Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 godzin temu, Johny6800 napisał:

co zrobić z bardzo gęstym rzepakiem? ustawiony siewnik był tak że miało wystarczyć wszystko na 5 ha a wysiało na 1 ha :/ tylko bez głupich komentarzy bo pomylić się kazdemu może:/

Kultywator na wąskich łapach wymontować część łap. Jak powschodzi w poprzek drapnąć.

Opublikowano
20 godzin temu, Zapracowany napisał:

Jak już to poli 6 bardziej zbilansowana

ja też stosuje POLI...6 - kupowałem w sobotę i była wyjątkowo świeża 12.08.2019 produkcja  - brak begów - ale obniżyli cene na worki niestety trochę więcej roboty ale 5 ton jakoś się przesypało

Opublikowano
Dnia 16.08.2019 o 12:54, Audi213 napisał:

Przyszedł i Duke. Waga 6.63 MTN 4.3 siła kiełkowania 98%. Znowu w tym roku będzie zabawa w ustawianie Poznaniaka.

IMG_20190816_121150.jpg

Masz kółka wysiewajace do drobnych nasion? Powodzenia 

Opublikowano
15 minut temu, Mecha napisał:

Masz kółka wysiewajace do drobnych nasion? Powodzenia 

Mam kółka, ale dodaje nawozu startowego który się miesza z nasionami i dużo lepiej ustawić dawkę wysiewaną. Rok temu wysiewałem 1.8kg rzepaku siejąc 8kg na ha. Wschody praktycznie co do jednego się zgadzały jak były warunki.

• Like 1
Opublikowano
23 godziny temu, Zapracowany napisał:

Jak już to poli 6 bardziej zbilansowana

Zależy dla kogo wg zasobności moich pól to lepiej mi pasuje 8 bo potas mam bardzo wysoki a fosfor średni no i ma wiecej siarki i fosforu własnie a. To najdroższy składnik nawozów więc jak co komu.

Opublikowano
17 minut temu, Audi213 napisał:

Mam kółka, ale dodaje nawozu startowego który się miesza z nasionami i dużo lepiej ustawić dawkę wysiewaną. Rok temu wysiewałem 1.8kg rzepaku siejąc 8kg na ha. Wschody praktycznie co do jednego się zgadzały jak były warunki.

Jakiego masz poznaniaka że masz problem z wysiewem samych nasion bez dodatków?Siałem Duke jednostka 6.6 kg i nie było problemu .Siewnik z 2003 roku czerwony Poznaniak c3

Opublikowano
16 minut temu, BENNY82 napisał:

Zależy dla kogo wg zasobności moich pól to lepiej mi pasuje 8 bo potas mam bardzo wysoki a fosfor średni no i ma wiecej siarki i fosforu własnie a. To najdroższy składnik nawozów więc jak co komu.

W takiej sytuacji może warto podziałać fosforanem amonu pod orkę...

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, slawek2209 napisał:

Jakiego masz poznaniaka że masz problem z wysiewem samych nasion bez dodatków?Siałem Duke jednostka 6.6 kg i nie było problemu .Siewnik z 2003 roku czerwony Poznaniak c3

Oj Poznaniaka mam starego. Musiałbym tabliczkę zobaczyć, i w takim wypadku tyle nie posieje.

Opublikowano
2 minuty temu, ASZv3 napisał:

W takiej sytuacji może warto podziałać fosforanem amonu pod orkę...

U mnie taka praktyka od lat wieloskładnik tylko pod orke i przy suszach to się sprawdza

• Like 1
Opublikowano

Ja swój rzepak już zasiałem 17.08 . Jednostka ważyła 11,5kg  i wysiała się na 2,8ha, więc ciut powyżej normy

Siewnik ustawiałem bez wkładek do drobnych nasion - da się, tylko mniejszy zakres biegów do dyspozycji. Wilgoci sporo, liczę na dobre i równomierne wschody.

Opublikowano
1 godzinę temu, Audi213 napisał:

Oj Poznaniaka mam starego. Musiałbym tabliczkę zobaczyć, i w takim wypadku tyle nie posieje.

Da się,da😂ja mam Poznaniaka 2 na łańcuszkach jeszcze i w tym roku siałem Umberto kws i ustawiłem na 2,5 kg i tyle mi wysiał😜trzeba tylko dobrze zastawki ustawić jak na zdjęciu im niżej tym mniej posieje.oczywiscie do drobnych nasion rolki,A1 zmniejszony

IMG_20190814_174042.jpg

IMG_20190814_172039.jpg

IMG_20190814_174050.jpg

Opublikowano (edytowane)

Ja siałem z wywalonymi redlicami i rolkami do drobnych nasion i zmienionym łańcuchu. Zostało 10 redlic odstęp zrobiłem średni 25-27cm i wyszło dokładnie 1.8kg , tyle ile miałem zaplanowane. W tym roku też będę ustawiał z nawozem bo jest łatwiej, tylko że mam dwie odmiany i będzie więcej ustawiania bo różne MTN. W tamtym roku byłem bardzo zadowolony, pomimo wysiłku żeby ładnie ustawić.

Edytowane przez Audi213
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v