Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, galan99 napisał:

Zeszłym roku wegetacja ruszyła w Kwietniu dopiero a teraz mamy 14 Marzec wegetacja dawno ruszyła jest różnica czy nie .

Dla mnie nie ma bo i tak zakwitnie jak co roku. Azot poszedł w lutym.

Edytowane przez Tomek90
  • Like 1
Opublikowano
7 minut temu, staszek131415 napisał:

Czyli żniwa w czerwcu?

Żniwa rzepaku przypadali w Zamojskim na 10 Lipiec jak teraz wegetacja ruszyła , jak spóźniona wiosna to w Sierpniu nawet 5 razem z pszenica .

Opublikowano
11 minut temu, galan99 napisał:

3 tygodnie to jest pewne że ruszyła i na wschodzie polski .

Jeśli pogoda utrzyma się jak dziś jest 14 marzec a ma być cieplej strona 805 to pogadamy czy będzie kwitł czy nie 20 kwietnia .

Na razie z tego co patrzyłem w pogodę długoterminową to do końca marca ma być większość dni z temperaturą w ciągu dnia maks 10 stopni ale oczywiście one mogą się nie sprawdzić. Dziś to też tak szczerze za ciepło nie jest.

Opublikowano
11 minut temu, Macius napisał:

Czym robicie T1?  Ja myślę dać 1l tebukonazolu i 0,4 caryxu 

0.8 caryx 0.8 tarcza łan 0.25 stabilan

Opublikowano
3 minuty temu, loquito napisał:

Ten stabilan przy tej dawce Caryxu to w jakim celu, bo Caryx na regulacje wzrostu.

regulacja wzrostu

Opublikowano
31 minut temu, Macius napisał:

Czemu chcesz go tak mocno skròcic? 

Czemu mocno caryxu powinno sie dac 1,4 l na wiosne nadrabiam to stabilanem a tarcza lan. dodatek od grzyba znam kolege co pryska rzepak modusem probowalem rok temu na jesien maly kawalek i bylo ok ale jakos sie boje. 

Opublikowano

Wy się martwicie żeby nie popalić herbicydami bo idzie do góry a ja się cieszę, że mój zaczął odbijać.. jakieś błędy na jesieni popełniłem bo to pole jest jakie jest i w jednym miejscu jak się wydaje, że jest fajny to w innych gdzie się nie chodzi to widać właśnie teraz jaki był.. i mszyca pewnie, może odmiany średnio dobre na mój region, może niepotrzebnie drugi raz skracany.. ehh, ale chyba jednak zgłoszę do ubezpieczyciela, bo są cienkie miejsca z obsadą, może parę zł się zwróci 😉

IMG_20190314_094719.jpg

IMG_20190314_094700.jpg

IMG_20190314_094655.jpg

IMG_20190314_094651.jpg

Opublikowano

bo planuje w tym roku posiać na próbe rzepak tak z 1,15 ha. Teraz sieje pszenice i soje gdzie pszenica jest na większym areale i plauje wprowadzić też rzepak. Wiem że przeważnie są jednostki na 3 ha a 1,5 ha jakoś mało słyszałem

Opublikowano

Bo to są jednostki gratisowe od handlowców. W sklepie powinno się tu także dawać w gratisie przy zakupie większej ilości jednostek.

Nie raz dostawałem i zawsze w gratisie.

Caramba 1l w tym roku.

Opublikowano (edytowane)

A tak z ciekawości ile wam wychodzi cały nakład bez roboty,maszyn i ropy na hektar w rzepaku i jaki plon średnio przy tym osiagacie. Bo czytam na internecie fachowe kalkulacje to jakiś kosmos wychodzi

Edytowane przez Macius
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v