Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

słuchacjcie czy ktoś z was stosował RSM w rzepaku jesienią?
Ostatnie lata albo dawaliśmy mocznik pod siewnik albo na 3-4 liściu rzepaku szła saletra.

W tym roku kupiłem RSM i się zastanawiam czy nie byłoby lepiej gdybym precyzyjnie podał ze 35-40kg N w postaci RSM.
Dwie obawy?

1. czy nie spale małych roślinek rzepaku?
2. czy jeśli podam rsm na 3-4 liściu to nie będzie on działał zbyt długo?

Ile realnie bedize działał rsm w rzepaku? miesiąc? 1.5? 2? od momentu podania?

Sąsiad też w zeszłym roku zastosowal doglebowo RSM i miał piękny rzepak. 

Opublikowano
4 godziny temu, yacenty napisał:

słuchacjcie czy ktoś z was stosował RSM w rzepaku jesienią?
Ostatnie lata albo dawaliśmy mocznik pod siewnik albo na 3-4 liściu rzepaku szła saletra.

W tym roku kupiłem RSM i się zastanawiam czy nie byłoby lepiej gdybym precyzyjnie podał ze 35-40kg N w postaci RSM.
Dwie obawy?

1. czy nie spale małych roślinek rzepaku?
2. czy jeśli podam rsm na 3-4 liściu to nie będzie on działał zbyt długo?

Ile realnie bedize działał rsm w rzepaku? miesiąc? 1.5? 2? od momentu podania?

Sądzę, że jeśli dałbyś RSM to nie byłoby problemu ponieważ tak jak ktoś wcześniej napisał jeśli zrobi się zimno to proces hydrolizy się znacząco spowolni, co za tym idzie zmaleje ilość formy azotu którą rzepak będzie mógł pobrać. Nie powinno być problemu z przezimowaniem. Jednak w tym przypadku martwi mnie inny problem. Jeśli polejesz RSM po młodych roślinach możesz go poparzyć przez co może być bardziej podatny na grzyba. Ja bym chyba tego nie robił. Jak upalimy liścia albo dwa to mamy mniejszą rozetę z którą wchodzimy w zimę. 

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Mądre pisma radzą nie dawać formy saletrzanej przed zimą na rzepak 

pare razy dawałem saletre na rzepak na 4 liściu i najmniejszych problemów nie było :P ale my Dolny Śląsk i zima u nas przychodzi końcem grudnia.

Czekam na deszcz i ogień przed deszczem

Opublikowano
jahooo napisał:

Mądre pisma radzą nie dawać formy saletrzanej przed zimą na rzepak 

Dlatego ja uzupełniam rsm em A reszta idzie w moczniku przed siewem. Rsm pełni też funkcje stabilizatora doglebówki.

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, 20CBR12 napisał:

Wiem że to musztarda po obiedzie teraz ale dobry pomysł na przyszły rok, czy to zostawić swój obornik czy pomyśleć o wymianie za słomę ot...taka rada

u nas nie ma z kim :) hodowle to my w zoo ogladamy

1 godzinę temu, jahooo napisał:

Jak dasz jej bakterie , azot i czas, to zmieni się w próchnicę.

w tym roku dałem tylko wapno i od razu npk

Opublikowano

Panowie jak podejść do regulacji jesiennej rzepaku. Z reguły robiłem 1 zabieg ale chciałbym sie dowiedzieć czym regulujecie jak robicie to dwukrotnie???

Znajomy radzi mi aby na 4 liść pojechać Tebukonazolem 0,7 + CCC 0,6  i później jak bedzie wymagana korekta 6-8 liści Tebukonazol + Caryx lub sam Caryx jak się już mocno ochłodzi

Co wy na to ewentualnie co proponujecie???

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v