Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , panowie mam stara przyczepę Krone 5.7t w ładnym stanie bez kwitów potrzeba ja zarejestrowac czy w Szwajcarii do 25km na godzinę potrzebna jest rejestracja ? Pytam bo mógł bym umowę spisać ze szwagrem który tam mieszka 

Opublikowano

Jak na tą chwilę znalazłem tylko papiery(dowód rejestracyjny z OC i przeglądem, tablica rejestracyjna i tabliczka znamionowa) ale bez ramy itd. Gość chce 3,5tys., nie wiem czy to nie za dużo?

Opublikowano (edytowane)

Kolego wyrebski1, jestem w podobnej   sytuacji jak ty, w przeciągu dwóch tygodni o ile wszystko pójdzie  pomyślnie  to będę  po etapie rejestracji. Napiszę  jak sprawa będzie  wyglądać 😉 

SAM praktycznie  skończył  się bodajże w 2013 roku.

Edytowane przez pawi
Dopisanie
Opublikowano
Dnia 24.03.2024 o 14:56, wyrebski1 napisał:

Jak na tą chwilę znalazłem tylko papiery(dowód rejestracyjny z OC i przeglądem, tablica rejestracyjna i tabliczka znamionowa) ale bez ramy itd. Gość chce 3,5tys., nie wiem czy to nie za dużo?

1. cena kosmos, jeszcze 2-2,5tysia o ile młoda w papierach i wbita jako rolnicza-ciężarowa. 
2. jak wypłynie zakup papierów to masz nasrane w kartotece - potrzebne Ci to? W tym co podajesz to numer ramy nabijasz sam. Przy każdej głupiej kontroli policyjnej jak zajrzą to będą widzieć żeś karany.
Jak już tak chcesz to dogadaj się z sąsiadem co ma D47 że pożyczysz od niego tablice i już (w sensie wyrób sobie drugie takie za 25-40zł kolekcjonerskie). On jak coś niech mówi że pożyczył Ci i już. Ewentualnie jak masz już jedną D47 to zamów kopie blach i oby nie pojechały razem za ciągnikiem. I tak jeździć dopóki nie kupisz następnej D46 / D47.

Opublikowano

No tak miałem cały czas 2 przyczepy, a jeden dowód i zawsze jeździły osobno. Nawet miały swoje te same tablice, bo zgłosiłem, że zgubiłem i dostałem duplikat. Faktycznie ktoś może dopatrzeć się, że tylko papiery się kupiło?!

Opublikowano

w teorii? Nikt się nie dopatrzy jeżeli kupiec da papiery od przyczepy bezwypadkowej której jest właścicielem a nie kwity ma, tabliczkę ma, tablicę rejestracyjną też ale umowa z kim innym (może nie żyje, może toczy się przeciwko niemu sprawa komornicza).
Poza tym lepiej żeby pojazd nie brał udziału w kolizji (nie wiem jak to ustalić tak normalnie).
Wypłynąć może wtedy gdy Ty gdzieś chlapniesz lub gość się wygada (lub służby na nim siądą za grubszą sprawę i wyjdzie przy okazji). Zasada dwóch nas piło a ktoś podpierdolił. 

Opublikowano

Panowie a jakieś umowy na Duńczyka ? Da radę coś takiego zrobić czy szukać kwitów od polskiej ? Do tej mojej kronki 

Opublikowano
8 godzin temu, astrahxenon napisał:

Panowie pytanie zginął dowód rejestracyjny czy właściciel z tego dowodu może wyrobić duplikat bez ważnego badania technicznego ?

Telefon do wk i będziesz wszystko wiedzieć.

Ale w przypadku rejestracji ciągnika bez przeglądu to dostałem tablice próbne na przegląd. Tylko to było 5-6 lat temu od tego czasu mogło się wiele zmienić.

Opublikowano
Dnia 28.04.2024 o 20:07, astrahxenon napisał:

Dnia 28.04.2024 o 08:15, astrahxenon napisał:

Jedno co mi przychodzi do głowy to sprzedaż i spisanie danych z m-obywatela i kupujący remontuje i zgłasza zagubienie dowodu, ale czy kupujący odważy się na taki ruch 🤔🤔.

Opublikowano

Do tego jeszcze jaki to był dowód stary czy już z tych nowych i jakie tablice ma przyczepa czerne czy już białe. Bo majac stare tablice jak i dowód wiadomo jak tam były wpisywane te przyczepy aby potem zaskoczenia nie było że stała się nie rolniczą w nowych papierach :) 

Opublikowano

Dnia 28.04.2024 o 08:15, astrahxenon napisał:

Panowie pytanie zginął dowód rejestracyjny czy właściciel z tego dowodu może wyrobić duplikat bez ważnego badania technicznego ?

Wg mnie dadzą PC miekki DR a tam będzie podstawa prawna że wydany w celu wymiany DR (bo może być że dojazdu na badanie, rejestracji tymczasowej). No chyba że pojadą po bandzie i do miekkiego dadzą czerwone tablice dojazdowe ;)

Ogólnie to zadzwonić do WK, powiedzieć że pojazd popsuty i jest chętny go kupić ale DR zaginął - wydają chyba kwit ze idzie to zarejestrować coś mi się zdaje choć tematy stare jak dla mnie bo unikam ostatnio WK. No i czy kupujący to weźmie wtedy?

Opublikowano
Dnia 3.04.2024 o 21:38, wyrebski1 napisał:

Ok, to czekam na informacje co jak 😀

Właśnie  odebrałem twardy dowód  z urzędu.  Aby zarejestrować swoją  przyczepę  potrzebujesz  dowód  rejestracyjny no i umowy czy to sprzedaży  czy darowizny. 

Zobacz czy w domu nie posiadasz  starego dowodu rejestracyjnego od tej przyczepy który wygląda tak:allegro- dowód rejestracyjny kolekcjonerski przyczepy. Potem  zobacz czy gdzieś  w garażu  nie leży  tabliczka i tablica od tej przyczepy( logicznym  jest że musi być  to czytelne tak jak w dowodzie). Potem spisujesz z ojcem/dziadkiem, zależy  kto jest obecnym właścicielem umowę  darowizny pojazdu( darowizna jest wolna od podatku gdzieś  w granicy 36 000 zł więc  nie zapłacisz  nic w skarbowym). Jeśli  w dowodzie  widnieje firma/instytucja,  to zapytaj obecnego  właściciela  czy nie ma gdzieś  przypadkiem  starej faktury zakupu- ty w WK musisz  mieć  ciągłość.  Jeśli jesteś  już  właścicielem  przyczepy to udajesz  się  wykupić  OC z dniem nabycia.  Potem jedziesz  na przegląd, ( jako że  większość  takich przyczep nie widnieje w systemie to niema jej w Cepik. Diagnosta musi wprowadzić  ten pojazd albo wykonać  badanie  w trybie awaryjnym. Gdy posiadasz  już  komplet dokumentów i pozytywny wynik badania   to udajesz się  do WK. Jeśli  ta przyczepa  jest ciężarowa  to musisz powiedzieć  pani w okienku że  będą  zmiany  konstrukcyjnie i żeby  nie zamawiała twardego dowodu. Następnie  odbierasz swoją  przyczepę  z warsztatu który wykonał  zmianę z ciężarowej na ciężarowo-rolniczą, wystawi "Oświadczenie  o zmianach konstrukcyjnych" i z tym znowu na dodatkowy  przegląd,  tam diagnosta  opisze  zmiany i porobi zdjęcia pojazdu  po zmianach. Z tymi dokumentami udajesz  się  znowu do WK.  

Co do warsztatu  który ma prawo  wykonywać  zmiany zawsze warto pytać  w tych co działają  przy okręgowej  stacji, nie każdy ma odpowiednie  pkd.  To samo jeśli  chodzi o diagnostów- musi być  kumaty  bo większość  powie że  się  nie da, przed  nabyciem  pojazdu  weź  dowód  i popytaj  w okolicy, moja ostatni raz przegląd  miała  w 2003r i w cepik  jej nie było. 

Myślę  że  napisałem to dość  jasno  ;)😉