Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niby sporo azotu glebowego ale on od razu nie jest dostępny, zanim ziemie "odda" go to trochę musi się ocieplić, teraz jedynie zadziała to co wysiane o ile zdąży się przemieścić w okolice korzeni, a patrząc na pola bez kolein w połowie lutego może być z tym słabo

Najlepiej szybki azot oddaje sytuacja z przed kilku lat gdzie część posiała i przyszedł śnieg, ci co nie posieli twierdzili że popłynie i nie zadziała, efekt po zejściu śniegu każdy zna i ten spóźniony nie nadgonił już nigdy

• Like 2
Opublikowano
39 minut temu, staszek131415 napisał:

Ale za to mają potężny system korzeniowy iszybko pobiorą azot

Idealnych plantacji z małymi uszkodzeniami korzeni wiele nie ma. :) Robactwo jesienią zrobiło wiele szkód...

Opublikowano

Ja na N poczekam siarczan i sól rozsiałem rzepak ruszył mocno widać po młodych liściach a w piątek ma być przymrozek u mnie - 7 w nocy rzepakowi który ruszył nie zaszkodzi troszkę duży ten mrozik 

Opublikowano
3 godziny temu, renovoltage napisał:

Niby sporo azotu glebowego ale on od razu nie jest dostępny, zanim ziemie "odda" go to trochę musi się ocieplić, teraz jedynie zadziała to co wysiane o ile zdąży się przemieścić w okolice korzeni, a patrząc na pola bez kolein w połowie lutego może być z tym słabo

Najlepiej szybki azot oddaje sytuacja z przed kilku lat gdzie część posiała i przyszedł śnieg, ci co nie posieli twierdzili że popłynie i nie zadziała, efekt po zejściu śniegu każdy zna i ten spóźniony nie nadgonił już nigdy

Widze ze dostepne sa nowe teorie dotyczace azotu glebowego. A moze warto byloby dowiedziec sie jaka jest różnica pomiędzy Nmin a Nmob, a nie wypisywać brednie.... 

• Like 1
Opublikowano

Widzę że co profesor to inna szkoła ,uważam że jeśli wegetacja zaczyna ruszać należy podać azot i nie ma się co rozwodzić czy azot w glebie wystarczy czy już bedzie mobilny ,zawsze mają ci problem którzy nie mogą wjechać bo warunki im nie pozwalają i chcą sobie to jakoś wytłumaczyć i przekonywać innych. Przecież wiadomo nie od dziś że wiosna zaczyna się raz wcześniej raz później ,każdy który pracuje na roli od dłuższego czasu wie o tym dobrze i czuje tą wiosnę

• Like 4
Opublikowano (edytowane)

Najpierw musi ukarać inspekcja ochrony środowiska,zgłosić do ARiMR i wtedy agencja da kare

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Jest tak sucho na polach, przynajmniej w kuj-pomorskim że żeby nawóz się przemieścił wgłąb systemu korzeniowego rzepaku  potrzeba sporo opadu. Najbardziej odczują to ci którym rzepak złapał już wszystkie kolory a tych jest na potęge. Ja w uprawie rzepaku nauczyłem się jednego szybko podany azot zawsze potenguje plon nawet na zadbanych z jesieni plantacjach.

Opublikowano
5 godzin temu, galan99 napisał:

To są mrozy kilkugodzinne  , także nie powinno mocno mieć wpływu  na roślinkę .

To nie kwiat , że przymrozi .

U Ciebie silny wiatr nadają , 22 / s

i - 10  stopni

Opublikowano

U nas też takie warunki w wlkp, że mógłbym wyjechać siać jarą pszenicę... Grupie Azoty i pośrednio PiSowi też się oberwie za te chore OSNy jak ludzie przestaną kupować Saletrosany, Polifoski 21 czy inne siarczany amonu i zastąpią to szybciej działającym azotem, niekoniecznie polskim. Za to sprzedaż kizerytu wzrośnie i znowu Niemcy zarobią.  :)

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, renovoltage napisał:

Dokładnie tak kolego.  I powiem więcej.

Nie jest za wcześnie na azot już tak kiedyś u mnie było że warunki były na wjechanie z azotem na początku marca przez 4 dni a później przyszła zima na 3 tygodnie.
Ten kto nie podał pierwszej dawki w terminie i siał całą na początku kwietnia miał plony mniejsze o około 500-800 kg/ha przy identycznym nawożeniu.

PS. jeśli będzie powtórka z historii to po gratulujcie urzędnikom za niższe plony.  Niemcy Czechy itd mają ograniczenia stosowania N ale od 15 lutego 

Edytowane przez przem64
a
Opublikowano

Dokładnie, każdy teraz się oszukuje i pisze, że rzepaki są mocne i spadku plonu nie będzie, ale to są bujdy na resorach. Siedzę w domu i czekam, ale nie wmawiam sobie, że ten zakaz nie odbije się na mojej kieszeni, na osłodę tej chorej sytuacji dołożyli mi trochę obszarów ONW.  Gdyby nie ten idiotyczny zakaz to bylibyśmy w większości po 1 dawce azotu.

Opublikowano

Gadu gadu a mogę się założyć że już 80% ludzi co tu dyskutują już posiało tylko nikt nie chce się wychylać zostali tylko ci co nie mogą wjechać 😄

Opublikowano

U nas ludzie w większości czekają, ewentualnie jeżdżą z Korn Kali. Za dużo pieniędzy jest do stracenia.

Opublikowano

Dokładnie, na wsi trzech rolników reszta działkowicze i zaraz za telefon łapią a bo ten czy tamten w pole pojechał. Teraz to na wsi wszystko ich mieszkańcom przeszkadza.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Czy ktos z was planuje zmniejszac nawozenie azotem ze wzgledu na ubiegloroczna susze i wszechobecna opinie ze zostalo go duzo w glebie? Czy lecicie z dawka tak jak zawsze?

Czym na poprawke na pszenice/jeczmien w dobrych pieniadzach jedziecie?

Edytowane przez szymonidas9
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v