Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

To w sumie ile racjonalnie gram boru powinienem podać do tej fazy? 

Przy zdwuzabiegowej grzybówce w jakiej fazie wykonuje się T2? 

Wczoraj bardzo ciepło i pojawił się nalot słodyszka. Nawet po 5szt się zdażało na roślinie. 

Edytowane przez piotrols
Opublikowano
12 godzin temu, Jarek22B napisał:

Ostatni w fazie zwartego zielonego pąka

Sugeruję doczytać i pogłębić wiedzę zanim wprowadzimy innych w błąd.  

• Like 1
Opublikowano

ze względu na zapowiadane ochłodzenie na części przyspieszyłem grzybówkę 1l tebukonazolu 250 (dzisiaj ciepło i bez wiatru, na noc nadają 6+ i jutro ciepło)

rzepak rożnej wielkości od 7 do 12 cm - czego mogę się spodziewać??? na tym mniejszym nie zadziała regulujaco czy może go za mocno przyhamuje???

nie chciałem czekać bo ochłodzenie nadają do przyszłego czwartku więc zapewne by przerósł, chyba że się mylę albo pogoda się nie sprawdzi

Opublikowano (edytowane)

Ja podobnej wielkości rzepak potraktowałem dziś 0,3l toprex plus 0,3l tebukonazol , zda to egzamin ?

Widzę, że pęd zaczyna się piąć w górę z rozety

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
22 minuty temu, tommy66692 napisał:

Ma ktoś rzepak odmiany quartz? Kurde u mnie to on tak mozolnie rośnie niby korzeń jest fajny ale jakiś taki w tyle w porównaniu do reszty 

Ja mam, potwierdzam mozolny jest, u mnie strzelił już w pąk i przez kilka dni przegonił inne w okolicy

Opublikowano
1 godzinę temu, tommy66692 napisał:

Ma ktoś rzepak odmiany quartz? Kurde u mnie to on tak mozolnie rośnie niby korzeń jest fajny ale jakiś taki w tyle w porównaniu do reszty 

Tym się nie przejmuj,quartz ma tą samą genetyka i jest jakby to nazwać następcą kadore,jest bardzo podobny do niego,kolega z kwsu nawet pytałem i tak mówił i na to wychodzi,więc późno kwitnie (na mrozki to akurat plus) i mozolnie idzie,miałem tak 3 lata jak kadore sieje,najpóźniej kwitł ale szybko i intensywnie,moment i po płatku było,ale wcześnie wg innych młócony.

Opublikowano

Ja mam 40ar quartza bo mi zbrakło nasion i od znajomego kupiłem, to mógłbym powiedzieć że na tle Sherlocka i Monolita wygląda najlepiej, ładna rozeta idzie ostro w góre teraz dziś dostał Toprex 0.5l.

Opublikowano

Panowie wiem ze trochę przy wcześnie ale co polecacie w tym sezonie na opadanie płatka (tylko nic z tebukonazolem bo poszedł jesienią z caryxem i na 1 zabieg na wiosnę)?

Znajomy polecił mi Dafne 0,5l ( difenokonazol ) + azoksystrobina 0,5l - stosował ktoś?

No i Pictor też raczej nie wchodzi w grę bo rzepaki nie rokują najlepiej (dalej u mnie susza).

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v