Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

lepsze dziury niż nornice i inne gryzonie podobno jak są dziury gleba lepiej się nagrzewa i więcej wody piję tak pisali o jakimś poplonie na zimę , chyba rzodkiew oleista to była 

Opublikowano
32 minuty temu, Siemanr1 napisał:

W jakimś artykule pisali że można powsadzac  jakieś  kije ,żeby naturalny wróg gryzoni mógł na tych że kijach czy też palikach siąść i polować z góry.Chodzi oczywiście o ptaki-sowy, jastrzębie itp

O tych tyczkach Czajkowski mówił przy uprawie Strip till.

Opublikowano
Dnia 6.03.2019 o 22:44, Bartek933 napisał:

Już wole tą nornice niż dziury

A nornice dziur nie robią ?

U nas na wschodzie jeszcze nie wszyscy rozsiali pierwszą dawkę azotu mimo tego ze warunki (poza okresowym wiatrem) juz tydzien czasu idealne . 

Za okolo tydzien zapowiadają zalamanie pogody ochlodzenie i opady sniegu - ciekawe czy uda się rozsiac drugą dawkę w terminie .

Opublikowano
1 godzinę temu, pawlus224 napisał:

A nornice dziur nie robią ?

U nas na wschodzie jeszcze nie wszyscy rozsiali pierwszą dawkę azotu mimo tego ze warunki (poza okresowym wiatrem) juz tydzien czasu idealne . 

Za okolo tydzien zapowiadają zalamanie pogody ochlodzenie i opady sniegu - ciekawe czy uda się rozsiac drugą dawkę w terminie .

no właśnie i ja jadę z całością dzisiaj i jutru w niedzielę ma padać więc ładnie się wchłonie

Opublikowano
33 minuty temu, kellyq napisał:

Przespaliście panowie, z rana nie było wiatru, włókninę rozkładałem ;)

Ale rośliny były bardzo mokre bo padało w nocy

Opublikowano
10 minut temu, matek89121 napisał:

chyba te 500 saletry to trochę za duzo w jednej dawce

rzepak pomyli ze zima wrociła 😀

Ziemia jest 2 klasy ciężka , na piaszczystej podzielę

• Root Admin
Opublikowano

w mojej ocenie wszystko zależy od nawozów jakich używasz, zarówno w 1 dawce jak i 2.
U nas leci Saletrosan na 1. strzał to na drugą dawkę poleci saletra. Saletra działa szybko. generalnie tak daje żeby było miesiąc przed kwitnieniem a ze kwitnie 25 kwietnia i saletra się rozkłada jakiś tydzień to saletra poleci w okolicy 15-20 marca. Tak więc jeszcze pare dni mamy. Może wiatry się uspokoją to wtedy będziemy celować w jakies okno pogodowe

• Like 1
Opublikowano

właśnie planowałem sobie że może w przyszłym tygodniu bym poleciał z drugą dawką ,na pierwszy rzut poszedł sulfan 300kg na drugą dawkę idzie super start także 300kg

Opublikowano

No ja dałem na 1raz saletrosan 300kg, ale rzepak tak tragicznie wygląda po zimie, że jeszcze tak nie miałem. Jakbym żył bez okularów to pewnie bym to orał. 😄.

Ale widać, że coś zaczyna odbijać.. mam w planie dać rsm32 250-280l, ale czy dawać już? Czy może dać teraz część tego rsmu np 150l, a za tydzien-dwa jeszcze saletry ze 150kg? Azotu i tak mi coś będzie brakować i na coś będę musiał dokupić.. ktoś coś podpowie? Miałbym chęć jutro wylać to i miałbym temat zamknięty

Opublikowano

U mnie też część wyglada słabo więc zrobiłem 200 saletrosanu i 200 saletry na pierwszy strzał żeby troche zwiększyć część NO3, jak zregeneruje rozete to odrazu dostanie mocznikiem i pod koniec marca druga dawka saletrosanu i saletry (ewentualnie saletrosan tydzień wczesniej niż saletra). Trochę się ociepliło i bardzo ładnie się regeneruje, nawet te kikuty kompletnie bez lisci.

Opublikowano

Planujecie drugą dawke azotu w rzepakach w przyszłym tygodniu? Jakby nie patrzeć to jak damy drugą dawke za tydzień to zakończymy nawożenie około 6 tygodni przed kwitnieniem oczywiście zależy jaka będzie pogoda za tydzień ale ja chyba pójdę z drugą dawka 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v