Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie potrafisz sobie pomnożyć-weż kalkulator,ja kupiłem saletre po 800 inni po 1200

Opublikowano

Na 1 dawkę na rzepak dałem 300kg/ha saletrosanu 26 i planuje jeszcze dać 400kg/ha yarej 27%N aby uzupełnić do 186kgN/ha. I mam pytanie, lepiej podzielić na dwie dawki po 200kg czy za jednym razem wysiać? 

Opublikowano

a co powiecie na to ? dzis tata rozmawiałz pewnym duzym dobrym rolnikiem i ten powiedział ze rzepak on sieje co kazda rurke i ma piekny rzepak , a u nas zawsze sialismy co 2 rurke , to co lepiej siac co kazda i gesciej czy jak ? 

Opublikowano

tzn jak gesciej sie zasieje to wtedy jest ładniejszy bo czy susza czy cos slabe wschody moga byc i lipa sie robi , sialem mieszance i w tym roku tez jest mieszaniec ale gesciej zasiany niz powinno i jest ok , przychodza takei dizwne lata ze susze itd i te wschody sa kiepskie wiec mysle czy nie powrocic i jak kiedys siac populacyjne odmiany i wtedy gesciej i bedzie ok sasiad co sieje swoim rzepakiem to gesciej zasiewa i ma wscody dobre a plony powyzej 3 ton czyli zle nie jest no ja z mieszanca mam zawsze okolo 4 ton z ha , a czy ktos siałrzepakiem mieszancowym ze swojego zbioru  ?

Opublikowano

Siew mieszańca ze swojego zbioru to strzał w kolano. Odmiany te są heterozyjne i plonują najlepiej w pierwszym roku, w kolejnym pokoleniu plon spada. 

I za gęsto też nie można posiać. Sam mam jeden kawałek gęściej posiany i jest gorszy od reszty. Słaby system korzeniowy i brak miejsca do rozbudowania pędów bocznych to minusy gęstego siewu. 

Opublikowano

własnie czytalem kiedys ze mieszanca nie mozna siac juz swoim nasionem tylko myslalem ze moze ktos juz tak robil i bylo ok to bym tez tak zrobił ale jak nikt nie ma takich doswiadczen to ryzykował nie bede , no dobra jak mieszancem siac nie mozna a centrale jakso to rozmnazaja  ?

Opublikowano
8 minut temu, Aroo22 napisał:

Siew mieszańca ze swojego zbioru to strzał w kolano. Odmiany te są heterozyjne i plonują najlepiej w pierwszym roku, w kolejnym pokoleniu plon spada. 

I za gęsto też nie można posiać. Sam mam jeden kawałek gęściej posiany i jest gorszy od reszty. Słaby system korzeniowy i brak miejsca do rozbudowania pędów bocznych to minusy gęstego siewu. 

wiem ze za gesto nie jest za dobrze siac ale u nas tak ostatnie kilka lat sie zrobilo ze jak czas siewu rzepaku to straszna susza jest i jak gesciej sie zasieje to cos powschodzi , a jednego roku zasialismy tak przepisowo te mieszance ze normy zanizone to pozniej slabo to powschodzilo i pozniej jeszcze zima przerzadila i do likwidacji bylo wszystko i straszna lipa 

3 minuty temu, jahooo napisał:

Ja sieję w rozstawie 26cm, w ubiegłym roku wysiałem 2,2kg/ha i nie jest wcale rzadki, a norma miała być 3,1 ale wyszło mniej.

tak jak jest w miare wilgotno to jest dobrze a u nas tak od kilku lat sie zrobilo ze deszcze przechodza w okolicach a tutaj nasz region mijaja i w susze straszna slabo t owschodzi . a ty siejesz samym siewnikiem czy siewnik z agregatem ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, warchest napisał:

własnie czytalem kiedys ze mieszanca nie mozna siac juz swoim nasionem tylko myslalem ze moze ktos juz tak robil i bylo ok to bym tez tak zrobił ale jak nikt nie ma takich doswiadczen to ryzykował nie bede , no dobra jak mieszancem siac nie mozna a centrale jakso to rozmnazaja  ?

Kolego, mieszańce tworzy się z krzyżowania linii wsobnych

Opublikowano

Ja w tamtym roku siałem wszystko swoją kugą i gdyby była lepsza ochrona i więcej azotu to na luzie 4,5 tony bym wyciągnął, tak to troche się oszczędzało i wydała w tamtym roku 4 tony, tylko trzeba pamiętać, że nie można siać mieszańca drugi rok po centrali, w tym roku też zostawiałem część swojego i tylko dwie jednostki na kolejny sezon. W pierwszym roku po centrali macie tylko 5% porażenia czyli nic za to już w drugim 50 % i trzeba się pilnować. To że nie można siać mieszańca jest jednym wielkim mitem.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

19 minut temu, Mich9 napisał:

Ja w tamtym roku siałem wszystko swoją kugą i gdyby była lepsza ochrona i więcej azotu to na luzie 4,5 tony bym wyciągnął, tak to troche się oszczędzało i wydała w tym roku 4 tony, tylko trzeba pamiętać, że nie można siać mieszańca drugi rok po centrali, w tym roku też zostawiam swój i kupuje tylko dwie jednostki mieszanców na kolejny rok.

Baju baju jesteś w raju, uważaj żebyś 5 nie przekroczył , tylko nie zapomni napisać z jakiego areału, pewnie  3 hektary. Mieszańce tworzy się w celu uzyskania najlepszych cech z kilku odmian. w drugim roku dochodzi do rozszczepienia poszczególnych alleli danego genu. Mówiąc prościej. Każda odmiana z której robi się mieszańca ma również złe cechy. W drugim roku zamiast dobrych będziemy uzyskiwać te gorsze cechy niepożądane, nawet takie jak podatność na patogeny, wadliwy rozwój rzepaku  

Edytowane przez szaman1
Opublikowano

A jak to jest że przy siewie rzepaku co dwa lata w technologi orkowej mamy  nawet polowe samosiewów które mogą pochodzić o F1. Jak to wpływa na plon??

Opublikowano

Mogę ci wysłać fakturę niedowiarku z 10,80 42,65 tony, jesienią tebu i ccc wiosną poszedł mepik z tebu i odżywki, na płatka plochloraz i strobiluryną ,pole od 2 do 4b na górce spalony a na dole idealny, ogólnie wywaliło go przez mepik bo to jest syf do skracania no i zwierzyna dołożyła swoje, gadka że nie można siać mieszanców w pierwszym roku jest tylko dla handlowców aby je kupować, i firmy miały zbyt, teraz mam ten dwu letni rzepak i posiałem resztę co została, na razie wygladem i grubościa i pokrojem rośliny wygrywa z zakupionymi mieszańcami z agrii.

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

agregat na ciężkiej bronie i tego samego dnia siew siewnikiem

nie wzruszam gleby na więcej niż 8-10cm po orce

a jakim ciagnikiem siejesz ? bo ja to teraz sieje zetorem forterra 9641 i sam siewnik i mysle czy jakbym agregat do siewnika kupil to moze lepiej by bylo tzn równiej i moze wschody lepsze by były 

Opublikowano

Mam w tym roku również około 0,6 ha Kuga z własnych nasion. Siła kiełkowania była 93 % zasiałem jej 4 kg/ha nie mierzyłem MTN. Dlaczego własne zasiałem, zabrakło mi kupnych tak jednostki przypasowały. Obserwując oryginał jak i własne nasiona jesień wiosna nie ma żadnej różnicy oprócz tego że własny jest minimalnie gęstszy. Własną Kuge zaprawiałem Prestige + Dursban. Jutro wstawię zdjęcie jak uda mi się na pole zajechać.

Opublikowano
1 godzinę temu, szaman1 napisał:

Baju baju jesteś w raju, uważaj żebyś 5 nie przekroczył , tylko nie zapomni napisać z jakiego areału, pewnie  3 hektary. Mieszańce tworzy się w celu uzyskania najlepszych cech z kilku odmian. w drugim roku dochodzi do rozszczepienia poszczególnych alleli danego genu. Mówiąc prościej. Każda odmiana z której robi się mieszańca ma również złe cechy. W drugim roku zamiast dobrych będziemy uzyskiwać te gorsze cechy niepożądane, nawet takie jak podatność na patogeny, wadliwy rozwój rzepaku  

Jakie znaczenie ma w tym przypadku areał zasiewu?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v