ta gorczyca i na ta gorczyce posypac wtedy te wapno i gorczyce przetalerzowac i zaorac na zime czesc oraz na czesci pszenzyto zasiac po tym ??? jak bedzie lepiej

Opublikowano

ok wielkei dzieki za odpowiedz a dobre by bylo te wapno ktos stosował ? z jazwicy ma takie parametry granulacja 0,2 mm czyli granulacja dobra bo czym drobniejsze tym lepsze szybciej sie rozklada ?

CaO 32% -42%    MgO 8-15%    CaO+MgO 45-51% czyli dobre parametry by byly ?

tylko niewiem jaka odmiana wapna by była czyli z moich wynikow odmiana wapna by była 04 prosze o podpowiedzi  z gory dziekuje z a pomoc

Opublikowano

witam ! mam takie pytanie.... mam teraz 1 rok dzierżawy, posiałem tam mieszankę, gleba lekka ( pole na górce) przedsiewnie zastosowałem 600 kg/h wapna granulowanego magnezowo-węglanowe, pole nigdy nie widziało wapna i odczyn gleby jest bardzo niski pH 4,3..... jesienią chcę tam posiać pszenżyto ozime, a pod orkę dać obornik, czy mogę tam wysiać wapno zaraz po żniwach i za jakieś 1,5 miesiąca wywieść obornik ? Czy po prostu nie mieszać i wapno zastosować dopiero za rok, znajomy mi doradzisz że przy tak dużym zakwaszeniu najlepiej stosować 3-4 lata pod rząd wapno i wtedy gleba dojdzie do odpowiedniego poziomu, ponieważ zastosowanie dużej dawki jednorazowo może mieć odwrotny skutek.

Gość STIG0013
Opublikowano

Nordkalc Standard Cal po 113 netto za tonę --> Dobra cena czy targować się ?

Opublikowano

witam ! mam takie pytanie.... mam teraz 1 rok dzierżawy, posiałem tam mieszankę, gleba lekka ( pole na górce) przedsiewnie zastosowałem 600 kg/h wapna granulowanego magnezowo-węglanowe, pole nigdy nie widziało wapna i odczyn gleby jest bardzo niski pH 4,3..... jesienią chcę tam posiać pszenżyto ozime, a pod orkę dać obornik, czy mogę tam wysiać wapno zaraz po żniwach i za jakieś 1,5 miesiąca wywieść obornik ? Czy po prostu nie mieszać i wapno zastosować dopiero za rok, znajomy mi doradzisz że przy tak dużym zakwaszeniu najlepiej stosować 3-4 lata pod rząd wapno i wtedy gleba dojdzie do odpowiedniego poziomu, ponieważ zastosowanie dużej dawki jednorazowo może mieć odwrotny skutek.

Powiem Ci jak zrobił mój znajomy.  Miał wysiać 3 tony na ha według analizy gleby. Zaraz po żniwach wysiał 2 tony na ha. Na zimę orka. Na wiosnę gdy ziemia zaczęła z wierzchu rozmarzać i dało się wjechać traktorem tak aby nie rzucało na wszystkie strony rozsiał pozostała tonę. Może i robił robotę 2 razy ale wydaje mi się to sensowne bo wapno poszło jakby w całą warstwę orna  anie tylko na spód. 

Opublikowano

Błąd. Za kujawit płaciłem 88 brutto rok temu ale już tego wapna nie chce widzieć. Ciekawe czy jest możliwość dostania niewielkiej próbki do wglądu

Zmartwiłeś mnie kolego trochę tą opinią....

właśnie zamówiłem 2 auta po 76zł brutto u mnie....

generalnie wcześniej widział dobre opinie o tym kujawicie więc może Tobie się tak trafiło...

Mieszkam koło Poznania i u mnie głównym czynnikiem kształtującym cenę jest transport, a od nas wszędzie daleko i ceny węglanowego poniżej 110 nie widać...

Co innego mieszkać na śląsku czy w świętokrzyskiem, tam to sobie można przebierać w ofertach.....

Opublikowano

Zmartwiłeś mnie kolego trochę tą opinią....

właśnie zamówiłem 2 auta po 76zł brutto u mnie....

generalnie wcześniej widział dobre opinie o tym kujawicie więc może Tobie się tak trafiło...

Mieszkam koło Poznania i u mnie głównym czynnikiem kształtującym cenę jest transport, a od nas wszędzie daleko i ceny węglanowego poniżej 110 nie widać...

Co innego mieszkać na śląsku czy w świętokrzyskiem, tam to sobie można przebierać w ofertach.....

Miałem kujawit 4 lata temu i super wapno, trochę problem wysiać bo niemalże mąka, i problem jak zmoknie.

Opublikowano

a co powiecie o tym wapnie z kopaln kieleckich konkretnie z jazwicy ? dzis chcac sprawdzic te wapno wzialem troche go do sloika i zalalem woda i tak kilka razy to sporo zostalo takjakby kamyczkow i osadu to sa czyli zanieczyszczenia bo nie rozpuscilo sie w wodzie ?

Opublikowano

warchest - jeśli chodzi o wapno magnezowe to ostatni brałem z kopalni Żelatowa.... ładnie rozdrobnione siało się bdb...tego z jaźwicy nie znam...

Miałem kujawit 4 lata temu i super wapno, trochę problem wysiać bo niemalże mąka, i problem jak zmoknie.

A nie miałeś przypadkiem kujawitu premium? on jest mocno rozdrobniony.... tylko cena powala, prawie 200zł/t

Opublikowano

a te wapno kujawit to jest bez magnezu ? bo na drugi rok bede dawal wapno tez tylko ze bez magnezu wezme to dobre jest te wapno kujawit ? szybko dziala ? i jak wyglada cena takeigo samochodu ?

Opublikowano

warchest - jeśli chodzi o wapno magnezowe to ostatni brałem z kopalni Żelatowa.... ładnie rozdrobnione siało się bdb...tego z jaźwicy nie znam...

A nie miałeś przypadkiem kujawitu premium? on jest mocno rozdrobniony.... tylko cena powala, prawie 200zł/t

Nie to nie był premium bo ok 80zł/t wyszło. Zresztą premium to nawet piastem problem wysiać bo większość w powietrze idzie.