Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trzeba uzyskać jednostkową homologacje na naszą przyczepkę która jest wydawana w 3 miejscach w Polsce, czyli koszta rejestracji SAMa wzrosły. Dokładne informacje uzyskasz jak wpiszesz w google rejestracja przyczepy sam po 30 czerwca 2013.

w 3 miesjcach?

http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=12059

http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=14052

i tam pytać o szczegóły bo odkąd zniesiono SAM'a to przestałem się tym tematem interesować.

Opublikowano

Pytałem się diagnosty na SKP u mnie w szkole to powiedział że tylko dwa miejsca.Jak bym przyjechał swoją D-47 przed 30 czerwca do nich to by mi załatwili wszystko co bym chciał...

Opublikowano

Jest do kupienia przyczepa która mnie interesuje tylko jest problem.

Właściciel który ją kupił z poprzedniej firmy kilka lat temu jej nie zarejestrował. Umowa i dowód rejestracyjny jest.

Jak ją teraz prawidłowo zarejestrować bez problemów i dodatkowych opłat?

Opublikowano

Musisz mieć ciągłość umów czyli umowę firmy>obecny właściciel i obecny właściciel > ty. Poza tym jak niema OC to kup je w tym samym dniu co data na umowie z tobą by nie mieć kłopotów z funduszem. Potem obie umowy, DR i do wydziału komunikacji.

Opublikowano

wskażcie mi proszę czy mogę przerobić naczepę ciężarową na przyczepę poprzez domontowanie do niej osi z obrotnicą bądź wózka z siodłem, w taki sposób, aby stanowiły jeden pojazd? zasadniczo wózki do naczep stanowią osobny pojazd wymagający rejestracji, a koszt takiego wózka jest zbliżony do ceny używanej naczepy, dlatego chciałbym dorobić go we własnym zakresie

Opublikowano

wskażcie mi proszę czy mogę przerobić naczepę ciężarową na przyczepę poprzez domontowanie do niej osi z obrotnicą bądź wózka z siodłem, w taki sposób, aby stanowiły jeden pojazd? zasadniczo wózki do naczep stanowią osobny pojazd wymagający rejestracji, a koszt takiego wózka jest zbliżony do ceny używanej naczepy, dlatego chciałbym dorobić go we własnym zakresie

A kto Ci zarejestruje taki wynalazek?

Ludzie różne rzeczy robią po stodołach,ale o takim czymś nie słyszałem.

Przeważnie z naczep robią przyczepy Tandemy jednoosiowe ale jak je rejestrują to nie ma pojęcia.

Opublikowano

Kupujesz przyczepę nie dokumenty. Kiedyś na Tablicy było ogłoszenie o sprzedaży dokumentów, nowe dowody, zajerestrowane, gość miał tego masę.

Pisał że to nie jest karalne w Polskim prawie, pewnie za samo ogłoszenie nie karalne.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Panowie jak przerejestrowac d47a ciezarowa na rolnicza? bo juz nie wiem czytalem kilka postow i kazdy co innego pisze

Opublikowano

Musisz jechać na stację kontroli pojazdów, mówisz diagnoście że chcesz ją przerejestrować (dokonać zmian konstrukcyjnych ), on to udokumetuje , zrobi jej zdjęcia, wpisze w komputer i wystawi ci świstek. Musisz iść później do wydziału komunikacji oni wystawiają nowy dowód rejestracyjny i już. Oczywiście wiąże się to z kosztami. Robiłem to w swojej rok temu, pozdrawiam. :)

Opublikowano

Za nim pojedziesz na diagnostykę musisz mieć zaświadczenie z przedsiębiorstwa co przystosowało przyczepę do holowania za ciągnikiem.

Przedsiębiorstwo musi posiadać odpowiedni wpis PKWiU w swojej działalności,bez tego ani rusz.

Opublikowano

O jakim przedsiębiorstwie mówisz? Czym różni się ciężarowa od rolniczej w sposobie holowania? Widziałem i taką o taką i raczej moim zdaniem wielkich zmian tam nie było. Napisz coś więcej bo od dwóch dni posiadam właśnie d-47A zarejestrowaną jako ciężarowa.

Opublikowano

Ciężarowa od rolniczej rożni się możliwością ciągania drugiej przyczepy za nią. Czyli elementy dodatkowe w rolniczej to zaczep, gniazdo elektryczne z instalacją, gniazdo pneumatyczne z instalacją, gniazdo hydrauliczne z instalacją jeśli przyczepa wywrotka.

To jest główna różnica.

Czasem bywają masy, jak i rozmiar kół, ale nie powinny wpływać na zmianę przeznaczenia.

Opublikowano

ja ostatnio rejestrowałem przyczepke do auta.

To mi powiedzieli że jak bym teraz kupił przyczepke SAM to się już nie da zarejestrować od chyba roku takie pszepisy weszły.

A kupiłem Niewiadów , przegląd bezterminowy.

Kosztowało mnie tylko OC-30zł i tablice 121zł.

Opublikowano

Ciężarowa od rolniczej rożni się możliwością ciągania drugiej przyczepy za nią. Czyli elementy dodatkowe w rolniczej to zaczep, gniazdo elektryczne z instalacją, gniazdo pneumatyczne z instalacją, gniazdo hydrauliczne z instalacją jeśli przyczepa wywrotka.

To jest główna różnica.

Czasem bywają masy, jak i rozmiar kół, ale nie powinny wpływać na zmianę przeznaczenia.

A czy może mi kazać zmienić koła na balony? To byłaby chyba przesada bo przecież nie wpakuję 2 tyś w komplet kół a i tak balonowych nie toleruję.

Opublikowano (edytowane)

ja ostatnio rejestrowałem przyczepke do auta.

To mi powiedzieli że jak bym teraz kupił przyczepke SAM to się już nie da zarejestrować od chyba roku takie pszepisy weszły.

Trochę źle napisałeś i wprowadzasz w błąd ludzi. Jak kupisz już zarejestrowanego SAMa to normalnie przerejestrujesz. Obecnie też da się zarejestrować SAM ale są to sporo większe koszty, bo trzeba wyrobić w TDT lub ITSie homologacje jednostkową, dawniej wystarczył tylko przegląd w OSKP. Ile kosztuje nie wiem ale chodzą pogłoski o 3 kaflach w przypadku przyczepki lekkiej. Edytowane przez DK94
Opublikowano

Mi na okregówce mówili że SAM-a już nie zarejestruje, jako nowo kupionego lub zrobionego.SAM-a zarejestrowanego , tak, zarejestrujesz ale nie nowego.

Wiem bo się pytałem na okregówce.

Od roku już sie nie da.

Mówię to co mi powiedzieli, a jak jest naprawde to nie wiem , ale mysle że chłop diagnosta przecież by mnie nie cyganił. :ph34r:

Opublikowano

Dokładnie tak jest. Jeśli zrobisz sobie przyczepkę to już jej nie zarejestrujesz od czerwca ubiegłego roku. Jeżeli natomiast kupisz SAM-a który był już kiedyś rejestrowany i ma dowód nie koniecznie z aktualnym przeglądem to nie ma problemu. Ale wracając do tematu przyczep rolniczych to jestem na etapie zmiany D-47 z ciężarowej na rolniczą i z tym też nie ma żadnych problemów.